Néhány hét múlva indul az egységes kérelmek (EK) beadása. Fontos tudni, hogy az Európai Unió támogatja az öngondoskodást, ezért még az EK-időszak kezdete előtt érdemes kiválasztani, hogy hol akarják a gazdálkodók megkötni növénybiztosításukat. Az EK-felületén kipipálva a megfelelő jelölőnégyzetet a kérelmet beadó jogosulttá válik akár 70 százalékos utólagos díjtámogatásra a megfelelő növénybiztosítások megfizetett díjai után.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára folyamatosan bővülő, minőségi szakmai szolgáltatásokat nyújtanak. Ezek közé tartozik a biztosításközvetítés is, amelynek fő célja, hogy a leginkább agrárspecifikus biztosításokat kínálhasson tagjai részére.

Akár 70 százalékkal támogatja az állam a biztosítás díját–fotó: István Erik

A Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett biztosításközvetítő cégként működő NAK Biztosításközvetítő Kft. minden olyan biztosítóval kapcsolatban van, amelyiknél Magyarországon van növénybiztosítás. Ezért is tudják a falugazdászok az ügyfelek számára legkedvezőbb ajánlatot adni, egyúttal segítségükkel megbízhatóan, szakszerűen elintézni a növénybiztosítási ügyeket.

Minden köztermesztésben előforduló növényre, növényenként akár kilenc káreseményre (jégeső, vihar, aszály, felhőszakadás, mezőgazdasági árvíz, tűz, illetve téli, tavaszi vagy őszi fagy), illetve azok tetszőleges kombinációjára köthető biztosítási védelem. A NAK Biztosításközvetítő Kft. segítségével kötött biztosítások előnye, hogy egyes esetekben az állam akár 70 százalékban is támogatja a biztosítás díját.

A kamara tagjai számára kiemelkedő ajánlat a NAK Biztosításközvetítő Kft. és az egyik vezető agrárbiztosító megállapodása alapján az a konstrukció, amely megdőléses viharkárok esetén felmerülő többletköltségekre – kizárólag a NAK-on keresztül – egyedi záradék keretében nyújt kiegészítő fedezet a szántóföldi növényekre a jég- és viharkockázatok együttes biztosítása esetén.