Ez nagyban megkülönbözteti és kiemeli a szakmai rendezvényeiket a hasonló gyakorlati bemutatók sorából. Nem volt ez másként május közepén, a Hajdú-Bihar megyei Tedejen megrendezett gyakorlati találkozójuk alkalmával sem, melyet előzőleg – a bemutatón szereplő gépek felvonultatásával – a hódmezővásárhelyi KITE Napok alkalmával harangoztak be.
KITE

Az idei év legnagyobb szabású szántóföldi rendezvényének a Tedej Zrt. adott otthont. A tedeji gazdaság az 5000 szarvasmarha, és az átlagosan napi 20000 sertés számára szükséges takarmány előállítására a rendelkezésére álló szántóterületek közel 100%-át használja. A közel félezer vendéget Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Bevezetőjében elmondta, hogy a cégük szakemberei a kínálatukba tartozó termékekből az állattenyésztés és az ehhez szorosan kapcsolódó tömegtakarmány-termesztés komplex technológiáját dolgozták ki és ezt mutatják be most be a gyakorlatban.
KITE

Az elmúlt időszak földbirtok átrendeződéseinek hatására az állattartó telepeket közvetlenül kiszolgáló területek nagysága jelentősen csökkent, így egyre fokozódik az igény a takarmánytermesztési technológiák termelési mennyiségének növelésére. Ennek köszönhetően a másodvetési technológiák fejlesztése és terjesztése egyre fontosabb feladat a jövőben – mondta a vezérigazgató.

KITE

A három helyszínes gyakorlati program első állomásán olasz-perje betakarításának technológiáját, míg a harmadik helyszínen lucerna betakarítását szemléltették a KITE szakemberei. A betakarítás első fázisát, a kaszálást KUHN kaszákkal mutatták be, melyek között a sort a KUHN FC 3560 TCD féligfüggesztett kasza nyitotta. A traktorhoz való csatlakozás az ún. Girodyne hajtással történik, amely mindig az optimális pozícióban tartja a kaszát az erőgép mögött és akár 180 fokban is ki tud térni. A hajtás az alsó fogaskerékházba csatlakozik és a felső fogaskerékházból megy hátra.  A 3,5 méter munkaszélességű, központi felfüggesztésű, mindkét irányba 90 fokban kifordítható tárcsás kaszával előnyösen valósítható meg a rendkettőzés. A kasza lengőujjas vagy gumihengeres szársértővel szerelhető fel, mellyel jelentősen meggyorsítható a takarmány száradási ideje, és a fonnyadás is egyenletesebb az alkalmazásával.
KITE

A lucernakaszálásban felvonultatott központi felfüggesztésű tárcsás kasza a legendás KUHN FC kaszacsalád 303 RGC változata. A 3 méter munkaszélességű eszköz ovális kaszatárcsái aerodinamikai kialakításuknak köszönhetően biztosítják a tiszta és egyenletes vágásminőséget. A KUHN FC kaszái példaértékű vágásminőséget kínálnak optimális tömegű és a legapróbb részletekig tökéletesített vágószerkezeteik segítségével. A kaszálógépek sorát az ugyancsak lucernakaszálásban bemutatkozó 8,1 m-es KUHN kaszakombináció zárta.

A 313 FR frontkasza és a hátsó függesztésű 813 R "butterfly" kasza kombinációjából álló gépcsoport front tagjának előrenyúló paralelogramma felfüggesztése szinte húzza maga után a kaszatestet. A kaszák vágótárcsái egyforma méretű fogaskerekekből álló folyamatos fogaskeréksorral kapják a hajtást, a Protectadrive túlterhelés biztosításnak köszönhetően pedig akadályba ütközés esetén csak a megállt tárcsa válik le a tengelyről és nem tesz kárt ütközése a hajtásrendszerben.

