Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke.

A gazdálkodók csaknem 12 ezer hektáron szóját szeretnének termelni. A vetési szándék szerint 700 hektáron cukorrépa, közel 600 hektáron pedig zab kerül a földbe – jelezte Sabján Krisztián.

Tavasz elején az árpát közel 2 ezer hektáron, míg a búzát 225 hektáron vetették el.

A vármegyében több mint 20 ezer hektáron őszi búzát, közel 10 ezer hektáron pedig káposztarepcét termelnek – ismertette a NAK vármegyei elnöke.

Az őszi vetésű gabona és a káposztarepce a megfelelő mennyiségű csapadéknak köszönhetően szépen fejlődik. A vármegye dél-nyugati részén azonban – a belvízzel érintett területeteken – rossz állapotban van, illetve kipusztult az állomány – fűzte hozzá Sabján Krisztián.

Összegzése szerint a teljes vetésterület 70 százaléka jó, 20 százaléka közepes, 10 százaléka pedig gyenge képet mutat Zalában.

Az aktuális munkákról elmondta, a kalászos táblákon a tavaszi fejtrágyázást és a gyomirtási munkákat végzik.


A túl korai felmelegedés miatt a gazdák kiemelt figyelmet fordítanak növényvédelemre, ugyanis szeretnék megelőzni a rovarkártevők elterjedését. A gabonabetegségek közül eddig a rozsda és a levélfoltosság fertőzés jelent meg a táblákon. Az árpaföldeken a barna és a hálózatos levélfoltosság tüneteit tapasztalták.

A repce állományokban is zajlik a gombabetegségek és a rovarkártevők elleni védekezés.

Az olajos növény fejlettségi szintje változatos képet mutat; a legtöbb állomány zöld- és sárgabimbós állapot közötti állapotban van - mondta el Sabján Krisztián.

Indexkép: Shutterstock