Az éjszaka észak felől megnövekszik a felhőzet, és hajnalban helyenként már kisebb eső, záporeső is előfordulhat. Ugyanakkor a kevésbé szeles délnyugati, déli országrészben párássá válik a levegő, köd képződik. A szél erős lesz, a Kisalföldön és a hegyekben időnként viharossá válik.

A minimum-hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. Hajnalra a feltámadó szél hatására északon, északnyugaton enyhül az idő.

Agrometeorológia

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, a kiadós csapadék miatt azonban az őszi talajmunkákhoz sokfelé túlságosan sáros a talaj, helyenként pedig már belvizes területek is vannak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt egy hétben is folytatódott a hetek óta tartó csapadékos, az átlagosnál egy kissé enyhébb időjárás. A talaj felső 20 centiméteres rétege csaknem országszerte, fél méteres rétege az Alföld kivételével már telítetté vált. A Tisza mentén, Baja térségében és helyenként a Kisalföldön már belvizes területek is kialakultak.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Talajnedvesség

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

Hozzátették, hogy a hőmérséklet északkeleten az átlag körül, míg délnyugaton 1-2 Celsius fokkal a fölött alakult az elmúlt egy hetes időszakban.


Növények állapota

Az elemzés szerint az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, amelyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés időpontjától függően.

A Dunántúlon és északon fejlettebbek az őszi vetések, az Alföld középső és délkeleti részén viszont gyengébbek az állományok és a vetésterület is kisebbnek tűnik a szokásosnál. A kevés és csak gyenge fagyos nap miatt a természetes növényzet lombjának színeződése, lehullása jóval a szokásos időpont után következett be. A réteken, legelőkön a fű is kizöldült.

Időjárás-előrejelzés

A folytatásban változékony, de már télies időjárás várható, péntek estétől észak felől sarkvidéki eredetű, hideg léghullám érkezik az ország fölé, mely a jövő hét közepéig itt örvénylik majd a Kárpát-medence közelében. A hőmérséklet szombattól esik vissza jelentősen, országos fagyok várhatók, a jövő hét közepén már mínusz 10 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő, napközben pedig csak 0 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Többször is várható kisebb csapadék, szombattól már többfelé hó is hullhat.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Bagosi Sándor