A legszámottevőbb a családi gazdaságban felnövő generációk által gazdává válók. Egy kisebb csoport, akik a gazdálkodással nem a családjukban ismerkedtek meg, és van még egy csoport, akik befektetésként tekintenek az agráriumra.

Tapasztalatunk alapján állíthatjuk, hogy mindhárom csoportot nézve, az emberek többsége nem a közép- és felsőoktatásban szerzi meg az agrárvégzettségüket. Korábban megélhetési alternatívaként szerepelt a gazdálkodás az ezzel érintettek körében. Mára már a kibővült támogatási körök miatt vonzóvá vált a földművelés.

Nálunk, a Mátrix Oktatási Központban a 17 év alatt a 16-tól 82 éves korig szinte mindenféle ember megfordult már mezőgazdasági képzéseinken. Vannak, aki a tudás miatt, vannak, akik a „fiatal gazda pályázat”-ként emlegetett jogcímre való célirányos törekvéseik miatt és újabban sokan a földvásárláshoz kötelező földműves regisztráció miatt szeretnének végzettséget szerezni. Működésünk óta sokaknak segítettünk elérni céljaikat.

Aranykalászos gazda tanfolyam

A legtöbbeknek megfelelő egy általános végzettség megszerzése, mint például a nagyon népszerű Aranykalászos gazda végzettség. Viszont az idők során rájöttek a támogatásokra pályázók, hogy egyes támogatások odaítélésének elbírálása során többletpontokat szerezhetnek azok, akiknek technikusi végzettsége van. Képzőközpontunkban több mint 1000 ember szerezte meg a Mezőgazdasági technikus végzettséget. Azoknak, akik aktívan szeretnének a mezőgazdaságban tevékenykedni, továbbra is ezt a képzést javasoljuk. Ez a képzés jóval nagyobb befektetést igényel, előrelátást feltételez, hiszen nem 4-6 hónap alatt szerzik meg a végzettséget, hanem több mint dupla annyi időt kell ráfordítani. Ennek egyik nagy előnye, hogy a tudás, amit a tanuló elsajátít, az is egyenesen arányosan nő a befektetett idővel. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mennyire hosszú távra gondolkodik az agrár-szektorban, megéri-e a befektetés?

Az oktatásaink tantermi elméleti előadásokból és gazdaságokban bemutatott gyakorlatokból állnak. Igyekszünk a tanulóink igényeire alapozva, extra előadásokat is szervezni egy-egy őket foglalkoztató témában, külső előadók által. Szervezünk külföldi és belföldi gazdaságlátogatásokat.

Gyógy- és fűszernövény-termesztő gyakorlat
Rendek Ökogazdaság – Kerekegyháza

A nálunk végzőknek tudunk biztosítani továbbtanulási lehetőséget is számos mezőgazdasági témában. Ilyen például a Mezőgazdasági gépjavító, mely gyakorlati konzultációi során az Odisys Bt.-nél a legmodernebb gépek javításával, karbantartásával, kezelésével ismerkedhetnek meg a tanulók, vagy például a Növényvédelmi vagy Vidékfejlesztési szaktechnikus, de aki az ökogazdálkodás felé szeretné magát képezni, neki is van ajánlatuk, csakúgy, mint gyógynövénytermesztés témakörben is.

Végzett tanulók a MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpontban

További információk: www.matrixoktatas.hu