A tápanyagok pótlása, és ezáltal a terméseredmények növelése érdekében az '50-es évektől egyre nagyobb részarányt képviseltek a műtrágyák. A közvélemény gyakran összemossa a műtrágyákat a növényvédő szerekkel, pedig a műtrágya nem természetidegen anyag. A műtrágyáknak az a feladatuk, hogy pótolják a természetben is meglévő tápanyagokat, mégpedig egy olyan szintig, amely a gazdaságos terméshozamokat biztosíthatja. Szemben a szerves trágyákkal, a műtrágyák kezelése egyszerű, kijuttatásuk során nagy területteljesítmény érhető el.

Az Agrárház-Profit Kft. tapasztalatai szerint a legtöbb gazda szakmailag teljesen felkészült, így már hónapokkal előre meg tudja mondani, miből mennyi műtrágyára lesz szüksége. Természetesen ezen ökonómiai és időjárási kérdések módosíthatnak, pl. konzervgyárak (zöldborsó, csemegekukorica) kedvezőtlen felvásárlási árai miatt kevesebb konzervipari növényt vetnek, így más (pl. napraforgó) vetése mellett döntenek, melyhez eltérő, vagy kevesebb dózisú műtrágya szükséges.

Big-bag rakodás nem kis tételben – fotó: Agrárház-Profit Kft.

Műtrágyavásárláskor érdemes megbízható forrásból beszerezni az árut. Sajnos mindig voltak, és lesznek is a piacon olyan cégek, akik például egy olcsó NPK 15:15:15 műtrágyát átzsákolva NPK 8:24:24 műtrágyaként adnak el. Előfordulhat az is, hogy a hidegen kevert műtrágyáknál

a gyártó kispórolja a drága hatóanyagot,

így károsítva meg a termelőt. Mai napig ez látszik meg a szuszpenziós NPK műtrágyák piacán. Általában a komplex, kompaktált műtrágyákat részesítik előnyben a kevert műtrágyákkal szemben, ezt pedig két tényező befolyásolhatja. Az egyik, ha a hidegen kevert műtrágyák az olcsó alapanyag miatt kedvező áron vannak jelen a piacon, a másik, ha a talajminta vételezés alapján olyan tápanyaghiány mutatkozik, aminek pótlását hidegen kevert összetétellel lehet költséghatékonyan jól megoldani.

Az elmúlt években a műtrágyák összetétele tekintetében a mezo- és mikroelemek hozzáadásával, ill. azok mennyiségének arányában változtak, a környezeti feltételekhez, a növények igényeihez, a talaj tápanyag-szolgáltató képességéhez igazodva. Itt meg kell említeni a kén egyre szélesebb körű alkalmazását, illetve egyes növények esetén a cink és a réz használatát. Homogenitás tekintetében a precíziós gazdálkodáshoz szükséges gépekhez, technológiákhoz való alkalmazkodás következtében a műtrágya szemcsék méretei egyenletesebbek lettek. A tudatos, tervezett tápanyag-gazdálkodás legfontosabb eredménye, hogy a növények fejlődéséhez igazított műtrágyakiszórás időben (késleltetett hatás) és mennyiségében is a gazdaságosságot és a környezettudatosságot tartja szem előtt.

Szépen, sorban, szállításra készen – fotó: Agrárház-Profit Kft.

A 2000-es évek elejétől a műtrágyák gyártása fokozatosan emelkedett. Ez a tendencia az évtized közepe táján megfordult és 2009-ben elérte a mélypontot. Azóta a felhasználás és a gyártási kapacitás növekedése hazánkban is megfigyelhető, de meg kell jegyezni, hogy a magyarországi műtrágya-felhasználás az 1980-as években megfigyelhető szintjét még napjainkban sem érte utol. A magyarországi piac a nitrogén műtrágyák felhasználását, gyártását tekintve még a dinamikusan fejlődő Nitrogénműveknek köszönhetően is a középmezőnyhöz tartozik. Az elmúlt öt év értékesítésének átlagához viszonyítva a teljes műtrágya értékesítés 15 százalékkal nőtt, még a nitrogén ugyancsak 15, a foszfor műtrágyák 13, a káliumértékesítés pedig 40 százalékkal emelkedett 2016-ban eddig, a 2011-2015 évek átlagához képest.

