E heti körkérdésünkben arról kérdeztük meg a szakembereket, hogy milyen vetőmagot ajánlanak az idei évben a szántóföldi növénytermesztőknek.

Akik ezúttal válaszoltak: Agro Largo Kft., BASF Hungária Kft., Caussade Semences Hungary Kft., Corteva Agriscience, Euralis Kft., Gabonakutató Nonprofit Kft., Gyari-Mag Bt., Isterra Magyarország Kft., Istroseed Zrt., KITE Zrt., KWS Magyarország Kft., Lajtamag Kft., Magvas Vetőmag Kft., Marton Genetics, Pannon Genetic Kft., RAGT Vetőmag Kft., Syngenta Kft.

Agro Largo Kft.

Kínálatunkból most a tavaszi vetésű takarmánynövények és takarmányfű keverékek aktuálisak. Lucernából elsősorban a hazai nemesítésű Szarvasi vagy a hazai termeltetésű, előállítású fajtákat ajánljuk. Érdemes minél előbb megrendelni, beszerezni a kívánt fajta vetőmagját.

kasza

Érdemes minél előbb megrendelni a kívánt fajta vetőmagját.

A körültekintő fajtaválasztással évekre megalapozhatjuk eredményes gazdálkodásunkat. A megfelelő alkotóelemek segítségével pedig a takarmányfű keverékek élettartamát, hozamát és beltartalmi értékeit határozhatjuk meg. Mindig az adott állatfaj élettani igénye, hasznosítási módja és a telepíteni kívánt terület adottságai vezéreljenek bennünket. Ennek érdekében fejlesztettük ki a Gödöllői Egyetemmel közösen a takarmányfű termékkínálatunkat. Ezen kívül egyedi keverékek gyártásával szolgáljuk ügyfeleink igényeit, amiben szakértő munkatársaink segítenek.

Fontos szempont a takarmány-előállítás biztonsága is. Sajnos az egyre aszályosabbá váló tavaszok nem kedveznek ennek. Ezért kiváló alternatíva lehet a szudánifű, amit silózással vagy többszöri kaszálással hasznosíthatunk.

Az Agro Largo Kft. 2021-es termékkatalógusa letölthető itt.
További információ: https://agro-largo.hu

Benkő András termékmenedzser – BASF Hungária Kft.

Irodalmi források szerint a hibrid körültekintő megválasztása mintegy 20%-ot jelent a termesztés nyereségességében. A fajtaválasztás tehát az intenzív termesztés fontos eleme. S ha az általunk nem befolyásolható időjárási és környezeti tényezőket nem vesszük figyelembe, akkor döntő súllyal esik latba a növénytermesztés profitabilitása szempontjából.

napraforgó vetőmag

A hibrid körültekintő megválasztása mintegy 20%-ot jelent a termesztés nyereségességében.

Sokat beszélhetnénk itt termőképességről vagy termésbiztonságról, én azonban most egy másik fontos szempontra hívom fel a figyelmet: a gyomirtószer-toleranciára. A fajta kiválasztása ugyanis azt is meghatározza, hogy lesz-e lehetőségünk posztemergens gyomirtásra, illetve milyen hatóanyagot használhatunk fel az állományunkban. Így

a fajtaválasztáson keresztül a gyomszabályozásra mint a másik nagyon fontos termésbefolyásoló tényezőre is hatással vagyunk.

Az utóbbi években többször előfordult ugyanis, hogy nem jött meg a kellő időben a preemergens készítmények megfelelő hatáskifejtéséhez szükséges bemosó csapadék. Ilyenkor egyedül a posztemergens kezelésben bízhatunk.

