2018 és 2020 között az időjárás alapvetően kedvezett a kukoricatermesztőknek. A magas termésátlagok kiegészülve az egyre emelkedő átvételi árakkal stabil jövedelmezőséget biztosított a kukoricaágazatnak. 2021-ben azonban az ország egyes területein az aszály miatt jelentős terméskiesést szenvedtek el a gazdálkodók, amit azonban sok esetben a kiemelkedően magas átvételi ár is csak részben tudott kompenzálni.

a cirok a jövő kukoricája

A cirok a jövő kukoricája? – fotó: Lidea Hungary Kft.

Egyre több termelőben felmerül a kérdés: hogyan tovább?

Azok a gazdálkodók, akik gyengébb adottságú, aszályra hajlamosabb területekkel rendelkeznek – és a legtöbb gazdának van ilyen területe – keresik azokat az alternatív megoldásokat, amelyekkel biztonságosabbá tehetik a termelésüket.

A kukorica a vetésszerkezet egyik meghatározó eleme, de a nagy területen vetett tavaszi vetésű növények közül az egyik legérzékenyebb az egyre jellemzőbb aszályra és a forró nyári időjárásra. Mindenki számára ismert a műtrágyaárak drasztikus emelkedése, de az elvárt terméshez a kukorica is igényli minden évben a nagyobb mennyiségű tápanyag-utánpótlást.

Be kell látni, hogy vannak olyan területek Magyarországon, ahol a kukorica egy átlagos évben is csak 6-8 t/ha termésre képes, így termesztése egy olyan kockázatot jelent, amit vagy vállal a termelő, vagy nem.

Emiatt egyre többen döntenek úgy, hogy a kukorica helyett cirok termesztésébe kezdenek.

Miért lehet egyes területeken a cirok a jövő kukoricája?

• A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42.000.000 ha-on (Európában közel 350.000 hektáron) termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő.

• Sikerének az az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica, tehát biztonságosabb a termesztése.

• A vetésforgó bővíthető vele, és ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető.

• Termesztése nem igényel speciális munkaeszközt.

• Alacsonyabb input költsége miatt gazdaságosabban termeszthető gyengébb adottságú területeken is.

• Folyamatosan nő a szemes cirok iránt a kereslet, így biztos az értékesítése. A jelenlegi hazai termésmennyiség többszörösére lenne igény a hazai és az export piacokon.

• Állattenyésztők számára a cirok tökéletes kiegészítője a szemes- és tömegtakarmányoknak, emellett olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmányszükséglet előállítását.

Egy marok szemes cirok

Szemes cirok – fotó: KITE Zrt.

A kedvező tapasztalatok miatt az elmúlt pár évben folyamatosan nőtt a cirok területe hazánkban is. 2021-ben kb. 30-35.000 hektáron termeltek szemes cirkot és 10-15.000 hektáron silócirkot Magyarországon.

Sokak számára ma Magyarországon a cirok egyet jelent az Euralis névvel. 2020. szeptember 1-jén az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával létrejött a Lidea nemzetközi vetőmagvállalat. Így az idei szezonban már a Lidea forgalmazásában érhetők el, ismert és új termékeink a hazai piacon.

Miért válasszon Lidea cirkot?

A Lidea és a résztulajdonában álló EUROSORGHO cég Európa legnagyobb ciroknemesítői és vezető vetőmag-előállítói. Hibridjeink a hazai termesztési viszonyok között évek óta bizonyítják a kiemelkedő képességeiket így nem véletlen, hogy rövid idő alatt piacvezetőkké váltak.

Mások vagyunk, mint az egyéb nemesítőházak, mert nem csak vetőmagot kínálunk, hanem évek óta a cirokban érintett összes piaci szereplő bevonásával közösen és komplexen fejlesztjük a hazai cirok piacot. Olyan megoldásokat kínálunk, amelyek a hazai viszonyok között is biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden érdekelt számára.

A fajtaválasztás stratégia döntés! Az eltérő igények eltérő megoldást kívánnak!

A hazai piacon több nemesítőház kínálatából lehet választani, de a saját kísérleteink és a termelői visszajelzések alapján mindenki számára egyértelmű, hogy az egyes cirok hibridek teljesítménye között lényeges eltérés van.

A Lidea szemes és silócirkot is forgalmaz Magyarországon

A szemes cirok fő felhasználási területei a takarmányipar és az állattenyésztés, és kisebb mértékben a humán élelmezés.

Hibridjeink évek óta keresettek, hiszen jól beilleszkednek és kiemelkedően teljesítenek a hazai termesztési környezetben, termésük elfogadott és kifejezetten keresett, mivel találkozik a célpiac igényeivel, ezért könnyen és biztosan értékesíthetők. Piacvezető hibridjeink előállítása már Magyarországon történik.

SZEMES CIROK AJÁNLAT

Hibrid

Szemszín Érésidő

ARABESK (ÚJ)

fehér nagyon korai

ALBANUS

fehér korai

ARCANE

piros korai

ES WILLY

piros nagyon korai

ARMORIK

piros nagyon korai

ES ALIZE

piros középkorai

ES SHAMAL

piros középkorai

ES FOEHN

piros középkorai

ES MONSOON

piros középkorai

ES BOREAS

piros középkései

Silócirok fajtaválasztékunkat a szarvasmarha-ágazat eltérő, speciális takarmányozási igényeinek figyelembevételével alakítottuk ki, amelyek között megtalálhatók az ún. hagyományos, de takarmányozásra egyértelműen javasolt silócirkok mellett a legújabb szakmai nemesítési irányt képviselő BMR típusú silócirkok is (amelyekből készült szilázs etetése javasolt nagytejű állomány részére is). Minden Lidea cirok egy kicsit eltér egymástól, más a jellegük és ezért más az erősségük is (cukor, keményítő, emészthető rost tartalom, NDF, NEI...).

SILÓCIROK AJÁNLAT

Hibrid

Érési idő

ARIGATO BMR

középkorai

ES HARMATTAN

középkorai

ES ATHENA

középkései

BMR GOLD X

középkései

BIOMASS133

kései

A sikeres ciroktermesztés alapja az, hogy ismerve a termőhelyi adottságokat és a cirok növény igényét, helyes hibridválasztással és agrotechnika alkalmazásával próbáljuk meg maximalizálni a jövedelmünket! Ebben segít kiadványunk, amelyben a Lidea cirkok esetében bevált legfontosabb termesztéstechnológiai tudnivalókat foglaltuk össze.

A Lidea 2022-es katalógusa letölthető az alábbi borítóképre kattintva!

Lidea 2022-es cirok katalógus borítója

Cirokkal kapcsolatos szakmai kérdéseit felteheti az acirok.hu online oldalunkon is, ahol szakértőinktől személyre szabott választ és tanácsot kaphat.

Az adottságokhoz és az igényekhez kell cirkot választani, és mi segítünk ebben!

Az aktuális cirokkínálatunkkal és egyéb növényeinkkel kapcsolatban keresse a területileg illetékes kollégánkat, vagy bővebb információ található róluk a honlapunkon.

Balogh László
termékmenedzser
Lidea Hungary Kft.