A Berni Egyetem kutatói – bázeli kollégáikkal együttműködve – megállapították, hogy a kukorica, mint elővetemény jelentősen segíti az utána azonos területen vetett búza fejlődését – olvashatjuk az unibe.ch hírportálon.

kukorica

Ez a hatás elsősorban a kukorica gyökereiből felszabaduló, úgynevezett benzoxazinoid vegyületeknek köszönhető – fotó: pixabay.com

Ennek alapját a kukorica után a talajban visszamaradó növényi maradványok képezik, amelyek mindenféle tápanyag-utánpótlás nélkül is jelentősen növelhetik az utóvetemény, vagyis a búza hektáronkénti terméseredményét, bár ennek a befolyásnak a pontos és számszerű kimutatása még további vizsgálatokat igényel, mivel az több egyéb körülménytől is függ.

Az eddigi, több éves kísérletek alapján annyi biztosan megállapítható, hogy ez a hatás elsősorban a kukorica gyökereiből felszabaduló, úgynevezett benzoxazinoid vegyületeknek köszönhető, amelyek a mikroorganizmusok összetételének talajban történő megváltoztatása révén javítják a búza kelését, és gyorsítják annak növekedését, sőt a kártevők támadását is fékezik.


Matthias Erb professzor szerint egy – többletköltség nélküli – 4 százalékos búzatermés növekedés megalapozottan feltételezhető, ami több ezer hektáros vetésterület esetén nagyon is figyelemre méltó.

Érdekes módon, a többnyire iskolázatlan tiszántúli földművesek a második világháború után, évről évre kukorica-búza vetésforgót alkalmaztak, pedig nemigen vettek részt a svájci egyetem képzésében.