Olyan gyomirtási rendszert érdemes választani, mely megfelel a terület gyomviszonyainak, széles hatásspektrummal rendelkezik mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomnövények ellen, és a kijuttatás időpontjában is rendelkezik kellő rugalmassággal. A BASF ezért napraforgóban a Clearfield® Plus hibridjeit (Acordis® CLP, InSun® 222 CLP), kukoricában pedig a Duo System® gyomirtási rendszerbe illeszthető hibrideket ajánlja. A fajtaválasztás további szempontjairól a mellékelt kiadványban olvashat.

A BASF napraforgótechnológiai katalógusa ITT olvasható.

Caussade Semences Hungary Kft.

2021-ben is csak biztos eredetű, ismert származású, fémzárolt vetőmag mellett érdemes letenni a voksot. A betervezett vetőmagtételek részleges kiesésével járó hibridcserék a nagyobb előállítóknál a túl korán lekötött tételek esetében jelentős kompromisszumot jelenthetnek termelői oldalon. Így a már ténylegesen hazai betárolásba került CAUSSADE vetőmagkészletek 2021-ben is felértékelődnek.

vetőmag

Folyamatos a beérkezett kukoricák GMO-vizsgálata, napraforgótételek betárolása. A hiteles minőségi paraméterek minden partnerünk rendelkezésére állnak, csakúgy, mint azok az előnyök, melyeket a BASMATI CS (FAO 380) Insemo ST biostimulátorral és a SunPower csávázású KALEDONIA CL HO, KLARIKA HO napraforgóink vetésével érhetnek el.

vetőmag

A környezeti stresszhatások okozta termésveszteség mérséklésére a termékenyülési időszak megnyújtásával ajánlott a HI CORN 350 szemeskukorica-kombináció. Napraforgóban a gyomösszetételnek megfelelő a kínálatunk FUSHIA CL, EUROPA CLP és CANARIA SU (EXPRESS toleráns) hibridekkel.

A magas olajsavas hagyományos technológiát képviseli a TOSCANA HO, és két fő prominensünk, e csoport vezető hibridjei, a KLARIKA CL HO és a KALEDONIA CL HO is kézzelfogható.

vetőmag

BASMATI CS és KALEDONIA CLHO

Corteva Agriscience

A tavalyi év jelentős változást hozott a Corteva Agriscience™ magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységében, hiszen 2020-tól kezdődően a hazai növénynemesítési és növényvédelmi kutatási részlegünket a Szegedi Kutatóközpontban egyesítettük.

A Corteva kukoricanemesítési projekt fő célkitűzése olyan beltenyésztett szülővonalak nemesítése, amelyek jó egymás közötti kombinációs képességekkel rendelkeznek a terméshozam, az aszály vagy hőségstressz és a fuzáriumoscsőpenész-tolerancia tekintetében.

A másik célkitűzés pedig olyan, széles körben adaptált és stabilan csúcstermésre képes FAO 300-400 kukoricahibridek nemesítése, amelyek alkalmasak helyi termesztési körülményekre Magyarországon és Közép-Kelet-Európa országaiban egyaránt. Ezáltal tudjuk azt biztosítani, hogy a magyar gazdálkodók az elérhető legújabb, innovatív és hazánkban előzetesen tesztelt Pioneer® vetőmagjainkat használhassák.

A kutatóközpont eredményes alapokkal rendelkezik, amit mi sem mutat jobban, hogy 2020-ban az európai értékesítés tekintetében az első tíz Pioneer® kukoricahibrid közül 9 olyan van, amit Magyarországon hoztak létre, vagy amelynek magyarországi nemesítésű szülővonala van. Ilyen hibridek a P9903, a P9911, a P0023, a P9074, amelyekből egyenként több mint 1 millió zsák összesített eladást értünk el, beleértve a 2021-es előre jelzett keresletet. Emellett megemlítendő az új P8834 hibridünk, amely kiemelkedő terméspotenciáljával új fejezetet kíván nyitni az igen korai éréscsoportú hibridek körében.
PioneerAz elmúlt évszázad kiemelkedő munkája a hibrid vetőmagok nemesítésében és előállításában a gazdálkodók generációi számára tette ismertté a Pioneer® nevet.