KITEAz egyenletes fonnyasztás megvalósításának elengedhetetlen eszközei a rendterítők, melyek közül a 7,8 méter munkaszélességű, hat rotoros KUHN GF 7802  mutatkozott be az lekaszált olaszperje kezelésében. A rotorjainak rendképző rugós ujjai asszimetrikus kialakításúak, a külső ujjak hosszabbak, a belsők rövidebbek, így egyenletes a rendterítés és mindenütt megemelésre, átforgatásra kerül a lekaszált takarmány. A 6 rotoros eszköz nagy munkaszélessége ellenére szállítási helyzetben kompakt méretű.KITEA fonnyasztást követően a rendek újbóli kialakításához KUHN széles rendképző kínálatából GA 6620 Masterdrive oldalra dolgozó rendképző mutatkozott be. A rotorok kétlépcsős Masterdrive hajtásrendszerüknek köszönhetően kis teljesítményfelvétellel dolgoznak, rendképző karjaik pedig a kétszer hajlított kialakításnak köszönhetően nagyon egyenletes, mindig azonos szélességű és magasságú rendet képeznek.KITEA rendképzőket követően a John Deere hengeres nagybálázó kínálatát három modell képviselte, melyek az olasz-perjében egy 4-5 nap fonnyasztáson túlesett rendeket takarítottak be. Elsőként az 1,3 méteres átmérőjű bálákat készítő, F440M fixkamrás körbálázó mutatkozott be. A bálázónál a bálaformázásról a bálakamra mellső palástján hengerek, míg a hátsó paláston rúdláncos megoldás gondoskodik, így szárazabb termény bálázása esetén is kizárt a bála esetleges megcsúszása formázás közben.KITE

A klasszikus változókamrás szériát a John Deere 854-es hevederes bálázó képviselte. A kamrájában 6 darab gyémánt mintás heveder található, melyek segítségével állítható az elkészülő bála mérete. A hevederes bálázókat általában a száraz szénabálák készítésére ajánlják a gyártók, de ennél a típusnál be lehet állítani a hevederek által kialakított bálakamra belső nyomását, hogy az nulla bar legyen. A gép rendelkezik SoftCore lágy bálamagkészítő rendszerrel, melynek segítségével a fixkamrás bálázóhoz hasonló karakterisztikájú, "lágy magú, kemény héjú" bálát készít a bálázó és így nagy nedvességtartalmú takarmány is betakarítható vele. A 854-es típussal maximum 1,5 méteres átmérőjű bála készíthető.
KITE

Két éve mutatkozott be itthon a forradalmian új megoldásokat alkalmazó 900-as bálázó család, melynek a 960-as modellje a bemutató alkalmával is lenyűgözött mindenkit. A teljesen automatizált rendszerű bálázó az új bálakamra kialakításának köszönhetően jelen pillanatban a leggyorsabb bálaürítési technológiával rendelkezik a piacon. A változó kamrás hevederes bálázóban két széles végtelenített heveder található, amelyek nélkülöznek minden kapcsos megoldást. A széles hevederek egymás mellett rés nélkül helyezkednek el, így szinte egy zárt rendszert építenek fel a bálakamra fallal és minimalizálják a bálázás közben a lucernánál óhatatlanul fellépő levélpergési veszteséget.
KITE

Az intelligens bálázó vezérli a traktort, így a traktorosnak mindössze csak a kormányzással kell foglalkoznia. Amint a bálatömörség eléri a beállított értéket, a bálázó rendszere megállítja a traktort, elindítja a kötözést, melynek befejezését követően üríti a bálát és visszazár, majd újból elindítja a traktor haladását, a begyűjtést, illetve a bálaformázást. (Ekkor a gépkezelőnek biztonsági okok miatt az irányváltó karral el kell indítani a gépet és újból indul a teljesen automatikus folyamat). Ennek a teljesen automatizált rendszernek köszönhetően magas haladási sebesség érhető el, mégpedig úgy, hogy folyamatosan egyforma méretű, illetve tömörségű, homogén bálák készülnek.
KITENagyon fontos megemlíteni a John Deere bálázóknál alkalmazott CoverEdge kötözési technológiát, melynek alkalmazásával a piacon egyedülállóan jó minőségű bálákat készítenek a John Deere körbálázói. A bálaszéleken a bálaháló ráhajlik a szélekre, nem lesznek kitüremkedések és vállak a bálák szélein, nem történik beázás, így pedig elkerülhetők a romlásból adódó veszteségek.KITE

