A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2022-ben nagyszabású országos akció keretében közel 300 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szer begyűjtését, szakszerű elszállítását és ártalmatlanítását szervezte meg és bonyolította le. A projekthez szükséges forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása biztosította.

Bár a korábbi begyűjtési és megsemmisítési akció sikeres volt, a tagságtól rendszeresen érkeznek hozzájuk információk, melyek szerint időről időre kerülnek elő régen lejárt felhasználhatósági idejű vagy visszavont hatóanyagú készítmények – írja a fruitveb.hu.

lajárt növényvédő szer

Az akció megvalósulása esetén a már fel nem használható és lejárt szavatosságú készletek összegyűjtése és szakszerű megsemmisítése a felmérésben részt vevők számára díjmentes – fotó: freepik.com

Mivel a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara továbbra is kiemelt ügynek tartja természeti környezetünk védelmét, ezért 2024. januárjában felvették a kapcsolatot az Energiaügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Koncessziós Főosztályával, azzal a kéréssel, hogy amennyiben van rá lehetőség, támogasson egy ismételt országos begyűjtési és megsemmisítési akciót.

Az EM a megkeresésre pozitív választ adott, azonban az egyeztetések folytatásához ismerni kell az akció várható költségeit. A költségek megállapításához a fel nem használt növényvédőszer-készletekről olyan információkkal kell rendelkezni, mint azok származási ideje, tárolási helye, milyensége és mennyisége.

Ezen információkat a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara egy online kérdőíves felmérés keretében gyűjti. A kérdőív az Európai Bizottság által üzemeltetett EU Survey szolgáltatás felületén érhető el 2024. február 29. 24:00 óráig az alábbi linken:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NMNK_2024_evi_felmerese

Az online kérdőív egyszerűen, néhány perc alatt kitölthető. A kitöltéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ kap a Kitöltési útmutató c. dokumentumból. A kötelezően megadandó személyes adatokat a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a felméréshez tartozó Adatkezelési tájékoztatóban (elérhető az online felületen, illetve a https://magyarnovenyorvos.hu/ weboldalon) ismertetett célokból gyűjti és kezeli, azokat harmadik félnek tovább nem adja.


A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hangsúlyozza, hogy a felmérés elsődleges célja az, hogy a készletekről olyan mélységű információkkal rendelkezzen, melyek alapján a begyűjtés, az elszállítás és a szakszerű ártalmatlanítás költségei megtervezhetőek, ezen költségek ismerete feltétel a támogatás igényléséhez.

A felmérés másodlagos célja, hogy a támogatás elnyerése esetén a készletek begyűjtése és elszállítása megszervezhető és lebonyolítható legyen. A készletekért felelősöket semmilyen hatósági szankció nem fenyegeti a felmérésben való részvétel esetén, ezért kérnek mindenkit a kérdőív kitöltésére!

Az akció megvalósulása esetén a már fel nem használható és lejárt szavatosságú készletek összegyűjtése és szakszerű megsemmisítése a felmérésben részt vevők számára díjmentes! A személyes adatok és információk az akció megszervezéséhez és lebonyolításához feltétlenül szükségesek. Az országos akcióhoz szükséges támogatás elnyerése esetén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi koordinátorai lépnek majd kapcsolatba a felmérésben adatot szolgáltatókkal – áll a felhívásban.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a felmérés alapján készült, személyes adatokat nem tartalmazó statisztikákat legkésőbb 2024. március végéig a https://magyarnovenyorvos.hu/ weboldalon közzé teszi. A felmérésben részt vevők az általuk megadott e-mail címen folyamatosan tájékoztatást kapnak az akcióval kapcsolatos további tudnivalókról.