A tavaszi vetésű növények szántóföldi fajtasorát csodálhatták meg az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapok során, a Marton Genetics cégcsoport bemutatóján. Olyan kísérletekbe engedett betekintést a magyar vetőmag nemesítő, mint például a talajbaktériumos csávázás, vagy a legújabb genetikák tesztelési időszakának teljesítményei.

Interjúnkban Dr. Balla Zoltánnal, a Marton Genetics cégcsoport kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős vezetőjével beszélgettünk.

– Milyen szempontok szerint tervezték meg a Bábolnán bemutatott kukorica fajtasort és mely genetikákat emelné ki a teljesítményük alapján?

– 2021 áprilisában kezdődött a tervezése, majd az elvetése a bemutatott fajtasorunknak. A legfontosabb szempontunk az volt, hogy be tudjuk mutatni az újdonságainkat a gazdálkodók számára. Hat új hibridkukoricánk jelent meg a piacon és 2021 őszétől ezek a vetőmagok elérhetők a termelők számára.

Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy

talajbaktériumos csávázással is beállítottunk kísérletet a bábolnai fajtasorban,

ami azt jelenti, hogy hazánkban egyedülálló módon, a Mikro-Vital termékkel csáváztuk a vetőmagot vetés előtt, így az érdeklődők számára ennek a vizsgálatnak az eredményeit is be tudtuk mutatni.

Talajbaktériumos csávázási kísérlet Marton Genetics fajtasorban

A kódolás alatt álló újdonságainkat a FAO-számra való utalással neveztük el, így például az MG 440 egy négyszázas-eleji hibrid, míg az MG 360 szintén az éréscsoportot mutatja.

Új Marton Genetics kukoricahibrid fajtasorban

Az Mv 352 hibridünk már a piaci nevén fut – és mindhárom újdonságról elmondható, hogy nagyon erős szuper-anyagok, amelyek intenzív technológia mellett és extenzív körülmények között is termésbiztonságot nyújtanak a termelők számára. Mindhárom genetikát termőhelytől függetlenül, bátran ajánljuk a gazdálkodók számra.

Új kukoricahibrid fajtasorban

– Visszatekintve a Bábolnai Gazdanapok területein, rendhagyó megjelenéssel és üzenettel fogadták a látogatókat idén. Milyen visszajelzések érkeztek a partnerektől ezzel kapcsolatosan?

– A fajtasor parcelláin kívül is hatalmas területen fogadtuk a látogatóinkat idén – a Bábolnai Gazdanapok rendezvénysorozat hitvallásával szoros együttműködésben.

Marton Genetics fotófal Bábolnán

A kukoricára épített Marton Genetics felirat lett a kedvenc fotófala a fiataloknak a bábolnai kiállításon – fotó: Agroinform.hu

Fontosnak tartottuk, hogy a látogatók érezzék, hogy a magyar vetőmag-nemesítő vállalat szakmai munkáján és tanácsadó támogatásán kívül a gazdálkodó családok mindennapjait is magunkénak érezzük.

Szerettünk volna az ingyenesen használható, gyermekek számára telepített ugrálóvárral és a környezetbarát anyagból készült héliumos lufikkal azon családok előtt tisztelegni, akik a vidéki életforma és a gazdálkodás mellett döntöttek és úgy gondoltuk, hogy egy kis örömet szerezhetünk nekik, ha lefoglaljuk a legkisebbeket egy rövid időre.

A közönségprogramjainkkal kapcsolatos visszajelzések hatalmas örömet szereztek a kollégáknak – nagy boldogság volt számunkra tenni egy kis jót a jövő generációjáért.

– A következő időszakban hol találkozhatnak még a termelők a Marton Genetics cégcsoport szakembereivel?

– Nagy erőkkel készülünk az OMÉK-ra, amely október 7-e és 10-e között kerül megrendezésre a budapesti HUNGEXPO vásárvárosban. A közelgő eseményről nem árulhatok el kulisszatitkokat, de annyi biztos, hogy nagy újdonsággal várjuk majd a gazdálkodókat – ezért mindenképpen érdemes lesz ellátogatni hozzánk.

Marton Genetics kukorica