A 2023-as év kezdetén a januári +10 °C feletti hőmérséklet a kalászosok korai bokrosodását eredményezték. Továbbá, a hirtelen érkező sok csapadék nem csak a kalászosok növekedését gyorsították meg, hanem a területeken fennmaradt pangó víz miatt a növények nem tudták felvenni a megfelelő tápanyagokat, így a legtöbb területen réz-, valamint cinkhiány tünetei jelentek meg.

Rézhiány

A kalászos növényeknél a réz, mint mikroelem, enzimatikus úton, meghatározó szerepet tölt be a fehérje- és fotoszintézis folyamatában, a szárszilárdításban, a kalász- és szemképződés esetében, valamint a megfelelő beltartalmi érékek kialakításában is.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a magas humusztartalmú, illetve a lúgos (>7 pH) talajokon is nehezebben felvehető a réz, ugyanis ez esetben erősen kötött formában található meg bennük, amit a növény csak nehezen tud hasznosítani.

Rézhiány tipikusan jól megfigyelhető tünetként jelentkezik kalászos növények esetében. Elsősorban, bokrosodás során jelentkezik a fiatal leveleken, melyek kifehéredés, hervadás, később pusztulás formájában figyelhetők meg. A rézhiányban szenvedő növények szilárdsága sem megfelelő. A kalász csúcsa, vagy egésze is kifehéredhet, emellett csökken a szemképződés mértéke és romlik a termény sütőipari érték. Tehát, a kalászosok réz mikroelem utánpótlásával növelhető a termésmennyiség, valamint javítható a sikér-, és nyers-fehérje tartalom is. Eredményképpen szabad szemmel tapasztalható, hogy a rézzel kezelt kalászos állományok színe sötétebb zölddé válik. Emellett, az utánpótlás után a kalászosok termesztésének ideje pár nappal meghosszabbítható.

Rézhiány kezelésére a leggyorsabb és leghatásosabb módszer a lombtrágyázás. Természetesen, a réztartalmú gombaölő szerek kijuttatása során is valamennyi réz hasznosulhat tápelemként, levélen, illetve talajon keresztül is, ugyanakkor, a lombtrágyákban lévő réz a szintetikus gombaölőkkel ellentétben olyan „tápelem" formában van jelen, amely a növény számára könnyebben elérhető és könnyebben hasznosul.

A rezes lombtrágya más növényvédő szerekkel együtt, tankkeverékben keverhető. Célszerű prevenciós jelleggel kijuttatni, akár már a tavaszi gyomirtással egymenetben. A kezelést bokrosodás végéig érdemes elvégezni.

A kalászosokban nagy a kockázata a réz-, valamint a cinkhiánynak

A kalászosokban nagy a kockázata a réz-, valamint a cinkhiánynak – Fotó: Shutterstock

A szerves réz-hepta-glükonát oldat levélen, valamint gyökéren keresztül is ki tudja fejteni hatását. Előnyei közé tartozik, hogy 2-3 óra alatt a növény tápanyagként már teljesen hasznosítani tudja, ezért a csapadék sem tudja ki-, illetve lemosni. Mindemellett, mivel csökkenti a kijuttatandó réz mennyiségét, egyrészt elkerülhető a talajban való káros rézfelhalmozódás, másrészt az oldatnak köszönhetően a fitotoxicitás is elkerülhető. Az oldat hatástartama 2-3 hét, így növeli a növények természetes ellenálló képességét a betegségek ellen (fuzárium, rozsda betegségek stb.) 2-3 liter/ha dózisban ajánlott kijuttatni.


Cinkhiány

A cink egy enzimalkotórész és enzim aktivátor. Fontos szerepe van a fehérje-anyagcserében, illetve az auxin termelésben. A tünetek az idősebb leveleken jelentkeznek először. Cinkhiány esetében a növény levelei szabálytalanul sárgulnak, majd a sárga foltok középső részein nekrotikus barna foltok jelennek meg. A foltok beszáradnak, elhal a levél, így a fotoszintézis folyamata is leáll.

A cink a rézhez hasonlóan, kétértékű ionként (Zn2+) található meg a talajban, a magas pH-val rendelkező, illetve az ion-antagonizmus miatt a meszes, vagy magas foszfor-tartalmú talajokon nehezen felvehető tápelem.

A cinket, a mangánt és a magnézium tápelemeket a kedvezőtlen időjárási körülmények között (pl.: hideg, pangó víz) a növény stresszhelyzetben, gyökerein keresztül egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben képes felvenni. Egy speciális készítmény, melyet a növények magnézium- cink- és mangán-asszimilációjának hiánya és/vagy nehézségei által okozott élettani rendellenességek megelőzésére, kezelésére fejlesztettek ki. A technológiának és a formulációnak köszönhetően a növény tápelemek komplexeként tudja hasznosítani mindhárom tápelemet. A magnézium, a cink és a mangán is, különösen az intenzív vegetatív részek fejlődése során szükségesek, melyek komplexe a növény általi asszimiláció szempontjából a legkedvezőbb arányban kell, hogy jelen legyenek a talajban. Ezen mikroelem komplex megfelelően optimalizálja a tápanyagfelvételt a növény kiegyensúlyozott fejlődése érdekében. Kijuttatása 2-3 kg/ha dózisban ajánlott.