Hitted volna, hogy a növények is le tudnak égni, ezért nagyon fontos nyáron a védelmükről gondoskodni?  A növényi napégés – más néven napkárosodás – az intenzív napfény és UV sugárzás hatásának a következménye, ami nagyon komoly károkat okozhat a növényekben. Ha a növényeket túl sokáig éri a tűző nap, akkor még a dehidratáció veszélye is felmerülhet, mivel a napsugárzás a növények levelein keresztül fokozza a vízpárolgást. Ez idővel kiszárítja a talajt és a növények gyökereit, ami komoly stresszt jelent a számukra – írja a 168.hu.

napégés

A növényi napégés – más néven napkárosodás – az intenzív napfény és UV sugárzás hatásának a következménye – fotó: pixabay.com

A napégés jeleit könnyű felismerni

Napégés következtében a napnak kitett területeken a növény levelei elkezdenek sárgulni, barnulni vagy fehéredni, emellett rajtuk száraz, elhalt foltok is megjelenhetnek, és a széleik, valamint a csúcsok elhalhatnak és barnulhatnak, súlyos esetekben pedig le is hullhatnak.

Minél hosszabb ideig tart az erős napfénynek való kitettség, annál jobban károsodhatnak a növény sejtjei és struktúrái, csökkentve annak egészsége és növekedése.


Miként kerülhető el a növények leégése?

A napégés elsősorban azokra a növényekre veszélyes, amelyek árnyékban nőttek, majd hirtelen teljes napfénynek vannak kitéve. Ezért lényeges, hogy a növényeket fokozatosan szoktassuk hozzá az erősebb fényviszonyokhoz.

Eleinte csak néhány órára kapjanak közvetlen napsütést, majd egyre több időre kerüljenek ki a napfényre. Nagyon fontos a megfelelő öntözés is, hiszen a jól hidratált növények jobban tudnak ellenállni a napégésnek – a  víz segít fenntartani a levelek és a szárak egészségét.

Mivel a forró nyári napokon a víz gyorsan elpárolog, így célszerű gyakrabban öntözni a növényeket. Az optimális öntözési időpontok a korai reggeli vagy a késő délutáni órák, amikor a nap már nem tűz olyan erősen.

árnyék

Az érzékenyebb növényeket eleve árnyékos helyre is ültethetjük, így csökkentve a napsugárzás intenzitásának mértékét – fotó: pixabay.com

Különösen érzékeny növények

Ha különösen érzékeny növényeink vannak, akkor érdemes növényi árnyékolókat vagy árnyékoló hálókat alkalmazni.

Ezek az eszközök ugyanis segíthetnek csökkenteni a közvetlen napfény intenzitását, anélkül, hogy a növényektől teljesen megvonnák a fényt.

Az érzékenyebb növényeket eleve árnyékos helyre is ültethetjük, így csökkentve a napsugárzás intenzitásának mértékét, és minimalizálva a káros hatásokat. A növények körül kialakított mulcs réteg pedig segít megőrizni a talaj nedvességét, csökkenti a vízpárolgást, és segít megvédeni a gyökereket a kiszáradástól és a napsugárzás okozta stressztől.