A hagyományos gazdálkodástól a precíziós technológiáig bármit is hozzon a jövő, mindig Önökért fejlesztünk és újítunk. Látogasson el weboldalunkra!

Balogh László Junior Product Manager – Euralis Kft.

A fajtaválasztás egy stratégia döntés, amit a termelőnek kell meghozni! Miért válasszon az Euralis termékeiből?

Az 1936-ban alapított Euralis Európa egyik piacvezető vetőmagelőállító cége. Az Euralis résztulajdonában álló SOLTIS a világ egyik legnagyobb napraforgó nemesítő vállalata. Az általa nemesített hibridek Magyarországon a 3. legnagyobb mennyiségben értékesített napraforgók.

Az Euralis a legnagyobb GMO mentes szója nemesítő cég Európában. A magyar piacon is piacvezető cégként az összes éréscsoportban kiemelkedő teljesítményre képes fajtákat forgalmazunk.

Euralis cirok termesztéstechnológiai javaslata elérhető az alábbi képre kattintva:

cirok

Az Euralis és a résztulajdonában lévő EUROSORGHO a legnagyobb cirok nemesítői háttérrel rendelkező cégek Európában. Az Euralis cirkok évek óta bizonyítják kiemelkedő képességeiket és emiatt a magyar ciroktermesztés megkerülhetetlen és piacvezető szereplőivé váltak.

Innovatív cégként létrehoztuk a Tropical Dent® genetikájú kukorica hibrideket, amelyek hazánkban is népszerűek és bizonyítják az átlag feletti képességeiket.

Euralis tavaszi vetőmag ajánlatáért kattintson a képre:

vetőmag

Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató – Gabonakutató Nonprofit Kft.

A 2021-es tavaszi szezon már 2020 októberével elindult a kukorica-vetőmagok előszezoni értékesítésével. A piacon olyan tendenciák alakultak ki, olyan hírek láttak napvilágot, hogy nem lesz elég vetőmag. Számos fajtatulajdonos esetében a 2020-as vetőmag-előállítás a tervezett mennyiség alatt sikerült, így egyes hibridekből valóban lehetséges olyan helyzet, hogy nem fog rendelkezésre állni a vevők által keresett mennyiség. A magyarországi összes kukoricaterületre azért biztosan lesz elegendő.

A Gabonakutató kukoricaportfóliójából jó választás lehet a 2 újdonság: a csúcstermő GK Bajnok (FAO 390), mely a GOSZ-VSZT-NAK 2020-as kísérleteiben a 13,35 t/ha terméssel csoportátlag feletti eredményt ért el. A GKT 384 (FAO 380) alkalmazkodóképességével a közepes és kevésbé intenzív termőhelyekre is ajánlható. Ár/érték aránya különösen kedvező.

kukorica

A 2020-as ősz második felében a csapadékos időjárás hatására a termelők nem mindenhol tudták elvetni a búzát, így ők a tavaszi vetésű növényekben bízhatnak, köztük a tavaszi kalászosokban. A kereslet pl. a tavaszi búza esetében akkora volt, hogy a szokásos „január végi” kifogyás helyett karácsonyra mi is eladtuk az összes tervezettet.

Keresett növény a tavaszi tritikálé is, a GK Idust ajánljuk. Tavaszi árpából mi a GK Habzót és a GK Toma-t javasoljuk. Tavaszi zabunk is van még: GK Kormorán és a GK Pillangó. Érdemes mielőbb megrendelni, mert évről évre el szokott fogyni.

Szójából a piac növekedésére számítunk, melyet a vetőmagkínálat nem biztos, hogy követni tud. A jól ismert Pannónia Kincse mellett a Bahia-t ajánljuk. Új fajtánk a SPIRIT és a GK MÁTKA. Középérésűek.

