gyomnövények

A mind hosszabb és melegebb ősz, az enyhe téli időjárás az ősszel kelő gyomnövények számára kedvező feltételeket teremt – fotó: Agrometry Kft.

Figyelmet igénylő változások

Az elmúlt években a kalászosok ősszel végzett gyomirtása egyre gyakrabban alkalmazott beavatkozás. Ennek okai szerteágazóak, abban időjárásunk átalakulása éppen úgy szerepet játszik, mint egyes, a termesztéstechnológiában zajló változások. A mind hosszabb és melegebb ősz, az enyhe téli időjárás az ősszel kelő gyomnövények számára kedvező feltételeket teremt mind a keléshez, mind az átteleléshez, ezért e gyomnövények borítása és ezzel együtt káros hatása egyre növekszik. A technológiai változások közül a forgatás nélküli talajművelési eljárások terjedése egyes gyomnövények felszaporodását eredményezi. Ugyancsak növeli az őszi gyomosodás okozta veszélyt, hogy egyre elterjedtebb a kalászosok csökkentett magnormával, a megszokotthoz képest korábban elvégzett vetése.

Fajok, melyekre figyelni kell

Az, hogy egy adott területen mely gyomfajok jelennek meg, termőtájanként, de akár táblaszinten is változhat. Jellemzően a magról kelő egyszikű gyomfajokból a nagy széltippan, a vadzab, a rozsnok-fajok, a parlagi ecsetpázsit (1. kép), valamint a perjefélék okozhatnak problémát. A kétszikű gyomnövények esetében főként a veronika- (2. kép), a szarkaláb-, a zsombor- és árvacsalán-fajok, a tyúkhúr, valamint a veronikafélék jelenthetnek gondot.

Parlagi ecsetpázsit erős fertőzése

1.kép Parlagi ecsetpázsit erős fertőzése – fotó: Agrometry Kft.

Veronikafajok tömeges kelése

2. kép Veronikafajok tömeges kelése – fotó: Agrometry Kft.

A kártétel

A fentiekben említett gyomnövények az őszi időszakban bármikor csírázhatnak, de egyes fajoknál enyhe időjárás mellett ez akár még a tél során is megtörténhet. Ez azt jelenti, hogy együtt kelnek és fejlődnek a kultúrnövénnyel, így már a kezdetektől konkurenciát jelentenek számára a vízért és tápanyagokért folytatott versengésben. Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy ezzel hatással lesznek a bokrosodás folyamatára, ezen keresztül a négyzetméterenkénti kalászszámra, amely az egyik olyan termésösszetevő, ami meghatározza a területről betakarított termés mennyiségét. Ez a korai, az őszi és téli időszakot egyaránt érintő gyomkonkurencia azt jelenti, hogy a kora tavaszi gyomirtás elvégzésekor a káros hatásokat már nem, vagy csak kismértékben tudjuk mérsékelni. Mindezek elkerülésére az őszi gyomirtás elvégzése nyújthat megoldást.

A megoldás

Az Agrometry termékkínálatában két gyomirtó készítmény áll a gabonatermesztők rendelkezésére az őszi gyomirtás elvégzésére, amelyek akár önmagukban, akár tankkombinációban is kijuttathatók.

A diflufenikán hatóanyagot tartalmazó Premazor 500 SC, a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen alkalmazható. Kijuttatására preemergens módon a vetés után-kelés előtti időszakban, vagy korai posztemergens felhasználással a kultúrnövény három leveles fejlettségi állapotáig kerülhet sor. Hatásspektrumába az összes olyan gyomnövény beletartozik, amely gondot okozhat az őszi, téli időszakban. Hatástünetei markánsan jelentkeznek (3. kép), a kezdeti sárgulást a gyomnövény elfehéredése, majd száradása követi. Széles hatásspektrumának, valamint hosszú hatástartamának köszönhetően a kezelt állomány töretlenül, gyomkonkurenciától mentesen fejlődhet.

Diflufenikán hatóanyag markáns hatástünetei a kétszikű gyomnövényeken

3. kép Diflufenikán hatóanyag markáns hatástünetei a kétszikű gyomnövényeken – fotó: Agrometry Kft.

Az egyszikű gyomnövények elleni védekezésre az Inker 500 SC készítményt ajánljuk, amelynek flufenacet hatóanyaga széles hatásspektrumával a legtöbb ilyen gyomnövény ellen eredményesen alkalmazható. Kijuttatását preemergens módon a kultúrnövény vetése után, de még a kelése előtt, vagy korai posztemergens módon annak három leveles állapotáig kell kijuttatni.

Mindkét hatóanyagra igaz, hogy hatásukat főként a gyökéren történő felvétel útján fejtik ki, ezért a jó hatékonysághoz a kijuttatást követő három héten belül lehulló bemosó csapadék szükséges. A jó hatáskifejtést nagyban segíti, ha a magágy aprómorzsás, rögöktől mentes, ami lehetővé teszi a talajfelszín gyomirtó hatóanyagokkal történő egyenletes bevonását, a „rögárnyék-hatás” elkerülését. Lassan lebomló, nehezen kimosódó hatóanyagokról van szó, amelyek hatástartama kellően hosszú ahhoz, hogy kordában tartsa az őszi időszakban megjelenő, hosszan károsító gyomnövényeket. Érdemes élni az általuk kínált előnyökkel!

A termékekről további információk elérhetők a www.agrometry.hu weboldalon.