A repceállományokat már csírázáskor, kelés idején is több kártevő veszélyezteti. A talajlakó kártevőkön kívül a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és a repcedarázs (Athalia rosea) betelepülése okozhat esetenként végzetes nagyságú kártételt.

Repcebolha elleni állománykezelésre a Rapid® CS gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid típusú rovarölő szert (60-80 ml/ha) javasolják az FMC-Agro szakértői. Mikrokapszulázott formulációjának köszönhetően a Rapid® CS a viaszos levelek felületén kiválóan tapad, ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek és több napig tart fent rovarölő hatást, így szab gátat a folyamatosan betelepülő egyedek kártételének. A hatóanyag folyamatosan szabadul fel, akár 3-5 nap tartamhatást biztosítva.

repcebolha

Repcebolha kártétele

Ősszel lehet számítani a repcedarázs megjelenésére is, amely a nagy lombozatú repcét kedveli. A kárt lárvái: az álhernyók okozzák, amelyek a teljes repceállományt képesek maradéktalanul lerágni. A fekete színű álhernyók erősen fénykerülők, a lárvák a levél fonákrészén hámozgatnak. A lárvák elérése a levélfonákon nehézségekbe ütközhet, így jó megoldást jelent a Cyren® EC (1,0 l/ha) használata, mely gázosodó hatóanyagának köszönhetően eléri a rejtőzködő kártevőket is. A Rapid® CS és a Cyren® EC kombinációban is kijuttatható csökkentett dózissal (Rapid® CS 0,06 l/ha, Cyren® EC 0,6 l/ha).

repcedarázs

Repcedarázs álhernyó

A Komplex Kénesbór segítségével az őszi káposztarepce jó karban lesz

A károsítók nagy száma már önmagában is veszteséggel fenyeget, de a kártételek súlyosbodásáért gyakran az elhibázott agrotechnika és az időjárási tényezők is felelősek. Ha a repce a kelés után megáll a fejlődésben, akkor várhatóan sokkal tovább marad abban az állapotban, amikor a repcebolha mérhető kárt okozhat. Fontos, hogy a repcét minél gyorsabban átjuttassuk ezen a kritikus időszakon. Ennek támogatására is javasolják a Komplex Kénesbór készítményt.

A bórhiány tüneteinek (kevesebb elágazódás és virágkezdemény, hegek és repedések a levélnyélen, a virágkezdemények elrúgása) megelőzésére a Komplex Kénesbór használata javasolt. A kezelést a kedvező tapasztalatok tükrében érdemes két részre bontani. Az első kezelést ősszel, a regulátorozással egy menetben, a második kezelést tavasszal a bimbók megjelenésétől számítva a virágzás kezdetéig permetezzük ki.

Az ősszel és tavasszal osztott kezelésben kijuttatott Komplex Kénesbór egyértelműen nagyobb mértékben járul hozzá a termésnövekedéshez, mint a kizárólag tavaszi kijuttatás.

hozam

Komplex Kénesbór őszi és tavaszi, valamint osztott kijuttatásának eredményei a termésnövekedésre

Mivel a termésképzés nagyon energiaigényes folyamat, a Komplex Kénesbór öt másik nyomelemmel (réz, vas, mangán, molibdén, cink) támogatja a helyes enzimműködést, jó kondíciót ad a növénynek a kezdeti rovarkártevők, gombabetegségek és egyéb klimatikus tényezők kivédéséhez.

Regulátorozás a repce kedvező fejlődéséért

Az őszi káposztarepce télre való felkészítésének egyik legfontosabb tényezője a regulátorozás, melynek célja, hogy a repce fejlődését kedvező módon megtartsa a tél során. Ehhez olyan gombaölő készítmény használata ajánlott, amely mintegy „mellékhatásként” beavatkozik a kezelt növények hormonháztartásába.

A Riza® 250 EW hatására a hajtáscsúcs előretörése lelassul, hosszanti növekedése megáll. A növény által megtermelt energia a levélképződésre, de főleg a gyökérzet fejlődésére, elágazódására, gyökérnyak vastagodására fordítódik. A Riza® 250 EW gombaölő hatása is érvényesül, így az ősszel fellépő fómás és alternáriás megbetegedésekkel szemben is védi a növényt. A fejlettebb gyökérzetnek köszönhetően a víz- és tápanyagfelvétel a tavaszi indulásnál kedvezőbb lesz, a becőt hozó oldalhajtások képzése intenzívebbé válik, mely közvetve magára a betakarított termés mennyiségére is hatással van.

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.