Amíg a linolsavasért alig több mint 80 ezer forintot fizetnek tonnánként, addig a magas olajsavas napraforgóért 120 ezret is adnak. Sok vita elhangzott korábban a két termékcsoport gazdaságosságának összehasonlításával kapcsolatban, mely jelen piaci árak mellett eldőlni látszik. A HO termesztés technológiája egyébként szinte teljesen megegyezik a hagyományos napraforgóéval. Leginkább csak némi odafigyelést igényel, mivel az ajánlott izolációs távolságot be kell tartani a termesztés során, és ügyelni kell arra, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál a linolsavas fajtákkal való keveredést elkerüljük. Ennek érdekében a gépeket, raktárakat, a szállítás és feldolgozás közben használt eszközöket a betakarítás kezdete előtt meg kell tisztítani. Ahol mindkét típust termesztik, ott érdemes a HO-val kezdeni a betakarítást. Bár mindez jelenthet némi többletköltséget is, de a HO felár ezt busásan megtéríti.


MOOGLLI HOCL - Szentgáloskér

Az RAGT által nemesített MOOGLLI a HO termesztők között már jólismert szereplője a piacnak. Évek óta folyamatosan bizonyítja tudását. Mindez 47-48% körüli olajtartalommal, és stabilan 85% fölötti olajsav tartalommal párosul. 45-fokos tányérállású, átlagos magasságú növény, mely nagyon jó évjárati stabilitással rendelkezik. Kiváló a stressztűrése, a szár elágazásra nem hajlamos. Korán betakarítható, állományszárításra általában nincs szükség.


MOOGLLI HOCL - Komárom

A magas termőképesség és termésbiztonság mellett fontos a betegségekkel szembeni ellenállóság. Az RAGT napraforgó hibridek betegség-ellenállóság szempontjából is a magyar piac legjobbjai között vannak. A termékpaletta több hibridje, - köztük a MOOGLLI HOCL is, - rezisztens a Magyarországon előforduló összes napraforgó peronoszpóra rassz ellen, de a Sclerotinia és a Diaphorte ellen is igen jó toleranciával bír. A 2013-as AGROmash Expón a MOOGLLI Termékfejlesztési Prémium Oklevél-lel tüntették ki. 2014-ben pedig az RAGT OrszágosTermelői Verseny-ének hibridjeként bizonyít. Stabilitását mutatja, hogy az eddig beérkezett betakarítási adatok alapján az egész ország területét reprezentáló 22 db, összesen 1000 ha üzemi területet összegezve 3.47 t/ha termésátlagra volt képes.

A MOOGLLI HOCL rendelkezik imidazolinon toleranciával is, így a ClearfieldŸ gyomirtási technológia szerint állományban is egyszerűen és hatékonyan gyomirtható.

A hibrid az RAGT-nél az előszezoni csomagban még a tavalyi áron rendelhető 39 ezer Forint / zsák áron.

Tehát, ha kiváló genetikai adottságokkal rendelkező, ugyanakkor kedvező árfekvésű vetőmaggal szeretne termelni, akkor ne feledje:

RAGT - a másik út a sikerhez!
www.ragt.hu