A bálacsomagoláshoz a KUHN RW 1410 E-TWIN vontatott önfelszedős bálacsomagolót ajánlották, mellyel maximum 1,5 méter átmérőjű, 1 tonna súlyú hengeres bálák csomagolhatók be. A csomagoláshoz két fóliát alkalmaz, így sokkal kevesebb bálaforgatással csomagol be, mint az egy fóliával dolgozó gépek.

Az első és a harmadik helyszín gyakorlati programjának zárásaként – egy 24 órás előzetes fonnyasztást követően – olasz-perje- és lucernaszecskázást kísérhettük figyelemmel. A 440 LE teljesítményű John Deere 7280 önjáró szecskázó 19 mm-es elméleti szecskahosszal dolgozott, ami kb. 2,5 cm-es gyakorlati szecskahosszúságot jelent.
KITE

A szecskázó RTK jelet használó AutoTrac kormányautomatikával dolgozott és jól tömöríthető, homogén silót készített. A szecskázógépbe opcióban beépíthető új fokozatmentes vágáshosszállító rendszer, a HarvestLab nedvességmérő szenzor segítségével mért szárazanyag-tartalomnak megfelelően automatikusan szabályozza a szecskahosszt. Szárazabb terménynél rövidebb, nagyobb nedvességtartalmúnál pedig hosszabb szecskát készít. A siló szállításához a hidropneumatikus felfüggesztésű, 45 köbméteres raktérfogatú, láncos kaparóléces, lehordó szerkezetű Joskin SiloSpace 22/45 silószállító pótkocsi végezte, melyet egy 60 km/h tartós szállítási sebességre is képes, független kerék-felfüggesztésű, 200 LE teljesítményű JCB Fastrac 3200 gyorstraktor vontatott. Ez a kiváló gépkapcsolat a tömegtakarmányok betakarításakor a nagy távolságokra történő szállítás esetén is hatékonyan, biztonságosan látja el a logisztikai feladatokat.

KITE

A gyakorlati program második helyszínén a másodvetés technológiai gépsorát mutatták be a szervezők. A kétszeri vetés, másodvetés technológiája leginkább a tömegtakarmány-termesztésben kap igazán nagy szerepet. A bemutatón a hibridrozs-teljes növény szenázs célú betakarítását követően a silókukorica másodvetését mutatták be egy 6, illetve egy 12 soros változatban. A másodvetési technológiájuk talajművelési és vetési rendszere alapjában véve az RTK navigációval irányított sávos művelési eljárásra épül, melyet a rozs betakarítását követően a további árvakelések megakadályozása érdekében egy teljes felületű kémiai gyomirtás előz meg. A glifozát hatóanyagú növényvédelmi kezeléssel felszámoljuk az előző növényzetet.
KITE

