A kontakt készítményeknél a fertőző gombák a növény felületén találkoznak a gömbaölő szerek hatóanyagaival, felveszik azokat és elpusztulnak. Ezeket a készítményeket a nagyobb harmat és az eső lemossa a növények felületéről, és ekkor a hatékonyságuk megszűnik. Néhány trükkel viszont meghosszabbíthatjuk ezen készítmények esőállóságát, és így a hatástartamát is.

A réznek a gombák pusztításában rejlő kedvező tulajdonságát már több száz éve sikeresen használjuk. A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás- és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb mint más szereké.

A Vegesol® R biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a többi rézkészítményének. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg azok pusztítása. A növényi olaj alapú hatásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol® R használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-kal kevesebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében, így ez kíméli a környezetet, csökkenti annak rézterhelését.

A Vegesol® R-t 2-3 l/ha (0,5-0,7%-os töménység) dózisban, a baktériumos és gombás eredetű ágelhalások, levéllyukacsosodás, tafrinás, levélfodrosodás, apiognomóniás levélfoltosság ellen csonthéjasokban, varasodás, tűzelhalás ellen almástermésűekben és peronoszpóra ellen szőlőben hasznáklható. Kiszerelés: 5 és 20 literes kanna.

A kén (S) az egyik legrégebben használt hatóanyag a növényvédelemben

Lisztharmat elleni hatása szinte minden növénykultúrában érvényesül.Az elemi kén hidrofób (vízzel nem keveredő) tulajdonságú, ezért a gombaspórák zsírsav (lipid) tartalma elősegíti a kén bejutását. A gombák micéliumszövedékében az enzimek-SH csoportjaival reagálva átalakul kénhidrogénné (H2S). A képződő kénhidrogén a fémtartalmú enzimekkel  alkot komplexet. Ez a reakció a sejtlégzés gátlását idézi elő.

Azumo WG gombaölő permetszer

Azumo WG gombaölő permetszer magas kéntartalommal– fotó: Hechta Kft.

Az Azumo® WG gombaölő permetezőszer magas (80,0%) kéntartalommal a lisztharmat elleni védekezés alapszerének tekinthető. Atkagyérítő mellékhatása következtében pedig gátolja a levélatkák és a takácsatkák nyár végi felszaporodását. A kén hatékonyságát a hőmérséklet emelkedése és a fény intenzitása fokozza. Az erős légmozgás csökkenti a kén hatékonyságát, mert a felszabaduló kéngőzök gyorsan elillannak. A kén esetében, ha valamilyen segédanyag használatával odaragasztjuk a készítményt a növény felületére, az növeli a kén hatástartamát és fokozatos hatóanyag felszabadulást (párolgást) idéz elő. Az Azumo® WG egy kellemes árfekvésű készítmény.

A Eco-Film® egy különleges eljárással előállított permetező segédanyag, amelyet speciálisan kontakt gomba- és rovarölő szerek hatékonyságának növelésére fejlesztettek ki. Hatóanyaga a pinolén, a tűlevelű fenyők gyantájából származik. A fenyőgyantát desztillációs eljárással kezelik és a desztilláció során a keverék részét képező különböző vegyületeket elválasztják, amíg a molekulákat, amelyek polimerizáció után poli 1-p-mentént, közismert nevén pinolént alkotják, meg nem kapják.

Az Eco-Film® filmréteget képez a kezelt növények felületén, amely lágy ráccsá polimerizálódik. Az Eco-Film® csökkenti a permetlé felületi feszültségét, így a cseppek, a kezelés során egyenletesen oszlanak el a növények viaszos felületén. Az Eco-Film® kölcsönhatásba lép a növények kutikulájával, szinte odaragasztva a permetszert a növények felületéhez. A kontakt gombaölő szerek esőállósága és így hatástartama az Eco-Film® hozzáadásával növelhető.

Hechta logo

További információkért látogasson el a HECHTA weboldalára és keresse bizalommal a cég munkatársait!