A tavaszi kártevők már említett fajgazdagsága (repceszár-ormányos, nagy repceormányos) és eltérő életmódja (hőmérsékleti igény) mellett évről évre jelentős problémát jelentenek az ebben az időszakban szinte már menetrend szerint érkező heves széllökésekkel kísért lehűlések. Az alacsony léghőmérséklet és intenzív légmozgás hatására előfordulhat, hogy egyes készítmények - hatóanyagaik fiziko-kémiai sajátosságából adódóan - jelentősen veszíthetnek hatékonyságukból. Ugyanakkor tovább nehezíti a helyzetet, hogy a sorozatos szerkivonások miatt, gyors, taglózó hatásán túlmenően valódi tartamhatással is rendelkező készítményt manapság alig találunk a hazai növényvédőszer palettán.

Mindezt figyelembe véve, valóban egyedülálló segítséget jelenthet a repce kártevők elleni tavaszi védekezések megtervezésénél a Sumi Agro elmúlt évben sikerrel bemutatkozott új, széles hatásspektrumú rovarölőszer kombinációja, az INAZUMA. Már a neve is jól mutatja, ez egy igazi „villámcsapás” a repce kártevői számára. Két eltérő hatásmóddal rendelkező hatóanyaga (piretroid + neonikotinoid) közül, a levél felületéhez tapadva először a gyors, taglózó hatású lambda-cyhalotrin pusztítja el a permetlével érintkező kártevőket, majd a szisztemikus acetamiprid hatóanyaga a kezelt növényzetbe gyorsan felszívódva gyomorméregként biztosít valódi tartamhatást.

Kedvező tartamhatásához kapcsolódó óriási előnye, hogy az eddigiekhez képest jóval rugalmasabb időzítést és biztonságosabb védekezést tesz lehetővé. Egyrészt gyorsabb felmelegedés esetén a szárat károsító kártevők elleni védekezésben alkalmazva még az első betelepedő repce-fénybogár imágók ellen is hatásos. Ugyanakkor kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy a virágzás időszakára tervezett rovarölő szeres védekezés időpontját (pl. acetamiprid hatóanyagú MOSPILAN 20 SG-vel) még későbbre „toljuk ki”, így közvetve a repce termésbiztonságát az utóbbi években egyre jelentősebb mértékben veszélyeztető repcebecő-gubacsszúnyog károsítását is nagyobb hatékonysággal tudjuk megakadályozni. Nem véletlen, hogy a Sumi Agro átfogó repce növényvédelmi technológiája a rovarkártevők vonatkozásában e két alappillérre épül (kép).

Az INAZUMA kijuttatását a repcében kora tavasszal elsőként a szárormányos fajok tömeges betelepüléséhez igazítva 0,15-0,2 kg/ha dózisban célszerű elvégezni. A kezelés pontos időpontját a kártevők rajzásdinamikájának folyamatos nyomon követésével (vizuális növényvizsgálat és/vagy a növényállomány magasságába kihelyezett sárgatál csapdák segítségével) célszerű meghatározni. Az INAZUMA esetében az utolsó kezelés időpontja a repce zöldbimbós állapota. Ez lehetőséget nyújt a tavaszi kártevők elleni második védekezésben való alkalmazására, tehát a betelepülő repce-fénybogarak és repcebecő-ormányosok kártételének megelőzése ismételten bevethető. Fontos megemlíteni továbbá azt is, hogy a készítmény az őszi káposztarepce mellett mustárban is felhasználható.



Mindent egybevetve az INAZUMA egyszerre pótol hiányt a szűkülő hazai repce inszekticid választékban és nyújt segítséget a felhasználónak a termésbiztonság szempontjából kritikus időpontokban. Valóban egyedülálló lehetőség, egy megbízható segítőtárs a nehéz és sokszor elkerülhetetlen növényvédelmi helyzetek megoldásában. Ezért ajánljuk bizalommal minden repcetermesztő figyelemébe a tavaszi védekezési technológiák megtervezésénél, ismerjék meg közelebbről és meglátják az INAZUMA-val sokra vihetik!

Dr. Magyar László  
Sumi Agro Hungary Kft.

További részletek: www.sumiagro.hu