Gázolaj árak 554 Ft Benzin árak 576 Ft EUR 368.73 Ft USD 344.12 Ft CHF 379.79 Ft GBP 428.82 Ft

Radarkép

A csapadékradar egy olyan távérzékelő eszköz, amelyet az időjárás előrejelzésében használnak azért, hogy a csapadékok helyét és intenzitását meg tudják határozni. A radar impulzust bocsát ki, majd méri a visszavert jel erősségét. Ennek eredménye a radarkép.

Időjárás radarkép

Amikor az impulzus kisugárzása megtörténik, a visszaverődések közötti eltelt időből lehet meghatározni a megfigyelt csapadék hullám távolságát. Amennyiben az antenna helyzetét ismerjük, abban az esetben a csapadék koordinátái is pontosan kiszámíthatók (lásd: csapadéktérkép). A különböző halmazállapotú és méretű vízrészecskék az impulzusokat eltérő mértékben verik vissza ezáltal nem csak a csapadék helye, de az intenzitása is kiszámolható.
A radarkép segítségével a meteorológusok előrejelzést tudnak készíteni a felhőkép alakulásáról és a várható időjárásról figyelmeztetni tudják Magyarország lakosságát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat három helyen használ radarállomást, melyek megtalálhatóak Budapesten, Nyíregyházán, és Pogányváron. A radar térkép felületén a csapadék pillanatnyi intenzitását különböző színekkel jelölik. 1967-ben helyezték üzembe a radarállomásokat, és 15 percenként végzik a méréseket. Egy radar körülbelül 240 km-re lát el és segítségével a felhőrendszer mozgása, csapadékintenzitása is jól kivehető, de széltérkép is készíthető általa.

Időjárás előrejelzés

Figyelem! 7 vármegyére másodfokú riasztást adtak ki!
Figyelem! 7 vármegyére másodfokú riasztást adtak ki!
Magas a villámárvizek veszélye! Hatalmas felhőszakadások voltak és még jöhetnek...
Időjárás: Nem szűnik az eső! 30 mm csapadék jöhet még
Időjárás: Nem szűnik az eső! 30 mm csapadék jöhet még
Zivatarok környezetében a szél megélénkülhet.
Időjárás: Folyamatosan érkeznek a nedves légtömegek!
Időjárás: Folyamatosan érkeznek a nedves légtömegek!
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 fok körül alakul.

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]