Európa legnagyobb szervestrágya-üzemét hozza létre Magyarország legrégebbi baromfitenyésztő dinasztiája. A beruházástól a Master Good cégcsoport a magyar földek talajminőségének javulását reméli – írja az index.hu

bio-fer

Fotó: Bio-Fer/Facebook

Megháromszorozzák a gyártókapacitást

A Master Good cégcsoport a következő három évben megháromszorozza a Bio-Fer névre keresztelt baromfitrágyájának gyártókapacitását. A fejlesztés tíz évvel ezelőtt kezdődött, 2022-ben pedig eljutottak oda, hogy a Bio-Fer nevű márka 8 terméket, köztük 4 biominősítésű terméket kínál.

Tavaly 30 ezer tonna trágya került értékesítésre, ebből 20 ezer tonna magyarországi termelőkhöz jutott. A maradék 10 ezer tonnából 5 ezer tonna ment Szlovákiába, 2500 tonna Romániába, a fennmaradó mennyiség pedig a délszláv országokba. A magyar piac legnagyobb szállítói – hiszen a piac igénye eddig kb. 25 ezer tonna volt, ebből ők 20 ezer tonnát fedtek le, a külföldi termékek forgalma néhány ezer tonnára zsugorodott az elmúlt években – derült ki a vállalat tájékoztatójából.

A közleményükben utaltak arra is, hogy a tervezett beruházás jövőre indul, ennek részeként a nyírjákói üzemben bővítik a trágya-előkezelőt és a gyártógépsort, valamint 2024 végén üzembe helyeznek két granulálószerkezetet is. Ennek eredményeképpen 2024 végére 50 ezer, 2025 végére 70 ezer, 2026 végére pedig 100 ezer tonna terméket gyárthatnak.


Átvehetik Európában a piacvezető szerepet

A baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalatnál a termelés növekedésével párhuzamosan nőtt a trágya elhelyezésének problémája is. Ezért nemzetközi példákat kerestek a megoldásra, eljutva ahhoz a japán céghez (Hosoya), akik olyan automata trágyafermentáló rendszert gyártanak, amely hatékonyan tárja fel a szalmás istállótrágyát.

Az eljárás során a mikro- és makroelemek szerves kötésben tartásával egy magas szervesanyag- és magas makro- és mikroelem-tartalmú anyagot állítanak elő.

Európában csak néhány országban készítenek szerves trágyából granulátumot – belga, holland, francia és olasz cégek – ők jellemzően szarvasmarha- és baromfitrágyát dolgoznak fel. Mivel a legnagyobb gyárak kapacitása sem haladja meg az évi 60-65 ezer tonnát, így amennyiben a Master Good tervezett fejlesztései valóra válnak, minden esélyük megvan arra, hogy Európában átvegyék a piacvezető szerepet.

Óriási versenyelőnnyel bírnak

tulajdonos, Bárány László kiemelte, hogy ezen a területen mennyiségben és minőségben is óriási versenyelőnnyel bírnak, amit három tényezővel is indokolt:

  • Egyrészt saját, állandó összetételű alapanyaggal dolgoznak, míg a versenytársak nagy része különféle helyekről vásárolja össze a trágyát, nemritkán keverve a több állatfajtól származót. Így az ő termékük minősége, ezáltal a beltartalmi értéke is változó.
  • Másrészt a versenytársak technológiájában nem előzi meg fermentáció a trágyafeldolgozást – pedig ez a legfontosabb része a folyamatnak, hiszen a fermentáció eredményeképp humuszszerű anyag lesz a trágyából, amely tartalmazza a fermentálásban részt vevő hasznos baktériumokat és gombákat, amelyek a talajba jutva segítik a növényt a maximális tápanyagfelvételben.
  • Továbbá mellettük szól a minimalizált logisztikai költség, hiszen a legközelebbi külföldi gyárak is 1200-1500 kilométerre vannak Magyarországtól. A fuvarköltség esetében ez tonnánként minimum 10 ezer forint megtakarítást jelent a magyar gazdáknak.

– állt a közleményben.