A bór fontos tápelem az őszi káposztarepce számára, hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez, magas a bór igénye. Kulcsszerepet játszik a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát- és fehérje anyagcserében, a sejtosztódásban és sejt elongációban, a gyökér valamint a virág- és termésképzésben fejlődésében. A bór az egyetlen tápelem, melynek gyenge ellátottsága nem csökkenti, hanem gyorsítja az élettani folyamatokat, mely abnormális sejtnövekedést eredményez.

Szintén fontos szerepet játszik a növény természetes védekező mechanizmusában a patogén gombák támadása ellen. Szükséges a természetes gombaellenes vegyületek kialakulásához, valamint ezen vegyületek fertőzött területekre történő eljuttatásához. Ezért elengedhetetlen a növény számára az őszi gyors növekedési szakaszban, és a tavaszi szár növekedés időszakában egyaránt.

A repce bórigénye tízszer magasabb a búzáénál. Szárazság vagy erős tápanyag-kimosódás esetén hamar jelentkezhetnek a hiánytünetek, például a gyökér üregesedése, az ún. szívrothadás. A megbarnuló üregek ideális fertőzési pontok a gombabetegségek (fóma, botritisz) számára, továbbá jelentősen csökkentik a növények télállóságát is.

Tavasszal zavarok lépnek fel a gyökér felől a becők felé történő tápanyag-továbbításban. A virágzás ideje alatt fennálló bórhiány csökkenti a termékenyülést és a virágkezdemények fiziológiai eredetű „elrúgását” okozza. A bór nem vándorol a növényen belül, ezért az egész éves bórigényt 3 kezeléssel – ősszel, tavasszal és virágzás előtt – célszerű biztosítani.

A termékoldal megtekintéséhez kattintson a képre!

Az Organit® Bór közvetlenül nagy mennyiségű (135 g/liter), gyorsan felszívódó bórt biztosít a növények számára. Ezen kívül EDDHSA kelátképzővel van ellátva, amely a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikro-, és mezolemeket a növény számára jobban hasznosíthatóvá teszi.

Javasolt felhasználás

Növényi kultúra Dózis Felhasználási javaslat
Almatermésűek 1-3 liter/ha Egérfüles és pirosbimbós állapot között 2 alkalommal és ősszel a betakarítás után, a következő évi rügyalapok tápanyaggal történő feltöltésére.
Csonthéjasok 1-3 liter/ha Sziromhullás kezdetétől 2 alkalommal és ősszel, a következő évi rügyalapok tápanyaggal történő feltöltésére.
Szőlő 1-3 liter/ha A fürtvirágzat megnyúlásakor és ősszel a betakarítás után, a következő évi rügyalapok tápanyaggal történő feltöltésére.
Napraforgó 1-3 liter/ha 8-10 leveles állapottól a virágzás kezdetéig. Ideális kijuttatási időpont: csillagbimbós állapot.
Repce 1-3 liter/ha Ősszel a gyökeresedés elősegítésére, tavasszal rügyképződéskor és virágzás előtt.
Cukorrépa 1-3 liter/ha 4–6 leveles stádiumnál, majd sorzáródáskor.
Csemegekukorica 1-3 liter/ha 4-8 leveles kortól címerhányásig 2 alkalommal.
Kalászosok, rizs Kalászoláskor/bugahányáskor.
Zöldségfélék (paprika, paradicsom, dinnyefélék, uborka, tökfélék, hagyma, bab, borsó) 1-3 liter/ha Ültetés után 2-3 héttel, virágzás előtt. Nagy terhelésű időszakokban, stresszhelyzetekben szintén javasolt a használata.
Bab, borsó, szója 1-3 liter/ha Virágzás előtt a terméskötődés elősegítésére.
Burgonya 1-3 liter/ha Sorzáródástól a gumókötés végéig 2-3 alkalommal.
Hagymafélék 1-3 liter/ha 3-4 leveles kortól 1-2 alkalommal lombkezelésre.

Biogazdálkodásban felhasználható!


Szűcs Pál 
SZAKTANÁCSADÓ NÖVÉNYORVOS
Telefon: +36-30/511-2836
E-mail: szucs.pal@alphaplant.hu

Tánczos István
NÖVÉNYTÁPLÁLÁSI SZAKTANÁCSADÓ
Telefon: +36-30/233-3593
E-mail tanczos.istvan@alphaplant.hu


www.alphaplant.hu