Vulcan Balance G5 műtrágya

Belvizek, vízzel telitettség

Járva az országot, azt tapasztaljuk, hogy vízzel telitettek a talajok. Számos helyen ez már átcsapott olyan mértékűvé, ahol a vízfoltok a felszínen is összefüggővé váltak. Ha megnézzük az elmúlt 90 nap csapadék mennyiségét, akkor azt látjuk, hogy az ország 90%-án 70-140 mm/3 hónap csapadék érkezett. Nem extrém mennyiség ez, mégis jelentős gondokat okoz.

Belvíz a szántóföldön

Belvizes szántóföld – fotó: VulcanAgro

Szerkezetüket vesztett talajok

Az intenzív és gyakran nem talajkímélő gazdálkodás súlyos károkat okoz abban talajban, amiből meg szeretnénk élni. Ilyen termény árak mellett álmodozunk az extra profitról, de a csodavárás helyett tegyünk is érte. Az összeesett, letömörödött, biológiai aktivitását vesztett talaj, már most megmutatja, mennyire is terhelhető. A sok aprítás, felesleges szántás, a takarás nélküliség, támasztóközeggé teszi a megélhetésünk alapját, a termőföldet.

A kalcium a talaj gyógyszere?

Gyógyszer és tápanyag is egyben! A kalcium a talaj vázát, tartását adja, valamint a növények által harmadik, negyedik legnagyobb mennyiségben igényelt tápanyag. Ezért nagyon fontos, hogy a talajvizsgálatokban levő kalcium értékeket, a talaj kémhatását komolyan vegyük. Mivel vetésszerkezetünkben kalcium igényes, vagy a kalciumhiányra érzékeny növényeket termelünk (repce, napraforgó, kukorica, szója, lucerna, stb..) ezért a mész szórása nem lehet úri passzió.

kalcium a talajnak és a növénynek

A kalcium a talaj vázát, tartását adja, valamint a növények által harmadik, negyedik legnagyobb mennyiségben igényelt tápanyag – fotó: VulcanAgro

Napraforgó, kukorica, és szója elé is ajánlott

Az öntözött területeken kötelező lenne meszezni vagy más módon (gipszezni, kénezni stb.) talajt javtani, ha még intenzívebben szeretnénk évekig termelni. Az egyre nehezebb gépek, az erősebb talajaprítás, az extrém időjárás megterheli a talajt, ami megújulásra képtelen lesz, ha nem kap emberi segítséget. A kalcium pótlás, azaz egy kémiai javítás csak az első, de a legfontosabb lépés. Ezt követni kell egy technológia váltásnak és egy biológiai aktivitás javításnak is.

Mész+lombtrágya csomag

Sokszor halljuk, hogy a 39 990 Ft/tonna mészhez valami lombtrágyát kell venni. Valójában 49 990 Ft/tonna a mész ára, amiből 10 000 Ft/tonna kedvezményt adunk, amit komplex lombtrágyára érdemes fordítani. Ne haragudjanak ránk ezért, mert mi a talajnak és a növénynek akarunk jót tenni, amiből önök megélnek. Általában olyan magnézium koncentrátumot javaslunk, ami csökkenti a permetezővíz kémhatását, így javítja a növényvédő szerek hatásfokát is.

Olyan koncentrátumot, amely minden mikroelemet tartalmaz, hogy ne nagy dózisban borítsuk nyakon a növényt csak bórral vagy rézzel, amelyek akár depressziót is okoznak. Elégedett partnereket szeretnénk, akikkel elindulunk egy közös úton.

műtrágyaszóró

Műtrágyaszórás talajra – fotó: VulcanAgro

Védekezzünk fagy és aszály ellen!

Egyre gyakoribb jelenség lesz ezen az égövön, ahol termelünk, a tél végi gyors felmelegedés, majd egy hideg betörés és csökkenő tavaszi csapadék mennyiség. A kiszórt nitrogén, a sok víz a talajban és a hirtelen meleg, intenzívvé teszi a növekedést.

Egyoldalú lesz a tápanyag a növényben, védtelen a fagy ellen. Ezért már márciusban kezdjük el a növényt lombtrágyázni, olyan hatóanyagokkal, amelyek a fagy és az ezt követő aszály ellen is segítik a növényt védekezni. A Vulcan Power és Keserűsó koncentrátum együttes használata ilyen termék, mivel magas a kálium, magnézium és aminosav tartalma. Közepes dózisban (15-25 liter/ha) bármilyen növényen használjuk, márciustól-júniusig.

* Az akciók részleteiről érdeklődjön szaktanácsadóinknál!

VulcanAgo Kft.
Szakmai segítség: 06-70-905-5000