Napraforgóból a HO és az LO igények párhuzamossága várható. A GK Milia CL és az új Taurus CL, valamint a GK Petrus CLP az ajánlatunk.

napraforgó

Legvégül a cirokról se feledkezzünk meg, növekvő piacról beszélünk. Részünkről: GK Emese (szemes, vörös), GK Erik (siló), Akklimat (szudánifű).

A Gabonakutató 2021-es Tavaszi fajtaajánló katalógusa ITT.

Gyarmati Máté – Gyari-Mag Bt.

Cégünk 2002-ben alakult, majd társaságunk 2011 óta családi vállalkozásként működik. Tevékenységi körünk a szántóföldi takarmánynövények vetőmag-kereskedelme, valamint takarmányfüvek (kaszáló, legelő, töltéskeverék) és gyepfüvek (sportkeverék, pázsitkeverék, gyepszőnyeg) forgalmazása. Vevőink között több száz kistermelőt és nagyobb területen gazdálkodó cégeket tartunk nyilván.

Családi vállalkozásunk filozófiájának meghatározó szempontjai, hogy ügyfeleink bármikor bizalommal forduljanak felénk, a megrendelt terméket a lehető leggyorsabban megkapják, és a vetőmag minőségével, eredményeivel kapcsolatban is jó szívvel gondoljanak ránk.

kalászos vetőmag

Kalászosok is megtalálhatók a termékpalettán.

Termékpalettánk részletesebben:

•Takarmányborsó
• Csicseriborsó
• Lucerna
• Herefélék
• Szarvaskerep
• Cirkok
• Baltacim
• Bükköny
• Pohánka
• Zöldítő keverékek
• Kalászos vetőmagok
• Mohar
• Köles
• Görögszéna
• Olaszperje
• Mustár
• Szudánifű
• Csillagfürt
• Olajretek
• Olajlen

Ha kínálatunkban esetleg nem találja meg a kívánt terméket, úgy a honlapon megjelölt elérhetőségeinken várjuk szíves jelentkezését, hogy felmerült igényeinek eleget tehessünk!

mustár vetőmag

A kínálatban mustár is szerepel.

Isterra Magyarország Kft.

Az Isterra Kft. a kalászospiac meghatározó szereplője. 2021 tavaszától új portfólióval, szója- és cirokfajtákkal jelentkezünk. Mindkét faj fontos szerepet tölthet be a jövőben a hazai termelésben.

ES BOREAS

Termőképességben verhetetlen vörös szemű középérésű szemescirok. Jelenleg a magyarországi kínálat egyik legnagyobb termésével rendelkező fajtája; termése üzemi méretekben is elérte a 10 t/ha-t. A magas termés mellett a vízleadása is gyors, ezért nem csúszik a betakarítása. Átlag feletti fuzáriumtoleranciával rendelkezik. Vetését 260-300 ezer mag/ha vetőmagmennyiséggel javasoljuk, vetőmagját Concep III. antidótummal kezeljük.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája az ES Liberator 00 szója, ami tenyészidejét meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkezik. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtószerekre nem érzékeny. A vetőmagját kizárólag HiCoat Super oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba, biztosítva a magas gümőszámot és ezáltal a hozamot.

Kérdésével keresse kollégáinkat!

Zalabai Balázs, MSc.vezérigazgató – Istroseed Zrt.

Az ISTROSEED Zrt. a szlovákiai ISTROPOL SOLARY Zrt. nemesítőház kalászosgabona-fajtáit képviseli Magyarországon. A vállalat porfóliójában jelenleg több mint 25 őszi és tavaszi búza-, durumbúza-, tritikálé-, tavaszi árpa- és zabfajta szerepel.

vetőmag

A vállalat porfóliójában jelenleg több mint 25 őszi és tavaszi búza-, durumbúza-, tritikálé-, tavaszi árpa- és zabfajta szerepel.

