A tél enyhe, viszonylag fagymentes időjárása kedvező feltételeket teremtett a 2023 őszén elvetett repcék számára, melyek így jól fejlődtek. Azonban a változékony időjárás, a sok csapadék és a hőmérséklet ingadozása lehetővé teszi a kártevők korai megjelenését és felszaporodását.

repce

Jól fejlett repceállomány ősszel – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az elsők között jelentkező rovarkártevők a repce szárát károsító szárormányosok (Ceutorhyncus ssp.). Az előzőekben említett időjárási feltételek és a kártevők együttes megjelenése megnehezíti a védekezést, hiszen azok eltérő ökológiai igényeket mutatnak.

ormányos imágók

Ormányos imágók repcében (2023.02.21, Fejér vármegye) – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A nagy repceormányos (Ceutorhyncus napi) lárvái által odvasított repceszárban keletkező károk csökkentik a virágzat és a termés tápanyagfelvételét, ami komoly terméscsökkenést eredményezhet. A kártétel miatt a virágzás lelassul, a termések érése egyenetlenné válik, és a növényállomány gyengül. Kártételének súlyosságát növeli, hogy a betelepülés és a betakarítás között eltelt idő hosszú. Ez kihatással van a repce állóképességére, a növényállomány megdőlhet, a lárvával erősen fertőzött növények szél hatására kitörhetnek, ami további betakarításkori veszteségeket okozhat.

A repceszár-ormányos (Ceutorhyncus pallidactylus) később, az igazi tavaszi felmelegedés idején jelenik meg, de szintén komoly károkat okoz a növény szárán és levelén.

Nagy repceormányos

Nagy repceormányos – fotó: Varga Gábor, AgroMakró

kártétel

Ormányos lárvák okozta kártétel repceszárban, bórhiányos tünetekkel kísérve – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

2024 tavaszán még fontosabb kihangsúlyozni az előrejelzés fontosságát az ormányos bogarak esetében. A kártevők már az előző évben megkezdték szaporodásukat, ezért a hideg idő elmúltával ajánlott korán felkészülni a védekezésre. A sárgatálak korai kihelyezése hatékony előrejelzést tesz lehetővé.

Az ormányosok elleni védekezési küszöbérték csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos.

A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelése, összevetése az adott körzet időjárási adataival és a növényállomány napi szemrevételezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. A védekezés leghatékonyabb a tömeges tojásrakás előtti időszakban, amikor az imágók ellen tudunk fellépni. A rovarölő szeres védekezés ideje az időjárási körülményektől függően, már február végén, március elején esedékes lehet.

A folyamatos hatóanyag-kivonások egyre nagyobb kihívást jelentenek a rovarkártevők elleni védekezésben repcében.

A Rapid® CS rovarölő szer már alacsony hőmérsékleten is hatékony, a csapadéktól és az UV erősségétől függetlenül működik.

Mindezen előnyöket a hatóanyag (gamma-cihalotrin) és a speciális mikrokapszulázott formuláció biztosítja, mely akár 4-5 napig tartamhatást biztosít a tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is.

Ne hagyja, hogy a kártevők felszaporodása veszélyeztesse repcéjét! Válassza a Rapid® CS rovarölő szert, és biztosítsa növényei optimális védelmét az időjárás változékonysága esetén is!

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.