A Magyarok Kenyere, 15 millió búzaszem program keretében Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke az ünnepségen elmondta, hogy a Bazilikában most elhelyezett aratókoszorú jelképzei a magyar gazdák össszefogását, elkötelezettségét a Kárpát-medence magyarsága iránt.

A koszorú Bazilikában történő elhelyezésével zárul immár 12. éve a nagyszabású búzaadományozási program. Minden évben megszentelik a búzavetést, azt követően aratásokor összegyűjtik az adományokat, majd következik a búzaösszeöntés, végül az aratókoszorú elhelyezése államalapító Szent Istán király ünnepe előtt a Szent István-bazilikában.

Jakab István szavait idézzük: "nagy tisztelettel hozzuk be ide a koszorút, hogy minél több ember láthassa, a magyar gazdák elkötelezettek, és minden körülmények között megtermelik a nemzet kenyerét."

A rendezvényen köszöntőt mondott Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a NAK országos alelnöke, Hajdú-Bihar megyei elnöke. Az ünnepélyes átadáson a búzakoszorút Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüskök, a Szent István-bazilika plébánosa áldotta meg.

ünnepség

Az aratókoszorú elhelyezése a Bazilikában ünnepélyes keretek között – Fotó: Agroinform

Kárpátalján a háború és az aszály ellenére is adakoztak a gazdák

Nem is akármenyit, ugyanis Kárpátalján, a háború és aszály súlyotta országban élő magyar gazdák, az eddigi legnagyobb mennyiségű búzát gyűjtötték össze, összesen 114 tonnát. 1374 ember adakozott a kárpátaljai közösségben.

További információk az ünnepségről, és az aratókoszorú készítéséről ebben a sajtóközleményben olvashatóak.

Képek a csodálatos Szent István-bazilikáról és az aratókoszorúról:

aratókoszorú

Az aratókoszorú jellegzetessége az esőcsiga motívum, amely a következő évi esőt jelképezi, valamint a körkörösen egyre tágabban ismétlődő körök, ami a nemzetegységre, az egyre távolabbi határon túli régiókban élő magyarságra utal – Fotó: Agroinform

bazilika

A Szent István-bazilika – Fotó: Agroinform

magyarok kenyere program

Az aratókoszorú szeptember végéig megtekinthető lesz a Bazilika szentélyében – Fotó: Agroinform

Az Agroinform 2018 óta támogatja a kezdeményezést a közlemények megjelentetésével, 2021-től pedig a Magyarok Kenyere hivatalos médiapartnereként segít abban, hogy a program híre minél több gazdálkodóhoz eljusson.