Gázolaj árak 554 Ft Benzin árak 576 Ft EUR 369.28 Ft USD 342.47 Ft CHF 380.95 Ft GBP 430.11 Ft

Radarkép

A csapadékradar egy olyan távérzékelő eszköz, amelyet az időjárás előrejelzésében használnak azért, hogy a csapadékok helyét és intenzitását meg tudják határozni. A radar impulzust bocsát ki, majd méri a visszavert jel erősségét. Ennek eredménye a radarkép.

Időjárás radarkép

Amikor az impulzus kisugárzása megtörténik, a visszaverődések közötti eltelt időből lehet meghatározni a megfigyelt csapadék hullám távolságát. Amennyiben az antenna helyzetét ismerjük, abban az esetben a csapadék koordinátái is pontosan kiszámíthatók (lásd: csapadéktérkép). A különböző halmazállapotú és méretű vízrészecskék az impulzusokat eltérő mértékben verik vissza ezáltal nem csak a csapadék helye, de az intenzitása is kiszámolható.
A radarkép segítségével a meteorológusok előrejelzést tudnak készíteni a felhőkép alakulásáról és a várható időjárásról figyelmeztetni tudják Magyarország lakosságát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat három helyen használ radarállomást, melyek megtalálhatóak Budapesten, Nyíregyházán, és Pogányváron. A radar térkép felületén a csapadék pillanatnyi intenzitását különböző színekkel jelölik. 1967-ben helyezték üzembe a radarállomásokat, és 15 percenként végzik a méréseket. Egy radar körülbelül 240 km-re lát el és segítségével a felhőrendszer mozgása, csapadékintenzitása is jól kivehető, de széltérkép is készíthető általa.

Időjárás előrejelzés

Mikor lesz megfelelő az időjárás a növényvédelmi munkákhoz?
Mikor lesz megfelelő az időjárás a növényvédelmi munkákhoz?
Hétvégén is marad a záporos, zivataros időjárás.
Figyelem! Több járásban másodfokú riasztás lépett életbe
Figyelem! Több járásban másodfokú riasztás lépett életbe
Felhőszakadás miatt 6 megyére a figyelmeztető előrejelzés is másodfokú.
Medárd átver bennünket? Ilyen eséllyel lesz csapadékos a következő 40 nap
Sajtóközlemény
Medárd átver bennünket? Ilyen eséllyel lesz csapadékos a következő 40 nap
Adattudósok elemezték a Medárd-napi jóslatok és a csapadékmennyiség...

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]