Egy független vállalatnak sokkal többet kell tennie és bizonyítania a gazdák elismeréséért, mint egy nagy divíziónak. Mindezt csak folyamatos kutatás-fejlesztéssel, személyre szabott ajánlatokkal- és tanácsadással, valamint a független gazdálkodói gondolkodásmódhoz közeli hitvallással lehet garantálni.

A KWS biztosítja mindezt a termelők számára – így nem csoda, hogy évről-évre egyre több hazai gazdálkodó választja a KWS vetőmagokat.

“Hazai nemesítésű hibrideket a magyar gazdáknak!”

– ezt a törekvést valósítja meg a KWS a Muronyban alapított Kukoricanemesítő Állomásán.

Az itt zajló nemesítési munka a korai- és középérésű kukorica hibridek csoportjára fókuszál, hiszen a kontinentális éghajlati adottságokra legjobban adaptálható nagy termőképességű, aszály- és stressztűrő, valamint betegség-ellenálló hibridek előállítása a cél.

A muronyi KWS Kukoricanemesítő Állomásra látogatók a hibridkukorica-nemesítés különleges gépparkját is megnézhetik – fotó: Agroinform.hu

Piacra kerülés előtt a KWS hazai nemesítői a hibrideket több tízezer parcellán vizsgálják, a legváltozatosabb talaj- és mikroklimatikus viszonyok között.

A felmelegedés évszázadát éljük, és ez a tény a gazdálkodókat is évről-évre mind súlyosabban érinti.

Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság már szinte minden szezonban előfordul? Ilyenkor komoly problémaként lép fel, hogy a fenológiai fázisok egy része magas léghőmérséklet és száraz körülmények mellett zajlik le, így a kukorica számára nincsen elegendő elérhető víz a talajban.

A KWS folyamatosan fejleszti kukorica hibridjeinek genetikai tulajdonságait. A KWS kukorica nemesítés alapjául szolgáló beltenyésztett vonalak között beazonosítják azokat, melyek a hő- és szárazságstressztűrő képességért felelős géneket tartalmaznak, illetve egyéb jól elkülöníthető tulajdonságaikban stabilak és a keresztezésükkel hozzák létre a KWS aszálytűrő hibridjeit. Ezt a folyamatot támogatják a KWS modern nemesítéstechnológiai megoldásai, illetve a létrehozott új hibridek tesztelését biztosító kísérleti hálózat.

A KWS – a problémára nyújtott megoldásként – bemutatja ClimaControl3 néven a hőstressz- és szárazságtűrő kukorica hibridek új kategóriáját.

KWS bemutatóparcellák Murony közelében – fotó: Agroinform.hu

Három jól elkülönülő fenológiai fázisban, a virágzás előtt, alatt és után a ClimaControl3 hibridek a legkevésbé károsodnak hő- és szárazságstressz esetén – a kimagaslóan fejlett gyökérzetüknek, kiváló víz- és tápanyag hasznosító képességüknek, a hím és női virágzat együttvirágzásának, továbbá a párologtatási veszteségek mérséklésének köszönhetően. Mindezek miatt a ClimaControl3 kukorica hibridek aszályos körülmények között is kiválóan teljesítenek.

A kiemelkedően magas termőképességű lófogú hibrid, a KWS KASHMIR kiváló szárazságtűrésével és gyors kezdeti fejlődésével a gyökérváltás időszakában, a KWS ClimaControl3 programjának méltó képviselőjévé válhat.

KWS

A ClimaControl3 hibridek bemutatása – fotó: Agroinform.hu

A KWS 2011-ben komoly szereplőként tért vissza a napraforgónemesítés piacára.

A 2014-ben átadott kozármislenyi telephely a KWS napraforgó nemesítési programjának központja, amely kizárólag a napraforgó nemesítést szolgálja. A speciális, részben saját fejlesztésű magszámlálók, csávázó gépek, morzsológépek és tisztítók nagymértékben segítik a precíz munkát, amely a hatékony nemesítéshez és az óriási volumen kiszolgálásához elengedhetetlen.

A KWS szakmai napot tartott Kozármislenyben, ahol a résztvevők a napraforgó-nemesítés technikai hátterét is megismerhették – fotó: Agroinform.hu

A kemény munka meghozta gyümölcsét, hiszen az első saját nemesítésű hibridek közül a KWS ACER CL és KWS NAUTILUS CLP 2018-ban az EU országaiban már köztermesztésbe került.

E két hibrid azonban csak a kezdet, hiszen a munka – ahogyan a mezőgazdaság minden területén – itt is töretlenül folytatódik.