A nemesítői kísérleteket mellett nagy hagyományai vannak a nagyüzemi kísérleteknek cégünknél. Ebben az évben nem a hagyományos fajtasorok mintájára terveztük ezeket, annál többet szerettünk volna nyújtani. Természetesen a cél, hogy bemutassuk a fajtáink legfontosabb tulajdonságait, előnyeit, de azzal is tisztában vagyunk, hogy sikeresebb lehet a termelés, ha mindezt egy komplex rendszerbe helyezzük. Ezért minden bemutató helyszínen nagy hangsúlyt fektettünk a termesztés-technológia legfontosabb elemeire, a vetésidőre, tőszámra, a tápanyag-utánpótlásra és természetesen a növényvédelemre is.

A termelés eredményességének növelésére az egyik fontos lépés a termesztéstechnológia fejlesztése precíziós irányba. Ezt követve hoztunk létre két partnerünkkel Murony és Békéscsaba között egy komplex bemutató teret, ahol az Isterra kalászosait mutattuk be Yara lombtrágyázási technológia és BASF növényvédelmi ajánlások mentén. A területen a tápanyag-gazdálkodás már precíziós módszerekkel történt. Sok más, az eredményességet meghatározó elem, mint például a korai/időben történő vetés, vírus vektorok őszi kiiktatása, őszi gyomirtás, többmenetes osztott tápanyag-utánpótlás, gomba- és rovarölő szeres kezelések pontos elvégzésére hívtuk fel partnereink figyelmét. Emellett elengedhetetlen a megfelelően bokrosodó fajta kiválasztása és a fémzárolt vetőmag-felhasználás.

A másik ilyen rendezvényünkön Örménykút mellett a Timac-Agro biztosította a tápanyag hátteret, míg a növényvédelmet a Bayer technológiával végeztük.

A Dunántúlra is jutott a technológiai kísérletekből. A UPL-lel közösen Felsőnyéken teszteltük búzáinkat, majd néhány km-re Lajoskomáromban tekinthették meg az érdeklődők a komplex fajtasorunkat.

fajtabemutató

Megtekinthető fajtasor Lajoskomáromban – fotó: Isterra

Kiemelt szerepet kapott a fajtaspecifikus technológia, a házigazdák területre adaptált termesztési ajánlása. Kísérleteinket néhány hét alatt több mint 400 partnerünk tekintette meg.

látogatható, megtekinthető fajtasor

Elengedhetetlen a megfelelően bokrosodó fajta kiválasztása és a fémzárolt vetőmag-felhasználás – fotó: Isterra

Az Isterra kínálata különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető kalászosokat. Kiemelkedő terméspotenciálban, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink.

A teljesség igénye nélkül a bemutatókban szereplő legfontosabb fajták az alábbiak:

- Basilio: alacsony, erős szárú korai fajta, mely a GOSZ-VSZT kísérleteiben évek óta a korai csoport kiemelkedő, egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termésmennyisége mellett minőségével is felhívja magára a figyelmet: fehérje- és sikértartalma alapján kiváló malmi minőséget terem (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

Basilio termés kísérlet diagram

- Cellule: a kipróbált, legnagyobb területen termelt középérésű Isterra fajta. Aszályos években is kiválóan teljesít. Az idén hetedik évét kezdi a GOSZ-VSZT kísérleteiben, amelynek egyik oka, hogy a saját csoportjában szinte mindig dobogós (többször első) volt termésével. Hektolitertömege 80 kg körüli, ami az egyik legnagyobb ebben a kísérletben (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)
- Frenetic: a feltörekvő korai fajta, amely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. Hazai minősítésekor termése a standard fajták átlagát 11,3%-kal múlta felül (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)
- Complice: bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszályos időben is kiválóan teljesít. Korai fajta, amely magas hozammal és jó betegség-ellenállósággal hívja fel magára a figyelmet (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában)
- Concret: rendkívüli állóképességű (alacsony szárú és kiváló szárszilárdságú) középérésű fajta (az egyik leghosszabb tenyészidejű Isterra búza). Erős bokrosodásának és alkalmazkodó-képességének köszönheti magas termését.
- Providence: a legújabb korai fajta a kínálatban. Intenzív búza, 10 tonna feletti terméssel hálálja meg a komoly technológiát. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető.
búzakalászok
Providence: Korai kalászolás és átlagon felüli kalásztermékenyülés – fotó: Isterra

- Winner: magas hektolitertömeg jellemzi, széles levelű, jó bokrosodású középérésű fajta, amely 10 tonna feletti hektáronkénti termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában)
- Ortolan: az egyik legjobb alkalmazkodó képességű korai fajta, extenzív és intenzív viszonyok között is nagy termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában)
- Leopard: őszi árpa, 10 t feletti termésével, alacsony szárával és állóképességével hívja fel magára a figyelmet. Kiemelkedő télállóság, hosszú kalászok és magas ezerszem tömeg jellemzi ezt a 2 soros fajtát.
- Multie: A korai árpát kedvelőknek lehet jó választás a Multie, egy hatsoros takarmányárpa. Átlagon felüli állóképesség, magas fehérjetartalom jellemzi. Korán betakarítható, termése több helyen elérte a 9-10 t/ha-t.
búza
Multie: Koraiság, állóképesség, kimagasló termés – fotó: Isterra

- Trisem: Egy kiváló betegség-ellenállósággal rendelkező tritikálé, amelynek télállósága és bokrosodása is átlag feletti. Magas ezerszem tömegének is köszönhetően a termése a legjobb fajták közé emelheti.


Bízunk benne, hogy az újdonságok mellett a fajtákra adaptált egyedi technológiai megoldásokkal is hozzájárulhatunk az Önök sikereihez.

További információért, eredményekért keresse fel a www.isterra-seeds.com honlapunkat!

Virágné Pintér Gabriella
kereskedelmi vezető

Perczel Péter
operatív igazgató