Tavaszi vetésű gabonafélék közül 2021-ben az alábbi fajtákkal állunk a termesztők rendelkezésére:

Tavaszi sörárpa:

Az IS Maltigo középkorai éréscsoportba tartozó kiváló malátaipari minőségű sörárpafajta. Eredete: Westminster x Xanadu. A fajta jó egészségi állapotú, lisztharmattal szemben teljesen ellenálló, törperozsda, hálózatos és rinhospóriumos levélfoltosság pedig csak gyengén fertőzi. Szára erős, dőlésre nem hajlamos. Magja nagy, jól kitöltött, osztályozottsága kitűnő.

Termesztési javaslatok: az IS Maltigo jó alkalmazkodóképességű fajta, amely aszályos években is sikeresen termeszthető, mivel osztályozottsága még csapadékhiány esetében sem csökken számottevően. A fajta előveteményre nem igényes, vetését ajánlatos a lehető legkorábbra időzíteni. Jó egészségi állapotának köszönhetően a legtöbb évben egy fungicides kezeléssel is biztonságosan termeszthető. A hálózatos levélfoltossággal erősen fertőzött állományokban indokolt lehet a fungicides kezelés megismétlése, amire a fajta nagyon jól reagál. Az IS Maltigo kiváló, a közelmúltban sikeresen termesztett Xanadu minőségét meghaladó malátaipari alapanyag előállítására alkalmas fajta.

A közép-európai malátagyárak megfelelő minőségű és homogén alapanyag-ellátása érdekében sörárpatermesztési integrációt hoztunk létre. Az IS Maltigo fajta termését felvásároljuk.

Megrendelésüket az info@istroseed.hu e-mail-címen, valamint a +421 915 734 219 -es telefonszámon várjuk.

Tavaszi búza kínálatunk:

IS Jarissa: korai érésű, kiváló alkalmazkodóképességű, stabil malmi minőségű, szálkás tavaszi búzafajta. Forgalmazó:Agromag Kft.

IS Jariella: korai érésű, magas termőképességű, szálkás tavaszi búzafajta, amely kiváló agronómiai tulajdonságai mellett átlagon felüli aszálytűrő képességgel rendelkezik. Kizárólagos forgalmazó: Karintia Kft.

Tavaszi tritikálé kínálatunk:

IS Trivago: középkései, magas termőképességű és átlagon felüli termésstabilitással rendelkező tavaszi tritikáléfajta.

Tavaszi zab kínálatunk:

IS Aventis: kimagasló termőképességű, középkorai érésű, sárga pelyvájú fajta. Forgalmazó: Karintia Kft.

Tavaszi durum kínálatunk:

IS Duragold: középkései érésű, rövidszárú, tavaszi durumbúzafajta, amely a kiemelkedő minőségű osztrák Rosadur fajta keresztezésével lett előállítva.

Az Istroseed katalógusa letölthető ide kattintva.

Dr. Tóth Árpád termeltetési és marketing koordinátor – KITE Zrt.

Az idei év újdonságairól, a Smart minősítésben részesült kukoricahibridjeinkről, a generációváltást megtestesítő szójafajtáinkról, a szántóföldi növénytermesztést megreformáló cirokhibridjeinkről és kiváló genetikai hátterű napraforgóhibridjeinkről tájékozódjon a Komplex ajánlat 2021. című kiadványunkból.

Az időjárásra nincs közvetlen befolyásunk, legfeljebb a hatásait tudjuk mérsékelni, így a hibridekben és fajtákban rejlő, a termés nagyságában és minőségében megmutatkozó genetikai potenciál, képesség csak korszerű termesztéstechnológiával hozható ki a növényből. Ennek alapeleme a kiváló minőségű vetőmag.

Kiemelnénk hazai előállítású, négy frakcióra osztályozott, magas Cold-test értékkel és csírázóképességgel rendelkező kukorica-vetőmagjainkat és a szintén hazai előállítású, a legkorszerűbb szójaoltási rendszerrel ellátott szójavetőmagjainkat.