Mindenképpen érdemes időben vásárolni műtrágyát, hiszen a megtakarítás akár 15 százalék is lehet, ez persze függ az adott év időjárási viszonyaitól, általános gazdasági helyzetétől, és nagymértékben befolyásolhatja a forintárfolyam is. Szakmailag, ami előnyként biztosan elmondható, hogyha az elővásárláshoz korai szállítás is tartozik, akkor a tavaszi műtrágya-szállítási anomáliából származó késedelem elmarad. Itt hívnám fel a gazdák figyelmét egy jelenleg is tartó akciónkra, melyről bővebb információ a weboldalunkon található, de természetesen más elérhetőségeinken is várjuk az érdeklődőket. Az általunk forgalmazott egyik legkeresettebb műtrágya az NPK 9:25:25. Mind őszi, mind a tavaszi műtrágyázás egyik kiváló terméke. A nitrogén műtrágyák közül az NP 33:3 amit társaságunk ajánl – mondta Márton Tamás, az Agrárház-Profit Kft. ügyvezető igazgatója.

Tavaszi műtrágya "hóesés" – fotó: Shutterstock

A Fitohorm Kft. meglátásai alapján a különféle műtrágyákat már előre, tudatosan vásárolják a gazdák főként, ha az év végén már alacsonyabb műtrágyaárakkal számolhatunk. A lombtrágyáknál ez már teljesen máshogy működik, itt már megoszlik a gazdálkodók véleménye. Aki tudatos gazdálkodó, és készít növénytermesztési költségtervet, az előre meghatározza, hogy akar és fog is lombtrágyát használni, és számol is a költségekkel, de az már nem jellemző, hogy jóval előtte meg is vásárolja a szükséges mennyiséget.

Úgy öt évvel ezelőtt még nagyon sokféle műtrágya közül lehetett választani, és rengeteg „bóvli” volt a piacon, viszont ezzel szemben ma már letisztultnak mondható a műtrágyapiac. A precíziós gazdálkodás előrehaladtával már a gazdálkodók is a minőségi termékeket keresik. Egy komplex műtrágya felárasnak tűnhet egy hidegen kevert műtrágyával szemben, de minőségre nem ugyanazt kapjuk. Nagyon fontos, hogy mindig ellenőrzött forrásból vásároljunk, és lehetőleg

kerüljük az ismeretlen gyártói eredettel rendelkező, nagyon olcsó termékeket.

Az elmúlt években rengeteget változott a műtrágya piac, egyre nagyobb a kereslet a jó minőségű, komplex műtrágyák iránt, és a precíziós gazdaságok sem engedhetik meg maguknak a kevert műtrágyák alkalmazását. A szóróberendezések is egyre érzékenyebbek a gyenge minőségű inputra, illetve csak homogén, jó minőségű műtrágyával lehet egyenletesen feltölteni a szántók tápanyagszintjét.

A műtrágyapiac letisztultságával szemben, a lombtrágya helyzetről ez már sajnos nem mondható el, hiszen rengeteg a „garázsban kevert”, hamisított készítmény. Nagyon hiszékeny, és ár érzékeny a magyar ember és egy jól marketingelt, alacsony minőségű terméket is képes megvásárolni. Ezek a lombtrágyák nincsenek több évig jelen a piacon, de akkor is nagyon nagy kárt tudnak okozni, mivel az ilyenek használata után a valódi minőséget képviselő lombtrágyák hitelességét is megkérdőjelezik.

A lombtrágyázás egy jól elkapott pillanata – fotó: Fitohorm Kft.

Ha időben, év végén vásárolunk műtrágyát, akkor akár a következő évi áremelést is megspórolhatjuk, alap műtrágyáknál ez most 5-10 százalékot jelent, nitrogénnél pedig még többet. De azt is hozzá kell tenni, hogy általában a terményárakkal egyenes arányban változik a műtrágyák ára is, így jelen pillanatban az alacsony terményárak miatt most érdemes műtrágyát is vásárolni. További előnyt jelenthet, hogy időben megérkezik a vásárolt áru, mert amikor elkezdődik a szezon akár 1-2 hetes csúszások is előfordulnak.

Manapság mindenki a lehető legnagyobb hozam elérésére törekszik, és a mai hibridekben való maximális potenciált, csak igen magas tápanyag-utánpótlással lehet elérni. Sajnos a lombtrágyák piacán ez még nem érzékelhető. Pedig nagyon sok mód és lehetőség van, hogy csökkentett műtrágyaadag mellett levélen keresztül  pótoljunk különféle makro-, mezo- és mikroelemeket. Kalászosok perzselés nélküli, lombon keresztüli minőségjavításához a FitoHorm Turbo Nitrogént javaslom, repce és napraforgóhoz a FitoHorm Turbo Ként, mely növeli a növények szárazanyag-tartalmát és mérsékeli az aszálykárt, kukoricához pedig a FitoHorm Turbo Nitrogént, ami garantáltan perzselés nélkül, több hétig tartó nitrogénpótlást eredményez levélen keresztül, virágzásban. De természetesen ezeken felül, minden növénykultúrára több lombtrágya megoldást is kínálnak szakértőink – nyilatkozta Forrai Dusán, a Fitohorm Kft. kereskedelmi igazgatója.

