A kazlak védelme alapvető szükséglet, ha cél a termény értékének megóvása. Ott, ahol nincs lehetőség a bálák tető alatt tárolására, elterjedt módszer a kazal letakarása. A letakarás kétféle módon oldható meg: vízhatlan fóliával vagy kifejezetten erre a célra készült, légáteresztő kazaltakaróval. A cél mindkét esetben ugyanaz: megóvni a bálákat az időjárástól.

bála

A kazlak letakarása vízhatlan fóliával vagy kifejezetten erre a célra készült, légáteresztő kazaltakaróval történhet

A letakarás viszont nem egy elméleti feladat, a gyakorlat több kihívást jelenthet. A légáteresztő kazaltakaró megoldásai ezekre a problémákra:

A kazaltakarás nehézsége Megoldás a légáteresztő kazaltakaróval
Rövid ideig használható a fólia, a napon tönkremegy fél-egy év alatt. Akár 5-6 évig is jó, pl. a Schilder kazaltakarók 3 év garanciával rendelkeznek.
Az erős szél leszaggatja a fóliát, nehéz felrakni és nehéz leszedni. Az anyag sok levegőt átenged, ezért kevésbé viselkedik úgy, mint egy vitorla. Könnyebben kezelhető.
A nedvesen betárolt bálák gombásodnak, berohadnak. A takaró anyagán keresztül kiszáradhat a bála, megmarad a beltartalom és nem betegszenek meg az állatok.
Lefogatáshoz terhelni kell, ezért időigényes a kazlat megbontani és visszatakarni. Lyukasztás nélküli rögzítők erősen és sérülés nélkül fogják meg az anyagot és adnak jó lefogatási pontokat. Emiatt könnyen és gyorsan lehet megbontani a kazlat.
A fólia a legkisebb sérülés után széthasad. A több millió műanyagszálból nemezelt anyag nehezebben lyukasztható ki és a sérülés sem terjed tovább könnyedén.

kazal

A légáteresztő takaró 5-6 évig is használható, és védi a szalma vagy széna minőségét

A gyakorlati előnyök könnyen érthetővé teszik a légáteresztő kazaltakarók népszerűségét. A költségoldalon érdemes bálánként gondolkodni. Átlagosan kb. nettó 155 Ft/bála/év a takarási költsége a termelőnek, ha egy légáteresztő kazaltakarót 4 évig használ. Röviden, ekkora beruházásról kell döntenie, ha a kazaltakarást valóban gyakorlatiasan akarja megoldani.

kazal

Schilder Fixx lyukasztás néküli kalaztakaró rögzítő

Ha még többet akarsz tudni a légáteresztő kazaltakarásról kattints ide.