Zala megyében jól haladnak a munkák, a napraforgó csaknem 85 százaléka már a magtárakba került. A 6,2 ezer hektárnyi vetésterületen 2,7 tonna volt a hektáronkénti átlaghozam, míg tavaly átlagosan 2,2 tonna napraforgó termett hektáronként – tájékoztatta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t. A terményárakkal kapcsolatban elmondta: a napraforgót 98 ezer forintért lehet értékesíteni.

Magas hozamok, nyomott árak

Az országban az idén 643 ezer hektáron termesztették a napraforgót. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) becslése szerint országos átlagban 3 tonna/hektár körül alakulhat az idei napraforgótermés. "Ekkora terméshozamot még sohasem prognosztizáltunk, a magyar gazdálkodók hosszú évtizedek óta nem tudták átlépni a két tonnát" – nyilatkozta az Agroinform.hu-nak Vancsura József. "Az új hibridek megjelenésének, a technológiai fejlődésnek és gyomirtó szerek használatának köszönhetően szépen megindultak a hozamok" – tette hozzá a GOSZ elnöke.

napraforgó

A napraforgó esetében sem lehet magas árra számítani idén – fotó: Agroinform.hu

Zala megyében 4,6 ezer hektáron termelnek szóját, ennek csaknem 76 százalékát raktárakban van már. A termésátlag 2,7 tonna volt hektáronként. A szója tonnánkénti felvásárlási ára 97 ezer forintért.

Megkezdték a vetést is

Süle Katalin kitért arra is, hogy a megyében a 110 ezer hektárnyi vetésterületen fele-fele arányban vetnek őszi és tavaszi szántóföldi növényeket. Az őszi káposztarepce vetését a zalai gazdák "túlteljesítették", a tervezettnél 160 hektárral nagyobb területen, mintegy 15 610 hektáron vetették el a magot. A tervek szerint ősszel mintegy 50 806 hektáron kerül földbe a mag.

Zala megyében megkezdődött az őszi búza, az árpa a rozs és a triticale vetése. A tervek szerint a legnagyobb, mintegy 27 770 hektárnyi területen őszi búzát vetnek, az árpa vetésterülete 5 ezer hektár lesz, a rozsé is meghaladja 400 hektárt, 2190 hektáron pedig triticálét termelnek.

Az őszi vetések jól fejlődnek, jókor jött a hétvégi csapadék. A magágykészítést azonban megnehezítette, hogy az elmúlt 3-4 hétben szinte alig esett az eső, nem érkezett meg a jelzett nagyobb mennyiségű csapadék sem, amire a vetésnek nagy szüksége lenne. A kártevők nem jellemzők a megyében, a szántóföldeken a repce kikelése után repcebolha ellen kellett védekezni.

Békésben már végeztek

Békés megyében már befejezték a napraforgó betakarítását, a koordinációs bizottság elnöke szerint a termés jó, problémák a felvásárlási árakkal vannak. Kozsuch Kornél az MTI-nek elmondta, 75 ezer hektáron termesztettek idén napraforgót Békésben, a termésátlag hektáronként 2,7 tonna lett. Az összes termés megközelíti a 201 ezer tonnát. A napraforgó minősége jó, olajtartalma az előírtak szerint alakul. Hozzátette: gondot okoz, hogy tonnánként átlagosan 90-92 ezer forintot fizetnek a napraforgóért, és az ár egyre csökken.

Raktározási kapacitásgondok lehetnek Békésben – fotó: Agroinform.hu

Az összes bevetett terület körülbelül egy százalékáról nem sikerült betakarítani a termést, ezek a táblák víz alatt álltak. A sok csapadék miatt megyeszerte nagyobb területen jelentkezett idén a gombafertőzés a növénynél. Ugyanez igaz a kukoricára is, bizonyos fajtáknál jelentős moly, bagolylepke és kukoricabogár kártétel tapasztalható – mondta Kozsuch Kornél, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke.

Kukoricát 99 ezer hektáron vetettek a megyében, a teljes terület 40 százalékát takarították be. Az alelnök szerint nem zárható ki, hogy sikerül a két évvel ezelőtti rekordmennyiséget megközelíteni, esetleg felülmúlni, ám a jelenlegi csapadékos időjárás még ronthat ezen. Az idén eddig 316 800 tonna kukoricát arattak le.

Az őszi káposztarepce vetési területe mintegy 20 százalékkal nagyobb lett a tervezettnél, 19 800 hektáron vetették el. Az őszi árpa, őszi búza, rozs és tritikálé vetése még nem fejeződött be, a magágy-előkészítés esetén 25 százalékos az elvégzett munka aránya, az őszi mélyszántások még nem kezdődtek el – tájékoztatott a bizottsági elnök.

Kevés a tárolóhely

A betakarítási koordinációs bizottság szerint raktározási kapacitásgondok lehetnek Békésben. Erről Adamcsik László, a körülbelül 15 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke az MTI-nek elmondta: országosan a tavalyi 5,2 millió tonna kalászosból körülbelül 1 millió tonna a raktárakban maradt, amihez jön az idei, szintén kimagaslóan jó, 5,18 millió tonnás termés.

Szerinte regionálisan kell majd megoldani a problémát, elképzelhető, hogy egyes gazdáknak – ha várni akarnak a magasabb felvásárlási árakra – el kell szállítaniuk a környező megyékbe, Csongrádba vagy Jász-Nagykun-Szolnokba a terményt. Ennél messzebb a magas szállítási költségek miatt nem éri meg – jegyezte meg, akkor már inkább nyomott áron értékesítik a terményt. Kozsuch Kornél hozzátette: a földeken azért nem marad termény, mert kevés a tárolóhely.