Kitűnő hibridek és fajták kiváló minőségű vetőmagját használjuk 2021-ben is!

szója vetőmag

kukorica vetőmag KITE Zrt.

A termés nagyságában és minőségében megmutatkozó genetikai potenciál, képesség csak korszerű termesztéstechnológiával hozható ki a növényből.

Dr. Kismányoky András agroszerviz menedzser – KWS Magyarország Kft.

A termelők hibridválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a termőképesség. Az elmúlt években a gazdák részéről tapasztalható egyfajta elmozdulás a hosszabb tenyészidejű kukoricahibridek felé.

A folyamatosan bővülő és évről évre megújuló portfóliók ajánlataiból a megfelelő hibridek kiválasztása nem is olyan egyszerű. Számos fontos tényezőt kell figyelembe venni a kiválasztásakor.

A KWS-portfólió FAO 400-450 éréscsoportjában megtalálhatók az új nemesítésű hibridek mellett a régebbiek is, amelyek kiválóan teljesítenek.

Legújabb hibridünk a KWS INTELIGENS, amely a piacra kerülését megelőzően kiemelkedett a KWS nemzetközi kísérleteiben is, egész Közép-Kelet Európában magas hozamokkal és kiváló évjárat stabilitással rendelkezik. A PLUS4GRAIN hibridek tagjaként intenzív termesztéstechnológia mellett kirobbanó terméspotenciállal rendelkezik.

kukorica

A KWS INTELIGENS a piacra kerülését megelőzően kiemelkedett a KWS nemzetközi kísérleteiben is.

A KWS 2482 hibridünk 2015. évi piacra kerülése óta stabil hibridnek számít a KWS portfóliójában. Kiváló a termőhelyi és gazdálkodási környezethez való alkalmazkodása, melyet rendkívül jó tápanyag-hasznosító képessége tesz lehetővé.

kukorica vetőmag

A KWS 2482 hibrid piacra kerülése óta stabil hibridnek számít a KWS portfóliójában.

A KWS vetőmag katalógusáért kattintson ide.

Fejes Vilmos termeltetési és kereskedelmi vezető – Lajtamag Kft.

A 2020-as év sosem látott áremelkedést hozott a szója terményárakban. Ezt kihasználva a tudatos gazda kihasználhatja ezt a lehetőséget, illetve a szója, mint növény talajra gyakorolt jótékony hatását. Érdemes szóját vetni. Készre oltott szóját.

A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, mely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést és a nyersfehérje tartalmat is növeli. A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szója vetőmag oltása. Különösen azokon a területeken, ahol már régen, vagy még soha nem volt termesztve. A baktérium törzs mellett, az oltással egy menetben a Lajtamag még gombaölős csávázószert is felvisz a mag felületére.

szója

Érdemes készre oltott szóját venni.

A Lajtamag a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hiszünk abban, hogy a tudatos zöldítés segíti a földterületeink állapotának javulását. Aprómagjaink előállítására számos kiváló termeltetés lehetősége lebeg a gazdák szeme előtt. Tavasszal mustár, olajretek és facélia vetőmag előállításba vághatnak a gazdák.

zöldítésre kiválóan alkalmas mézelő növény

Facélia

Kollegáink első kézből adnak Önnek információkat. Elérhetőségeiket az alábbi címen találja.

Dr. Mikó Péter ügyvezető igazgató – Magvas Vetőmag Kft.

A kérdésre a válasz közel sem könnyű. Ami biztató, hogy az őszi vetések a helyenként megkésett vetésidők ellenére is, a január elejéig enyhe tél hatására kedvező képet mutatnak, így kifagyásukra, károsodásukra remélhetően nem kell számítanunk. Az már biztosnak látszik, hogy tavaszi kalászosokból jelentős hiány van a piacon, a tavaszi búza gyakorlatilag teljesen elfogyott, de a tavaszi árpa és zab készletek is erősen korlátozottak, így aki tavaszi kalászos vetésén gondolkodik, már csak egy szűkebb fajtaszortimentből választhat.

vetőmag

A napraforgó az egyetlen fő szántóföldi növényünk, amiből nem tapasztalható hiány a vetőmagpiacon.

