Az európai mezőgazdasági termelők valószínűleg tovább használhatják a glifozátot – írja az Agrarheute. Az Európai Bizottság javaslata szerint a hatóanyag engedélyét tíz évvel meghosszabbítják. A jelenleg hatályban lévő jóváhagyás idén december 15-én jár le.

Mindazonáltal a bizottság javaslata bizonyos korlátozásokat ír elő a glifozát használatára vonatkozóan. A tagállamoknak például biztosítaniuk kell, hogy a hatóanyag ne kerüljön elsodródással folyókba és más felszíni vizekbe. Az Állatok, Növények, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságában (SCoPAFF) a szavazásra a tervek szerint október 13-án kerül sor. Még kérdéses, hogy az Európai Bizottság javaslata megkapja-e a szükséges minősített többséget. Az EU-tagállamokon belül ellentétes vélemények alakultak ki a hosszabbításról. Az eljárás végén maga a bizottság dönthet az engedély megújításáról.


Július végén több ezer tanulmány hároméves elemzését követően az EU egészségügyi hatósága (EFSA) nem talált bizonyítékot jelentős kockázati potenciálra. Azonban a táplálkozásra, a vízi növényekre gyakorolt következményekre vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő információ az EFSA szerint.