A Marton Genetics portfólióját három meghatározó tulajdonságról ismerik a gazdálkodók: a minőségről, a megbízhatóságról és megújulásról. A tradicionális vállalat az idei martonvásári kukorica-bemutatón a megújulás témakörét helyezte a középpontba – és a jól ismert hibridek mellett a termékpaletta legújabb tagjait is bemutatta a nagyközönség előtt – amelyek már ettől az évtől elérhetők lesznek a termelők számára.

Marton Genetics

A martonvásári Brunszvik-kastély biztosít minden évben festői környezetet a kukorica bemutató sajtótájékoztatójának – fotó: Agroinform.hu

Ismerjük meg a Marton Genetics új kukoricahibridjeit

Az igen korai fajták között az Mv 204 és Mv 214 gyors és pozitív fogadtatásra lelt. Ezek mellett a kínálatba kerül az Mv Koramag, amely extra gyors érésidejével hidat képez az Mv 170 és Mv 204 között, így a szuper-koraiságot megőrizve még nagyobb terméspotenciálú hibridet jelent.

A korai szegmensben is több új hibrid bizonyíthat az idei évtől, ilyenek például az Mv Ducat, Dalamer, Mv Lenacorn, Mv Mardena.

kukorica hibrid

Számos újdonság lesz elérhető már idén ősszel – fotó: Agroinform.hu

A Marton Genetics palettájának további ígéretes kukoricahibridje az Mv 352, amellyel a nemesítőház az éréscsoport legdinamikusabb, termésorientált fajtáját szeretné elérni. Az Mv 352 már ősztől elérhető lesz az újdonságot kereső partnerek számára, limitált mennyiségben.

A középérésű csoportban mutatkozott a legnagyobb igény az intenzív gazdálkodásba fogható, bőtermő hibridekre. A korábban bevezetett Koregraf mellett, az újonnan piacra kerülő Somodor is kiugró, több helyen rekordterméseket produkált.

Siló tekintetében az országban egyedülálló módon, a Marton Genetics rendelkezik a legszélesebb kínálattal. Itt továbbra is megtalálhatók lesznek a kiváló beltartalmú és nagy zöldtömeget biztosító, kettős hasznosítású, hagyományos- és LFY silóhibridek.

kukorica

A Marton Genetics rendelkezik hazánkban a legszélesebb silókukorica kínálattal – fotó: Agroinform.hu

Közkedvelt kukoricahibridek a portfólióban

A portfólió megújítása hatalmas munkával jár, hiszen a kutatás-fejlesztésnek egyszerre több kihívásra kell megoldást találnia.

A martonvásári kukorica bemutatón lehetőség nyílt megismerni a mára jól bevált, gazdálkodók által közkedvelt hibridek teljesítményét, valamint a jövő generációit – amelyekkel nemcsak a hazai, de a külföldi termelők kukoricahozamait is javítani lehet.

kukorica

A bemutatón a mára jól bevált, közkedvelt hibridek teljesítményét, és a jövő generációit is megismerhették a növénytermesztők – fotó: Agroinform.hu

A Marton Genetics szakemberei szerint már évekkel ezelőtt látszott az a tendencia, hogy a FAO 300-as éréscsoport hibridjeinek termesztési kedve lassan, de biztosan kitolódni látszik, amely azt jelzi, hogy a gazdák egyre nagyobb keresletet mutatnak a magasabb teljesítménypotenciálú FAO 400-as éréscsoportba tartozó hibridekre. Erre válaszként már évek óta tudatosan készülve intenzív és extenzív gazdálkodásokat kielégítő, újgenerációs hibrideket kezdett bevezetni a martonvásári nemesítőház, a piaci átlagnál nagyobb fajtakínálattal.

A martonvásári bemutató jól reprezentálta a jelenlegi, jól bevált, közkedvelt hibrideket, amelyekhez a gazdálkodók oly erősen kötődnek, valamint a jövő generációját, mellyel a nemcsak a hazai, de a külföldi partnereink kukoricatermesztésben elért eredményeit is javítani hivatott a Marton Genetics.

Marton Genetics

Egyre nagyobb a kereslet a FAO 400-as éréscsoportba tartozó hibridekre, erre válszul az intenzív és extenzív gazdálkodásokat kielégítő, újgenerációs hibrideket kezdett bevezetni a martonvásári nemesítőház fotó: Agroinform.hu

A külföldi piacra történő terjeszkedés magával hozta, hogy a Marton Genetics területi kollégái rendelkezésre állnak akár Horvátország, Szlovénia, Szlovákia határmenti területein is, valamint Romániában sikeresen fejlődik a Marton Genetics SRO leányvállalat, melyeknek köszönhetően ma már nem csak a kukorica-, de kalászos portfólió is stabil pontját képzi a külpiacnak. Az Észak-EU országokon kívül a vállalat jelentős energiát fektet a keleti országokba is, amely területeken főként a korai fajták tudtak sikereket elérni és így évről-évre növekszik a regisztrált fajták száma.

Az országos bemutatón a Marton Genetics szakemberei az agrotechnikai kísérletekbe is betekintést nyújtottak. Az érdeklődők megismerhették a tőszámvizsgálati-, a vetésidő-reakció-, valamint a tápanyag-reakció kísérleteket. Az eredményeket- és a felmerülő kérdéseket a résztvevők a helyszínen is megvitathatták gazdálkodó társaikkal – és a Marton Genetics munkatársaival egyaránt.”