Nincsenek könnyű helyzetben a búzatermesztők! Ezúttal nem az időjárás alakulása, vagy növényvédelmi problémák okoznak nehéz pillanatokat, hanem az, hogy súlyos gazdasági döntéseket kell meghozniuk! Mennyit fektessenek a búzájukba, milyen költségeket vállaljanak fel, amelyek növelik is a termést, de meg is térülnek? Ebben a helyzetben jöhet szóba az Asahi Kalász-plusz technológia!

búza

A növekvő négyzetméterenkénti kalászszámmal magasabb termésmennyiség érhető el – fotó: Agrometry Kft.

Mit mutatnak most a búzatáblák?

Az országot járva azt tapasztalhatjuk, hogy igen eltérő fejlettségi állapotban vannak a búzatáblák. Azokon a területeken, ahol időben földbe került a mag, ami ráadásul még a keléshez szükséges csapadékot is megkapta, jól beállt, szemre is tetszetős állományok láthatók. Azonban legalább ennyi ritkás, gyengén fejlett búzatábla is van a megkésett vetésnek, vagy csapadékhiány miatti kései kelésnek köszönhetően.

A bokrosodás az eltérő fejlettségnek megfelelően különböző mértékű, vannak jobb és vannak rosszabb képet mutató területek. Mivel a termés mennyiségét megalapozó terméselemek közül a négyzetméterenkénti kalászszám meghatározó jelentőségű, minden eszközzel segíteni kell a növényeket abban, hogy a bokrosodás során képzett oldalhajtásokból többet neveljenek meg, azokon kalász fejlődjön. Amennyiben azok nagy számban halnak el, az a hiányzó kalászok miatt közvetlenül kihat a betakarított termés mennyiségére. Ha ez megtörténik, a hiba kijavítására már nincs lehetőség, ezért is célszerű mindezt megelőzni az Asahi Kalász-Plusz technológia alkalmazásával.

Mi is az Asahi Kalász-Plusz technológia?

A technológia élettani hatáson alapuló készítmények együttes alkalmazását jelenti. E termékek egyike az Asahi SL biostimulátor hatású növekedésszabályzó készítmény. Egyedülálló összetételének köszönhetően hatékony segítséget nyújt a kezelt növény számára a stresszhatások leküzdésében, mérsékli azok káros hatásait. Fokozza a tápanyagfelvételt, ami a búza esetében egyúttal azt is jelenti, hogy javítja az oldalhajtások tápanyagellátását, intenzívebbé teszi a növény életfolyamatait. Sejtosztódásra kifejtett hatásával pedig abban segíti a növényt, hogy egyes genetikailag meghatározott tulajdonságok, mint pl. a kalászban képződő padkák száma, minél magasabb szinten érvényesülhessenek.

A technológia második eleme a Stabilan SL* szárszilárdító készítmény, ami a kezelt növény hormonháztartására hatva serkenti a gyökérnövekedést, a főhajtás dominanciájának csökkentésével befolyásolja a bokrosodás folyamatát, segíti az oldalhajtások képzését.

A technológia harmadik eleme az Aloy Kalászos különleges összetételű szuszpenziós levéltrágya, amely réz-, cink- és mangántartalmán túl gyorsan felvehető, valamint tartós hatású formában tartalmaz magnéziumot. Az ajánlásban magas tápelem-tartalma, azok magas fokú hasznosulása, valamint hosszú időn át fennálló tápanyagszolgáltatása miatt szerepel. Mindezek hatására a növények életfolyamatai intenzívebbé válnak, a kezelt állomány kondíciója javul. A kombinációban kihasználható a termék adjuvánstartalma is, amely segíti a vele együttesen kijuttatott készítmények terülését, hasznosulását.

Az Asahi Kalász-Plusz technológia elemei, a javasolt dózisok

Készítmény

Javasolt mennyiség

Kijuttatás időpontja

Asahi SL

0,6 l/ha

A készítményeket együttesen, tankkeverék formájában a bokrosodás végéig kell kijuttatni.

Stabilan SL*

1,0 l/ha

Aloy Kalászos

1,0 l/ha

*a Stabilan SL a Nufarm bejegyzett márkaneve

A technológia alapjául szolgáló termékek kereskedelmi csomagban, kedvezménnyel is beszerezhetők.

A csomag elemei

Készítmények

Mennyiségük a csomagban

Ajánlott terület

Asahi SL

20 liter (4x5 liter)

33 hektár

Stabilan SL

30 liter (3x10 liter)

Az Asahi Kalász-Plusz technológia alkalmazása

Az Asahi Kalász-Plusz technológiában szereplő készítményeket egy menetben, a bokrosodás végéig kell kijuttatni. Fontos, hogy a kezelés az ajánlott fejlettségi állapotig valóban megtörténjen, eredmény ugyanis kizárólag ebben az esetben várható! A beavatkozást csak akkor végezzük el, amennyiben az azt követő néhány napban nem várható jelentősebb lehűlés (-5-10 °C), kisebb (-1-2 °C) azonban nem okoz problémát. A kijuttatás nem történhet egy menetben folyékony nitrogénműtrágyával, az annál alkalmazott cseppméret nem biztosít kellő fedettséget a jó hatáskiejtéshez. Ellenben egy menetben kijuttatható hektáronként 5 kg, a permetlében feloldott, a nitrogént karbamid formájában tartalmazó műtrágyával. A felhasználásra vonatkozó további gyakorlatias tanácsokért kérjük, látogasson el weboldalunkra.

asahi asahi

Az Asahi Kalász-Plusz technológia hatása, kevesebb az elhalt, több a kalászt nevelő hajtás – fotók: Agrometry Kft.

A technológia alkalmazásának előnyei

Az Asahi Kalász-Plusz technológia hatására fokozódik a kezelt állomány tápanyagfelvétele, a növények életfolyamatai intenzívebbé válnak. Ennek köszönhetően csökken az élettani okok miatt elhalt oldalhajtások száma, magasabb lesz azok aránya, amelyek kalászt nevelnek. A növekvő négyzetméterenkénti kalászszámmal magasabb termésmennyiség érhető el.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, nem könnyű jó döntést hozniuk az idei tavaszon a búzatermesztőknek. Dönteniük kell, hogy egy extenzív termesztéstechnológiával pusztán a költségük megtérülését célozzák meg, vagy még mindig mérsékelt ráfordítás mellett, de kissé intenzívebb technológiával a magasabb termésátlagot és javuló jövedelmezőséget. Az Asahi Kalász-Plusz technológiát az utóbbiak számára ajánljuk!

Agrometry

www.agrometry.hu