A magyar mezőgazdaság jeles eseményéhez igazán méltó helyszín volt a Gödöllői Királyi Kastély Lovardaterme, ahol korábban olyan személyiségek is szívesen időztek, mint Mária Terézia, Ferenc József vagy Erzsébet királyné, és amely nemrég az EU elnökség alatt Európa politikai központja volt.

A Magyar Kukorica Klub és az általa szervezett Kukorica Termésverseny kétségtelenül jelentős mértékben járult hozzá a termesztéstechnológia fejlesztéséhez, a hibridek tulajdonságainak jobb megismeréséhez és összességében ahhoz, hogy hazánk legnagyobb felületen termesztett növénye a múlt évben kiemelkedő, 9 millió tonna fölötti termést adjon.

Az ünnepélyes díjátadó nagy pillanata volt, amikor Prof. Dr. Jolánkai Márton és Dr. Gyuricza Csaba nagyszerű előadása után a levezető elnök szerepét ellátó Dr. Bódis László felkonferálta Dr. Szieberth Dénes urat, a Magyar Kukorica Klub elnökét, hogy még az eredmények ismertetése és a díjak átadása előtt tegye meg a már beharangozott nagy bejelentését.

Dr. Szieberth Dénes bejelentésének lényege dióhéjban a következő volt. A Kukorica Klub a következő 10 évben is folytatni kívánja azt az utat, amelyet 10 évvel ezelőtti megalakulása óta jár és segíteni a termelőket az egyre magasabb termésszint elérésében. Viszont a következő évek nagy kihívása a mennyiségi növekedés és a termésbiztonság mellett a minőség javítása, amelynek legfontosabb mutatója a megfelelően alacsony toxinszint biztosítása. A Kukorica Klub eddig is sokat tett ennek érdekében, de az idei évben először – a Phylazonit talajbaktérium készítményeket forgalmazó Agrova Kft. kezdeményezésére és együttműködésével – a legnagyobb termések mellett a legalacsonyabb toxintartalmú kukorica termelőit is díjazni fogják. Az ötletgazda Agrova Kft. és a Kukorica Klub abban a meggyőződésben teszi ezt, hogy az alacsony toxintartalmú termés díjazása hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben ne csak sok, hanem egészségesebb kukorica teremjen hazánkban, hiszen ez az élelmiszer-biztonság egyik alapeleme. Emellett az elnök úr egy olyan díjat is kilátásba helyezett, hogy a magyar mezőgazdaság eddigi legnagyobb trófeáját ajánlja fel annak a termelőnek, akinek a jövőben a termésverseny során először sikerül elérni a 21. század ihlette, bűvös 21 tonna/hektáros álomhatárt. A bejelentés után elkövetkezett a régen vár pillanat, a termésverseny eredményhirdetése. 2014. évben Magyarországon, Nyírderzsen termett a legtöbb kukorica – 16.154 kg/ha – amelynek a termelője Papp Mihály. Ezt a nagyszerű eredményt a DKC 4717 hibriddel sikerült elérni, ami azt is jelentette, hogy a Monsanto cégnek is volt oka büszkének lenni. Ez hibrid nyerte el az „Év Kukoricája 2014” Vándordíjat, amelyet a DKC5276-tól hódított el. A Kukorica Termésverseny országos második helyezettje Dr. Vavró Iván lett, a harmadik pedig a győztes testvére, a szintén Nyírderzsen gazdálkodó Papp György.