Kukoricánál szintén kaotikus a vetőmaghelyzet, a külföldi nemesítőházak számos hibridje csak kis mennyiségben állt rendelkezésre, így már elfogyott, de a hazai nemesítőházak népszerű hibridjeinél is megfigyelhető már készlethiány.

Napraforgónál egyelőre nincs hiány a piacon, mint ahogy a cirok, szudánifű, köles, mohar, borsó, szója, pillangós szállasok vetőmagjai is rendelkezésre állnak.

Árlistánk a magvas.hu honlapon elérhető, illetve állunk kedves Partnereink rendelkezésére a 30/639-0434-as telefonszámon, vagy a magvaskft@gmail.com email címen.

Dr. Balla Zoltán fejlesztőmérnök – Marton Genetics

A hazai termőhelyi és éghajlati viszonyok megfelelőek a kukorica termesztéséhez. Az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárási helyzetek azonban a kukoricahibridek nagyfokú alkalmazkodóképességét követelik meg. Ezekhez a folyamatosan megjelenő anomáliákhoz kitűnően alkalmazkodtak a martonvásári hibridkukoricák.

kukorica hibrid

A Martonvásáron újonnan piacra kerülő kukoricahibridek tovább szélesítik a hazai fajtaszortimentet. Bízunk abban, hogy az új kínálatunkról közreadott információk segítik Önöket a gazdálkodásuk során elengedhetetlen és szakmailag megalapozott döntések meghozatalában, melyekkel az eredményes gazdálkodásuk megvalósítható.

kukorica

Partnereink elismerése teszi a Martonvásári kukorica-vetőmagokat elismertté, melyhez a következő előnyök társíthatók: kirobbanó fejlődési erély, egyedülálló termés potenciál, kiváló termés stabilitás, betegség-ellenállóság - páratlanul egészséges állomány. Hisszük, hogy ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb kukoricahibrideket Martonvásáron. Keressék Kollégáinkat bizalommal az ország egész területén és ne feledjék, MINŐSÉG ÉS MEGBÍZHATÓSÁG MARTONVÁSÁR.

A Marton Genetics fajtakatalógusáért pedig kattintson a képre:

Marton Genetics

Rádi Martin – Pannon Genetic Kft.

A Pannon Genetic név a termelők számára újdonság lehet, mivel a cég jogilag csak tavaly kezdte meg működését, azonban szakmai hátterét hosszú évtizedek alatt egy sikeresen működő családi vállalat alapozta meg.

A vállalat filozófiájának alapját a megbízhatóság képezi, amit egy nemzetközi szakemberekből álló nemesítő csoport biztosít a gazdák számára azzal, hogy a hibridek szinte minden kontinensről érkező genetikai hátterét tökéletesítik, formálják a „Pannon” régió környezeti kihívásainak megfelelően. Ennek tükrében született meg a Pannon Genetic idei hibridportfóliója, ami szemes, illetve siló hibrideket is felvonultat.

Ezek közül külön figyelmet érdemel az RF-Valkűr siló hibrid, ami a rendkívüli zöldtömege és fuzárium-ellenállósága mellett nagyon jól alkalmazkodik hazánk egyre változékonyabb, illetve egyre aszályosabb időjárási viszonyaihoz, így kiemelkedik a piacon lévő társai közül. Ugyancsak különleges tagja a választéknak az RF-442 szemes hibrid, ami az átlagon felüli terméspotenciál mellett gyors vízleadási képességgel és erős szárszilárdsággal rendelkezik.

kukorica

Valkűr silóhibrid kukorica.

