Akár a kertben termett burgonyát szeretnéd betárazni, akár biztosra mész, és vásárolsz pár kilónyi plusz krumplit, hogy legyen miből főzni, ha nem jutsz el a boltba, fontos, hogy hol és milyen körülmények között tárolod, hogy minél tovább elálljon. Jobb esetben egészen tavaszig, ráadásul úgy, hogy egyetlen krumplit se kelljen kidobni.

Sokszor azonban azt vesszük észre, hogy a pincében tárolt burgonya már egészen másképp fest, mint amikor levittük oda, mivel elkezdtek kirügyezni. De vajon mi a teendő ilyenkor, és el lehet fogyasztani a kirügyezett burgonyát?

Kirügyezett a krumpli? Ezt tedd vele!

A legtöbben tudjuk, hogy a burgonyának igen magas a szénhidráttartalma, amelynek következtében a gumók elegendő tápanyaggal rendelkeznek ahhoz, hogy túléljék a telet. A tápanyag elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy a növény ki tudjon hajtani, és így van ezzel a burgonya is.

burgonya krumpli csíra

A burgonyáról mihamarabb el kell távolítani a csírákat. Fotó: Shutterstock

A burgonya héján látható úgynevezett "szemekből", vagyis apró, sötét bemélyedésekből törnek elő a rügykezdemények. Ezekből lesznek majd a hajtások. A rügyezést a magasabb beltéri hőmérséklet indítja be, és ha még fény is éri a burgonyát, ez még hamarabb következik be. Éppen ezért szokás a burgonyát hűvös, sötét helyen tárolni.

Azonban nem csak kirügyezhet a burgonya a pincében hanem zölddé is válhat. Ennek az oka, hogy a fény fiziológiai reakciókat vált ki a gumóban. A klorofill termelődése váltja ki a zöld színt, azonban a fény és a meleg a szolanin termelődését is kiváltja, amely nagy mennyiségben mérgezést okozhat. Ez a vegyület a klorofillal együtt a burgonya héjának közelében koncentrálódik, a kifejlődő csírákkal együtt, és ez az oka annak, hogy nem tanácsos zöld vagy kicsírázott burgonyát fogyasztani.

A megoldás tehát az, hogy eltávolítjuk a héj zöld részeit, ebben az esetben azonban nem vékonyan, hanem vastagon hámozva. A csírákat is minél hamarabb el kell távolítani, így csökkenthető le ugyanis a toxikus reakció esélye. A csírázás azonban azzal is együtt jár hogy csökken a gumóban a keményítő és vitaminok mennyisége, így a tápanyagtartalma.


A túlságosan sok csírával és kiterjedt sötétzöld foltokkal rendelkező gumókat inkább ültessük majd ki a kertbe, mintsem hogy elfogyasztanánk azokat.

Így tárold helyesen a burgonyát

1. A helyes tároláshoz nagyban hozzájárul, hogy mikor szedtük fel a burgonyát. Habár ez fajtánként változó lehet, amikor a burgonya szára már könnyen kihúzható a földből, és a gumók könnyen leszedhetők róla, általában akkor jött el az idő a felszedésére. Ha ugyanis túl korán szedjük fel, vagy éppen túl sokáig várunk vele, a burgonya jóval sérülékenyebbé és kevésbé eltarthatóvá válik.

2. Ha van pincénk, akkor egyértelműen ott van a legjobb helye a krumplinknak. A hosszas tároláshoz egy körülbelül 4 és 8 Celsius-fok közötti, fagymentes, száraz helyiségre van szükségünk. A hőmérsékletnek nem szabad 4 Celsius-fok alá süllyednie, mert akkor a keményítő cukorrá alakul a burgonyában és meg fog változni az íze.

3. Ha nincs pincénk, akkor akár egy jól hőszigetelt ládában is tárolhatjuk a krumplit. Alulról is szigeteljük a ládát, és tegyük a fal mellé, ahol védettebb helyen tudja átvészelni a telet. A szalma kiváló hőszigetelő, így alulra és felülre is tehetünk belőle egy vastag réteget. Folyamatosan vizsgáljuk át a láda tartalmát, mert a romlásnak induló gumó nagyon gyorsan tönkre tudja tenni az összes burgonyát.

4. Ha kellően sötét a tárolási hely, akkor a krumpli nem hajt ki. Azonban hetente vagy kéthetente nem árt ránézni, és eltávolítani a csírákat, továbbá kivenni a többi közül az esetlegesen romlásnak indult gumókat. Így meg tudjuk védeni a többi burgonyát.

5. A tárolásra a legjobb egy szellős farekesz, fonott kosár, vagy egy zsák, amely nem tud befülledni.

krumpli burgonya csíra

Ha sötétben tároljuk a burgonyát, nem fog tudni kirügyezni. Fotó: Shutterstock

6. Ne tároljuk együtt a burgonyát gyümölcsökkel. Az alma, a körte, a szilva vagy a banán mind etilént termel az érésük során, így ha a burgonyát velük egy helyiségben tároljuk, az csírázásra fogja ösztönözni a krumplinkat.

Egyél sok krumplit, nem fogod megbánni!

A burgonya hazánkban az 1600-as években lett igazán népszerű, melyet azóta is töretlenül megőrzött. Nem is csoda, hiszen szinte nincs is olyan fogás, amelyhez ne lehetne felhasználni, és talán nincs is olyan nap, amikor valamilyen formában ne kerülne az asztalunkra. A burgonyás kenyér, a krumplileves, a sült burgonya, a chips, a krumplis pogácsa, mind nagyon kedvelt és finom ételek.

A burgonya körülbelül 90 cm magasra tud megnőni. Lágyszárú növény, melynek föld feletti szárcsomóiból nőnek ki a hajtások és a levelek, míg a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack csúcsának megvastagodásából nő ki a gumó. A burgonya 12 hét alatt növeli meg gumóit.

Fogyasztani csakis a gumóját szabad, mert szárában, leveleiben, a burgonyagumó rügyeiben és a zöld héjában méreganyag található. Ezt a méreganyagot szolaninnek nevezzük, amely később a csírákban is megjelenik, ezért fontos fogyasztás előtt eltávolítani azokat a burgonyáról.

A burgonya egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát biztosítja, de az újburgonya ennek a dupláját tartalmazza. Emellett kiváló B1-, B6- vitamin és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.

A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. Alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, így a fogyókúrázók is gyakran fogyasztják. Azonban ügyelni kell rá, hogy az olajban elkészített változat akár háromszoros energiatartalommal is bírhat. Mivel főtt állapotában a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, érdemes az ételhez a főzővizet is felhasználni, vagy levest készíteni belőle.

Jól eltartható burgonyát és hozzá jó étvágyat kívánunk!