Egyre népszerűbbé válik az élelmiszertermelési kihívások elé néző világban az Etiópiában és Eritreában őshonos teff (Eragrostis tef), a perjefélék családjába (Poaceae) tartozó gabonanövény. Bár a magja nagyon apró, de tápanyagban rendkívül gazdag. Őshazájában a lisztjéből készítik a fő élelemforrást, az indzserát, ami egy kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező palacsintaszerű, szivacsos szerkezetű kenyérféle, enyhén erjesztett tésztával.

Nagy előnye – lényegében ennek is köszönheti más kontinenseken történő gyors terjedését –, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják – írja az egy.hu szerzője, Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka kertészmérnök.

Az Etiópiában és Eritreában őshonos teff (Eragrostis tef), a perjefélék családjába (Poaceae) tartozik – fotó: Bernard Gagnon/Wikimedia

Az emberiség már évezredekkel ezelőtt felfedezte magának ezt az értékes növényt

A teffet már több mint 6000 éve háziasították, ezért a legelső haszonnövények egyike az emberiség történetében. Mivel a régészek megtalálták a magjait Dahsúr piramisaiban is, sokáig úgy gondolták, hogy már az ókori Egyiptomban is termesztették, de az újabb kutatások szerint ezek a növényi maradványok egy rokon fajtól származtak.

Etiópiában a megművelt földek nagy részén teffet termesztenek – a statisztikák szerint mintegy 6,5 millió farmer él ennek a növénynek a termesztéséből. Az elmúlt két évtizedben a nemzetközi kereslet is robbanásszerűen megnőtt – olyannyira, hogy 2006-ban az etióp kormány be is tiltotta a teff exportálását. Évekkel később, 2015-ben ezt a tilalmat feloldották, de a mai napig is csak korlátozott mennyiség kerülhet ki az ország területéről.


Munkaigényes termény, számos előnnyel

A teff elnevezés az afroázsiai amhara nyelvcsalád teffa szavából ered, ami "elveszettet" jelent: feltehetően a növény apró magjaira utalva. A teff a világ legkisebb szemű gabonája – egy teff mag átmérője 1 mm. Annyira kicsi, hogy egyetlen búzaszem tömegének nagyjából 150 szemnyi teff össztömege felel meg.

Dél-Afrikában takarmánynövényként használják, Észak-Kenyában élelmiszernövénynek termesztik, de az USA-ban és Ausztráliában is előszeretettel foglalkoznak vele.

Munkaigényes terménynek számít a talajelőkészítési feladatok, a magas kézimunka igény (a betakarítás általában manuálisan, sarlóval történik), valamint a szállítási nehézségek miatt, de nagy előnye, hogy más fajokhoz viszonyítva alig vannak kártevői, akár hosszú éveken át lehet tárolni, anélkül, hogy károsodna,  jól viseli a szárazságot és az időszakos nedvességet is.

Szintén előny, hogy alkalmas a köztes termesztésre is, azaz ugyanazon a szántóföldön a sorok közé vetve együtt nőhet más gabonával.

A teff felhasználása

A teff magjait nemcsak lisztkészítésre alkalmazzák, hanem pörköltek és zabkása hozzávalójaként is, a pelyhével ételeket gazdagítanak és köretként is gyorsan és egyszerűen elkészíthető (ehhez egy pohárnyi teffet edénybe kell önteni, ízlés szerint ízesíteni, majd le kell önteni kétszeres mennyiségű forró vízzel, összekeverni, és lefedve 15 percet állni hagyni).

A teffből készült ételek enyhén diós ízvilágúak, fehérjében és rostokban gazdagok, nagyon sok magnéziumot és kalciumot tartalmaznak. A magas ásványianyag-tartalomnak köszönhetően gluténmentes étrend kiváló alapanyaga lehet: kétszer annyi vasat és háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a quinoa.

A teff a termesztésének előnyei és beltartalmi értékei miatt az élelmiszerpiac számára bébiétel-alapanyagként is értékes. 80%-ban tartalmaz összetett szénhidrátokat és kiemelkedően magas az esszenciális aminosav-tartalma is, ami elengedhetetlen testünk fehérjéinek felépítéséhez.

Magjait alkoholos italok készítéséhez is felhasználják: talán legismertebb a belőle készült sör. Kiemelkedő szerepe van a takarmányozásban is, a szárazabb régiókban az állatok egyik legfontosabb élelme a teff szalmája.

Célszerű minél alaposabban megismerkednünk az emberiség által régóta kedvelt teffel, alacsony glikémiás-index besorolásának köszönhetően ideális az inzulinrezisztensek és cukorbetegek számára, rosttartalma segíti az emésztőrendszer működését és a bélflóra egyensúlyának megőrzését. Használjuk kenyerekhez, tésztákhoz, süteményekhez, ételek sűrítésére, de köretnek is nagyon finom.