A Pannon Genetic fajtakatalógusa megtekinhető ide kattintva.

Szemerits Balázs fejlesztőmérnök – RAGT Vetőmag Kft.

Az elmúlt 2 évben nagy sikert futottak be az újgenerációs szemeskukorica-hibridjeink: az RGT TEXERO (FAO 370-380), az RGT PALAWAN (FAO 390) és az RGT HUXXO (FAO 490). Emellett napraforgóban megjelent a középérésű Clearfield Plusos gyomirtású linolsavas RA 1030503-as, valamint a cirokban az extrém hófehér RGT ICEBERGG névre hallgató korai szemes hibrid.

2021-ben nagy hiányok érzékelhetők a kukoricavetőmag-piacon, amely különösen a FAO 350-400-as közötti hibridek esetében érinti érzékenyen a gazdálkodókat. Az RAGT azonban kitűnő hibrid-előállítási évet tudhat maga mögött a 2020-as évben, így már a korábban tervezetteken felül is jelentős vetőmagkészlettel áll a termelők rendelkezésére.

kukorica fajták vetőmagA RAGT Vetőmag Kft. kukoricaportfóliója

A jól ismert hibridek közül elérhető lesz még:

Hagyományos gyomirtású kukoricából:
• RGT FERARIXX 370-380, 
• RGT MIKAELIXX (FAO 390), 
• RGT MEXINI (FAO 480)
• RGT HUXXO (FAO 490)

Duo System® gyomirtású kukoricából:
• RGT ALEXXANDRA DUO (FAO 370-380)
• RGT FUTURIXX DUO (FAO 390-400)
• RGT CADIXXIO DUO (FAO 460)

Clearfild® gyomirtású napraforgóból:
• RGT ABSOLLUTE CL HO (közép-korai)
• RGT SIKLLOS CL (közép-korai)
• RGT FRANKLLIN CL (közép-korai)
• RGT EIFFELL CL (közép-késői)

Szemescirok:
• RGT ICEBERGG (korai, fehérszmű)
• RGT ALIGGATOR (közép-korai, fehérszemű)
• RGT HUGGO (közép-korai, vörösszemű)
• RGT ANGGY (közép-késői, vörösszemű)

Silócirok
• RGT VEGGA (középérésű)

A teljes RAGT vetőmagkínálatért kattintson ide.

Szeleczki Attila fejlesztőmérnök – Syngenta Kft.

Csúcsgenetikájú Syngenta napraforgóhibridek az Ön igényeire szabva.

A Syngenta Kft. a napraforgóhibridek nemesítésében élen jár, így hibridkínálatunkból termelőink az adott tábla gyomviszonyainak ismeretében, kompromisszum nélkül tudnak az olajtípusnak és a hatékony gyomirtási technológiának megfelelő, egyre magasabb terméspotenciállal rendelkező Syngenta napraforgóhibridet választani a csúcstermés elérésének érdekében.

Syngenta vetőmag

A jó kultúrállapotú és alacsony gyomnyomású területekre az alapgyomirtású hibrideket ajánljuk (NK Kondi, Tutti, SY Genio).

Amennyiben a terület csattanó maszlaggal, szerbtövissel fertőzött, a Clearfield® hibridek (NK Neoma, SY Diamantis, SY Excellio, SY Experto), míg az erős parlagfű-, libatop- és kakaslábfű-fertőzés esetén a Clearfield® Plus hibridek választandók (SY Bacardi, a SY Neostar mellett az új SY Onestar és a SY Gracia).

Amennyiben a terület erősen mezei acattal fertőzött, mégis kénytelenek vagyunk napraforgót termeszteni a táblán, abban az esetben az Express® gyomirtási technológia nyújthat jó megoldást (az extrém magas olajtartalmú Sumiko, Suman, vagy az új NX92357 és NX92250, NX92251).

A Syngenta vetőmag katalógusa ide kattintva letölthető.