A műtrágyák tárháza, ahonnan indul még zsákokban indul a tápanyag – fotó: IKR Agrár

A gazdálkodók egy részére jellemző, hogy előre terveznek a műtrágyavásárlással, de ez nagyban függ attól is, hogy milyen terméseredményeket produkáltak az adott évjáratban, és ebből adódóan milyen a jövedelmi helyzete a vállalkozásoknak – tudtuk meg az IKR Agrár Kereskedelmi Kft.-től.

Műtrágyából is rengetegféle létezik, mind beltartalmi, mind fizikai minőség szempontjából, be lehet vásárolni belőle jól is, rosszul is. Például, ha valaki ammóniumnitrát tartalmú műtrágyát vásárol előre, akkor kiszállításkor érdemes meggyőződni annak fizikai minőségéről. Ugyanis az ammóniumnitrát érzékeny a nagy melegre, 32 °C felett egy átkristályosodási folyamat indul be, melynek során a szemcsék szétesnek, majd újra megszilárdulnak a hőmérséklet változás függvényében. Ennek a végeredménye az lesz, hogy a csomagolóanyagban található műtrágya egyetlen nagy szemcsévé alakul át, a 25 kg zsákból egy 25 kg-os szemcse lesz, a 700 kg zsákból pedig 700 kg-os szemcse.

Szintén fontos, hogy az idejekorán megvásárolt műtrágyát megfelelő körülmények között tudjuk tárolni a felhasználásig, hiszen tárolási hibákból eredő károk ekkor is keletkezhetnek, ami akár meg is hiúsíthatja a műtrágya kijuttatását. Viszont vannak olyan termékek, amelyeknél egyértelműen

érdemes egy szezon előtti vásárlásban gondolkodni,

mert kevésbé érzékenyek a tárolási hőmérsékletre és kisebb mennyiségben szükségesek, mint a nitrogén műtrágyák. Az elővásárlás a kedvezményes beszerzési ár mellett termelési biztonságot is jelent, hiszen a felhasználáskor biztosan a rendelkezésünkre fog állni a szükséges inputanyag, mert már saját raktárunkban van. Így az adott növénytermesztési munkát az optimális időben végezhetjük el, kizártuk a kiszállítás csúszásából adódó kockázatot.

A növények "tömegnövelője" – fotó: Shutterstock

Hogy valaki kevert vagy komplex műtrágyát használ az egyrészt közgazdasági, másrészt szakmai elvi kérdés a gazdálkodóknál. Kevert műtrágya formájában általában olcsóbban lehet megvenni ugyanazt a hatóanyag mennyiséget, mint komplexként, ami érthető, hiszen a komplex műtrágyák gyártása egy drágább folyamat, és vannak, akik hajlandóak ezt a felárat megfizetni az egyenletesebb szóráskép, és az esetleges növényspecifikus mikroelem kiegészítés érdekében.

A műtrágyák az elmúlt évtizedekben is sokat fejlődtek, ebből az innovációból viszont nem sok minden jutott el Magyarországra, és ami eljutott az sem feltétlen terjedt el. A szabályozott hatású műtrágyák használata vagy a nitrogén szenzorra alapozott fejtrágyázás például tőlünk nyugatabbra már napi gyakorlat,

Magyarországon még igencsak gyerekcipőben jár.

Napjainkra az jellemző, hogy a gyártási technológiák fejlődése mellett - ami egyre jobb fizikai minőségű műtrágyát eredményez - mindinkább megismerjük a növények fajspecifikus igényeit is, és ezekre adaptált tápanyag összetételeket alkalmazunk.

A HUNFERT komplex műtrágyák őszi és tavaszi alapműtrágyázásra, kijuttatásra egyaránt alkalmasak, hiszen olyan jó minőségű, vízoldható foszfor hatóanyagot tartalmaznak, amelynek nincs szüksége hosszabb feltáródási időre. Búza és repcetermesztők figyelmébe a HUNFERT NPS immunMAX startert, valamint az ENSIN márkanevű szabályozott nitrogénhatású kénes nitrogénműtrágyát különösen ajánlom. Ezen két termék kombinálásával beállított búza és repce kísérletek akár több 10.000 Ft/ha plusz jövedelmet termeltek az idei évben, a standard foszfor-nitrogén műtrágyákkal kezelt parcellákhoz képest. Napraforgóhoz szintén ként is tartalmazó nitrogénműtrágyák bevetését javaslom, ENSIN, DASA, Magnisul a termelők választásától függően. Kukorica termesztéshez a nitrogén műtrágyák mellett egy speciális startert a Corn Starter-t ajánlom, mely rendkívül erőteljes kezdeti növekedésre serkenti a növényeket – mondta Péntek Csaba, IKR Agrár Kereskedelmi Kft. termékmenedzsere.