PhylazonitA tavaszi kapásnövények sorközművelését a kelést követő négy–öt hét után kezdjük el. A jelenlegi csapadékos időjárás ideális körülményt teremt a baktériumtrágya alkalmazásának. A magasabb hozam, a biztonságos és jövedelmező termelés érdekében a sorközművelés során juttassunk ki Phylazonit baktériumtrágyát!

Az országban február vége, március eleje hozta a tél leghidegebb időszakát. Átmeneti enyhülés után március második felében újabb hideghullámot tapasztaltunk. Áprilisban ugyanakkor gyors, erőteljes és tartós fölmelegedés indult el. Ezzel együtt lassan itt az ideje a napraforgó és a kukorica tavaszi sorközművelésének.

kukorica

A kapásnövények meghálálják a sorközművelést

„A kapásnövények (pl. napraforgó, kukorica) meghálálják a sorközművelést, mivel annak gyomirtó hatása mellett a talaj felső rétegét is átszellőztetjük, és a kapillárisokat elvágva megakadályozzuk a mélyebb talajrétegek kiszáradását. Ilyenkor a felső 5–10 centiméteres talajrétegbe baktériumokat injektálva, azok a növény gyökérzete által intenzíven átszőtt rétegébe kerülnek, itt tudnak aktívabb talajéletet, jobb tápanyag-hasznosulást előidézni” – mondja a Phylazonitot forgalmazó Agrova Kft. szakmai vezetője.

kukorica

A sorközműveléssel kijuttatott talajbaktérium jobban hasznosul, mivel a gyökérzettel átszőtt talajrétegbe kerül

A kukorica- és a napraforgó-állomány sorközművelésekor a sor mellett járó kapához vezessük ki a Phylazonitot, mert ez így közvetlenül a kultúrnövény gyökeréhez kerül. Jellemzően ezzel a munkaművelettel tápanyagpótlást is szoktunk végezni. Az így kijuttatott műtrágyák hasznosulását mindenképpen növeli a gyökérzeten felszaporodó baktériumtömeg.

napraforgó

A műtrágyák hasznosulását is javítja a kijuttatott baktériumkészítmény

Szilárd műtrágyák használatakor, mivel két különböző rendszeren keresztül adagoljuk a műtrágyát és a baktériumtrágyát, a készítmények együttes alkalmazása nem jelent kockázatot. Abban az esetben, ha folyékony műtrágyával és baktériumtrágyával keveréket szeretnénk képezni, keresse tanácsadóinkat, akik egyedi tanácsadással segítik a termelőket.

napraforgó

A növények nagyobb vitalitása a termésmennyiség növekedéséhez járul hozzá

Az élénk talajélet kedvező hatásainak köszönhetően a növények tápanyagellátása kiegyensúlyozottá válik, ezáltal ellenálló képességük nő, életerősebbek lesznek, a gyökérzetet stimuláló hatás miatt gyökerük mélyrehatóbb és szerteágazóbb, aminek eredményeként jobban ellenállnak az aszálynak, a kár- és kórokozóknak így 8-15 százalékkal magasabb hozamot képesek elérni.