Országszerte javában zajlik, illetve végéhez közeledik a kukorica gyomirtása, amely után érdemes figyelmünket a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke károsítására, és az ellenük való védekezésre irányítani. A takarmánykukorica jövedelemviszonya eddig is figyelemre méltó volt, ám az elmúlt évi felvásárlási ára, párosulva az ország jó részén a terméseredményekkel a legjövedelmezőbb növényé emelték. Egy gazdaság fejlesztési lehetőségei múlnak a kukorica termesztésének sikerén.

Ezt a sikert évről évre veszélyezteti a kukoricamoly és társa; a gyapottok-bagolylepke. A kukoricamoly első nemzedéke a kukorica termésmennyiségét, a második a gyapottok-bagolylepkével a minőségét veszélyezteti. Célzott védekezéssel ezeket a veszteségeket csökkentheti a termelő, ezzel párhuzamosan a jövedelmezőséget is javíthatja.

A kártevők nyomon követése és a megfelelő időzítés

Az FMC országos rovarcsapda-hálózatot működtet a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke megfigyelésére, a fogási eredmények 2022-től az Arc™ farm intelligence mobilapplikációval lehet nyomon követni. Az alkalmazásban található dinamikus hőtérkép és rajzásdiagramok segítik a termelőt az optimális védekezési idő kiválasztásában.

Az Arc™ farm intelligence mobilapplikációban nyomon követhető a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke rajzása.

Az Arc™ farm intelligence mobilapplikációban nyomon követhető a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke rajzása. További információk: www.fmcagro.hu/arc – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az elmúlt évben a fogási eredmények alapján elmondható volt, hogy az egész ország területén egyaránt magas számban fogtak a csapdák kukoricamolyt, és ebből következően a védekezés elvégzése országosan indokolt volt.

A kukoricamoly első nemzedéke elleni védekezést a rajzáscsúcs kialakulása után 6-8 nappal célszerű elkezdeni, a lárvák kelésének idején. Ennek időzítésében segít az Arc™ farm intelligence mobilapplikáció. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a védekezés elvégzésére akár 3 hét is rendelkezésre áll, amennyiben a Coragen® rovarölő szert használja a termelő. Ezen időszak alatt a kártevő a kukoricaállomány felső 1-1,5 méteres részén található a csőkezdemény felett, így az könnyen elérhető. További biztosítékot jelent a Coragen® rovarölő szer felszívódó tulajdonsága, ami miatt az inszekticid „utoléri a molyt", bárhol is legyen.

Tartamhatásával és felszívódó tulajdonságával akár július első dekádjában történő időzítéssel belenyúl a gyapottok-bagolylepke rajzásába is (főleg a déli országrészeken jellemző), így megakadályozva a mennyiségi mellett a minőségi kártételt is.

Összefoglalva elmondható, hogy a kezeléseket célszerű az első rajzáscsúcsot követő 10 napon belülre időzíteni, hiszen a felszínen rágó lárvák ekkor még könnyen elérhetők és kártételük minimális.

Az elmúlt évek tapasztalatai valóban azt mutatják, hogy a védekezés elvégzésére ennél hosszabb idő is rendelkezésre áll, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az időben eltolt kezelések miatt a lárvakártétel a napok előrehaladtával egyre nagyobb mértékű lehet, valamint a védekezés nagyobb körültekintést igényel. Ezekben az esetekben a technológia finomhangolása szükségessé válhat (nagyobb lémennyiség használata, adjuválás, belógó szórófejek, stb.,) ezért érdemes szaktanácsadó kollégáink véleményét kikérni.

A rovarölő szer kiválasztása

A Coragen® rovarölő szer hatékony megoldás a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen. Tartamhatásából eredően a kijuttatást követő 12-14 napon keresztül a lárvák szinte mindegyike találkozik a szerrel, majd elpusztul. Kontakt- és gyomorméregként a növényi részekbe felszívódva és a növény felületén is megkötődve garantálja a rovarölő hatást. A lárvák teljes pusztulása a kezelés után 2-4 nappal következik be. Időjárástól függetlenül használható, a permetlé beszáradása után még jelentős csapadék sem rontja a hatékonyságot.

A kezelést követően azonnal folytatható kézi munka a kukoricában. Kíméletes a hasznos élő szervezetekre, a méhekre is, aminek köszönhetően nappal is végezhető vele rovarvédelem.

A 2020-as tapasztalatokat összefoglaló videó bemutatja, hogy miért érdemes már az első nemzedék ellen védekezni.

A megmentett termés

2021-ben az országban 20 helyen végeztek kukoricatermelő gazdálkodók Coragen® termésmérést üzemi körülmények között táblafelezéses módszerrel. Ezen kezelési sor eredményeként elmondható, hogy átlagosa 0,6 t/ha terméstöbblettel hálálta meg a kezeléseket a kukorica.

A minőség védelme

A kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke lárvák rágásának nyomán a kukoricacsövek sebzéseinek környezetében kórokozók jelennek meg, majd azok toxinjai. A toxinok egészségkárosító hatásukon túl nehezítik a kukorica értékesítését, csökkentik a felvásárlási árat. A probléma megelőzésének leghatékonyabb módja a rovarok elleni védelem.

A Coragen® termésmérés programban résztvevő mélykúti mintában az Eurofins független laborjában bevizsgált vizsgálat eredményeképpen a kezeletlen mintában jelentős, határérték feletti toxintartalmat mértek, míg a kezelt mintában az nem volt kimutatható.

A gyakorlati tapasztalatokat összegezve elmondható, azok a termelők, akik a Coragen® kezelést elvégezték a kukoricájukban – függetlenül a termelés intenzitásától –, a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke károsítások megakadályozásával megőrizték a kukorica mennyiségét és minőségét, így jobb termést és/vagy toxinmentes kukoricát arattak.

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.