A bemutatón ezt a műveletet a John Deere 4030 R típusú önjáró permetezőgéppel oldották meg, mely akár 20 km/h permetezési sebességre is képes. A permetezőgép fülkéjéből vezérelhető a fokozatmentes és a hidraulikus nyomtávállítás. Négy, egymástól független, 203 mm függőleges irányú út megtételére képes, dupla teleszkóprudas, légrugós futómű jellemzi a gépet, és teszi az önjáró permetező piac kiemelkedő menettulajdonságokkal rendelkező permetezőjévé. A 27, 30 és 36 méteres szórókeretek minőségi kompromisszumok nélkül szavatolják a hatékony munkát. A JD Link az optimalizált üzemszervezésért és a flottamenedzsmentért felelős, mely szintén alapfelszereltség ezekben a gépekben.
KITEAz egymenetes rendszerben, egy hat soros Orthman 1tRIPr 6s sávos talajművelőgép és egy John Deere Maxemerge XP 1700 szemenkénti vetőgép dolgozott együtt. A függesztett, 76,2 cm-es sortávon dolgozó gépcsoport sávos talajművelő egységének művelő elemei paralelogramma felfüggesztéssel rendelkeznek. A 28-30 cm mélységben dolgozó mélyművelő késeket integrált elővágó tárcsák, illetve sávtisztító tárcsák előzik meg, majd a művelőkések munkáját hullámos tárcsák és pálcás hengersor zárja le.KITE

Az eszköz fel van szerelve szilárd műtrágya-kijuttató egységgel is, így a sávművelő a vetőgéppel összekapcsolva egy menetben valósítja meg az alapművelést, az elmunkálást, a vetést és a tápanyag-visszapótlás műveletét. A kétmenetes technológiára épülve láthattunk a 12 soros gépeket, köztük egy vontatott Orthman 1tRIPr XD sávművelőt, mely egymenetben szilárdműtrágya kijuttatására is alkalmas, de rendelhető folyékony tápanyag-kijuttató egységgel is.
KITE

A vetést egy 12 soros John Deere 1775NT”i” jelű szemenkénti vetőgép végezte MaxEmerge 5 vetőkocsikkal. A gép alkalmas a vetéssel egyidejűleg a folyékony starter műtrágyák és talajfertőtlenítő szerek kijuttatására is. A vetőgép pontos soron tartását az RTK kapcsolat mellett a gépre szerelt aktív munkagép-vezérlő tárcsák biztosították. A paralelogramma felfüggesztésű vetőkocsikat aktív sávtisztítóval, a magtovábbítóból, maglesodróból, duplázás-gátlóból és vetőtárcsából álló E-SET készlettel, mélységhatárolóval és V-alakú visszatömörítő kerekekkel, valamint a vetőmag és talajfertőtlenítő szer tartályokkal szerelték.
KITE

Az Orthman 8315 sorközművelő kultivátorral egy munkamenetben végezhető a sorközök mechanikai művelése, gyomirtása, a fejtrágya kijuttatása, illetve a sorközök permetezése. Agresszív szögállású lúdtalpkapái képesek a tömörödött, megromlott kultúrállapotú sorközök helyreállítására, és a mélyen gyökerező gyomok biztos átvágására, mindezt 10-14 km/h-s munkasebességgel. A gép pontos soron tartását a traktor RTK kapcsolata mellett, a traktor alsó függesztő karjait vezérlő hidraulikus munkahengerek biztosítják, melyek önálló (és a traktoréval kommunikáló) antenna jelek segítségével a traktor esetleges hibáit kiküszöbölve, optimális „pályán” tartják a művelő elemeket.
KITE

A gép a sorközműveléssel egyidejűleg a folyékony műtrágya (nitrosol) kijuttatására is alkalmassá tehető. A bemutatón műtrágyainjektor tárcsákkal szerelt változatot láthattunk működés közben. A géppel a növényi sorhoz mind szélességében, mind pedig mélységében pozícionált tápanyag-lehelyezés végezhető.
KITE

A nagyszabású rendezvényen megjelent vendégek teljes képet kaptak a szálas- és tömegtakarmány-termesztés technológiájának legkorszerűbb megoldásairól, melyet alkalmazva jelentősen csökkenthetik gazdálkodásuk költségeit, és növelhetik az egy adott területről betakarítható takarmány mennyiségét. Egy igazán jól kidolgozott technológia viszont csak akkor tudja beváltani a hozzá fűzött pozitív reményeket, ha az alkalmazáskor annak minden elemét pontosan betartják.

A rendezvényen készült további képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.