Az Exeteri Egyetem, a Rothamsted Research kutatói a Bayer AG-vel együttműködve rájöttek arra, hogy a mézben lévő enzimek határozzák meg a méheknek a különböző toxinokra való érzékenységét – írja a sciencedaily.com.

Az utóbbi időben a növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatására különösen nagy figyelem irányul, főleg a neonikotinoidok miatt, amelyek beporzókra káros hatását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is megerősítette. Egy vizsgálat szerint azonban a háziméhek és a poszméhek egyes csoportjai alapvetően különböző érzékenységet mutatnak ezekre a növényvédő szerekre.

Azt is kimutatták, hogy a citokróm P450 csoportba tartozó enzimek a toxinokat képesek lebontani a méhek szervezetében. A tanulmány alapján, a lebontásért a CYP9Q alcsaládba tartozó enzimek felelősek, melyeknek pontos beazonosítása – az Exeteri Egyetem vezető kutatója szerint – nagyon értékes eszközt jelent a kutatók kezében. Nagyon oda kell azonban figyelni arra, hogy bizonyos tényezők (pl. különböző szerek kombinációja) gátolhatják az enzimek toxinlebontó hatását.

méh

Mindannyiunk érdeke a beporzók védelme – fotó: Shutterstock

„Egy évtizedes intenzív kutatás és mintegy 260 millió dollár befektetés árán eljuthatunk a méhekre teljesen ártalmatlan, új növényvédő szer kifejlesztéséhez, és nem kell időt és pénzt pazarolnunk olyan szerekre, amelyeket később ki kell vonnunk a forgalomból” – mondta a professzor.

Fentiek alapján, minden egyes növényvédő szer esetleges ártalmasságát és pozitív hatásait külön-külön kell megvizsgálni.