Első állomásként a felvidéki Hanván kérték a résztvevők Isten áldását a gabonatermésre. A búzaszentelés gyönyörű időben, szép gabonatáblák mellett történt, így jó termésben bizakodhat a Kárpát-medencei magyarság.

"A Magyarok Kenyere program rendezvénysorozata úgy áll össze a magyar emberek akaratából, hogy a vetéseinkre tavasszal Isten áldását kérjük. Különleges időszakban találkoztunk itt a Felvidéken, hiszen a Covid-járvány után vagyunk, hatalmas aszály után vagyunk, háború közepette vagyunk, folyamatos a fenyegetettség, mégis élünk, dolgozunk. Itt volt az egész Kárpát-medence, együtt vagyunk, egy szívvel érzünk, egy ésszel gondolkodunk és szervezzük az életünket" – fogalmazott Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

Hozzátette: az egész Kárpát-medence egy akarattal akar segíteni azoknak, akik bajban vannak, elsőként kiemelten most a legnehezebb helyzetben lévő közösségnek, a Kárpátalján élőknek. Ez a program, ami a magyar gazdák lelkéből fakad, a mindennapokban is segítséget tud adni – vetőmaggal, tudással, információval, egy nagyon erős összefogás keretében, de ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy a jövőt is tervezni tudják.

Patasi Ilona a Szlovákiai Agrárkamara elnöke elmondta, hogy a Magyarok Kenyere programban már negyedik éve vesznek részt, a gazdálkodók már az első években is szívesen kapcsolódtak be a programba és adakoztak. Rendszert dolgoztak ki arra, hogy az adományokat az egyedüli magyar malomba lisztté őröljék, majd a lisztet a malom a 15 gyűjtőpontba szállítsa. A falugazdászok az adakozó gazdáktól ezután megkérdezik, hogy kinek szeretnék felajánlani a lisztet: óvodáknak, iskoláknak, rászoruló családoknak, szociális intézményeknek. Mindannyian abban bíznak, hogy az idei évben jó lesz a termés.

Juhász Istvánnak, az Agrárius Kft. vezetője elmondta: már az ősei is magyarok voltak, valamennyien földműveléssel foglalkoztak, ez öröklődött apáról fiúra. Elmondása szerint lehet, hogy ő az utolsó, mert a lánya református lelkész. Hogy mi lesz a sorsa a Kft.-nek még nem tudja, de szeretné, ha valamelyik unokája tovább vinné mindazt, amit az évszázadok során felépítettek – köztük az adakozás szokását is.