Tamás István, az AGRO.bio kereskedelmi és marketing igazgatója több évtizedes, a növényvédő szer piacon eltöltött értékesítési és vezetői szakmai múlttal érkezett a vállalathoz 2014-ben. A 2015-ös az első teljes év, amelyet a talajbaktérium piacon eltöltött. A tapasztalatairól kérdeztük.

- Az érkezésekor milyennek találta a piaci környezetet?

A váltás előtt igyekeztem felmérni, hogy nagyjából mire számíthatok. Az AGRO.bio lehetőségeit és termékeit kiválónak találtam és ez ma sem változott, de azt láttam, hogy ezen a piacon a piacra lépés alacsony korlátja miatt gyakorlatilag bárki megjelenhet. Azt már a korábbi cégemnél tapasztaltam, hogy a gazdák többsége nem igazán fogadja el a talajbaktérium gyártók és -forgalmazók állításait, amikor pedig alaposan megismertem a piacot, megértettem a gazdák a fenntartásait.Tamás István - AGRO.bio

Tamás István – fotó: AGRO.bio

- Mik azok a problémák, amelyek nehezítik a talajbaktériumok elfogadását?

Nézze, kezdjük az alapoknál. Ha ön vásárol egy terméket, akkor ugye érdekli, hogy milyen összetevőket tartalmaz? Szeretné tudni, hogy pontosan mit várhat a terméktől, mire használhatja? Ezek annyira alapvető elvárások lennének, hogy szinte már nekem kínos beszélni erről. Én ugyanis a növényvédő szer piacon ahhoz szoktam, hogy minden pontosan dokumentált, az engedélyokiratokban szereplő adatok megegyeznek a terméken és a termékről kommunikált adatokkal. Ehhez képest a piac néhány szereplőjét leszámítva, ez a talajbaktérium forgalmazóknál finoman fogalmazva nincs így.

- A NÉBIH nem olyan régen pont egy talajbaktérium-készítményt vont ki a forgalomból.

Korábban ez sem volt jellemző. Bízunk benne, hogy ebben az AGRO.bionak és már nekem is volt egy kis szerepem. Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy a baktériumpiacon megszűnjön a kóklerkedés, a silány termékek eltűnjenek, egységesedjenek az engedélyokiratok, stb. Már az első intézkedéseink kiemelt témája volt, hogy lobbizunk a hatóságnál ebben a témában. A gazdák bizalmának megszerzéséhez vezető út fontos mérföldkövének tartom, hogy az engedélyokiratban leírt adatokról informálódni tudjanak. Nagyon örülünk, hogy a NÉBIH ezen a piacon is vizsgálódik, üdvözöljük a döntést és a magunk részéről további vizsgálatokat javaslunk.

- Gyakran olvasni, - ön is több helyen elmondta, - hogy a talajbaktérium bizalmi termék. Mit jelent ez?

Sokszor hallom gazdáktól, hogy „nem hiszek benne”. Ez több oldalról is szomorú helyzet. Nyilván ez nem hit kérdése. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy nem hiszek a fotoszintézisben. De attól az még van, biológiai, élettani alapokon létezik, és ez így van a baktériumok esetében is. Látszik az is, hogy a termelők jelentős része nincs „baktérium-ügyben” felkészülve. Persze ez nem az ő hibájuk.

Probléma van az oktatásban is, és mivel a baktériumtrágya, mint input anyag ma még nincs mindenhol a mindennapi gyakorlatban, ezért kevésbé foglalkoznak vele, így lassú a tanulási görbe. Fontos feladatunk tehát az edukáció. Persze ennek a problémának is az egyik eredője a nem megfelelő minőségű termékek és az azokkal való negatív tapasztalatok.

- Akkor mit kell tudniuk a gazdáknak?

A bizalmi termék jelentését. Mit is jelent ez? A kifogástalan talajbaktérium készítményeknek nyilván vannak azonnali hatásai. Ilyenek a nitrogénkötés, a foszfor és kálium feltárás, vagy a növényvédelem hatékony támogatása a sziderofor termelésen keresztül. Hasonlóan gyorsan és látványosan támogatja a szervetlen műtrágyák hasznosulását, vagy éppen tompítja azok negatív, a talajra gyakorolt hatásait. Vannak azonban olyan hatások, melyek csak többéves használat után jelentkeznek. Ilyen a talajszerkezet javulása és az ebből adódó üzemanyag-megtakarítás, a talaj vízmegtartó képességének javulása így a növények jobb szárazságtűrése, a humuszképződés, a humifikáció stb.

A gazdák a nitrogénműtrágya és a növényvédő szerek gyors és látványos hatásához vannak szokva. Ez a talajbaktériumoktól nem várható el. A BactoFil® -termékcsaláddal nekünk is nagyon szép eredményeink vannak már az első év után, de az igazán kiugró eredmények ott mutatkoznak, ahol következetesen és több éve használják a BactoFil-t. Nem csodaszerről van szó, amely önmagában mindent megold, mint ahogy a többi input anyag sem az. A BactoFil termékek lényege éppen abban rejlik, hogy integrált módon, a többi inputanyaggal összhangban kell használni.Támogatja a növényvédelmet, a tápanyag-gazdálkodást és a talajművelést. A növény és a talaj egy rendszer, egymástól elválaszthatatlan. - Miért gondoljuk, hogy minden probléma megoldható a föld felett?

- Önök mit tudnak tenni azért, hogy a gazdák bízzanak a BactoFilben?

A gazdáknak kézzelfogható egzakt eredményekre van szükségük, ez nem vitás. 2014-2015–ben pénzt és időt nem kímélve a beállított kísérleteink számát megötvenszereztük, mert ennek a piacnak ez a legnagyobb hiánya. A gazdák nem látnak eredményeket, de még igazából azt sem tudják, hogy mit kell nézni. Rengeteg adat található a honlapunkon, és a 2016-os katalógusunk is hiteles adatokkal teli olvasmány lesz. A másik fontos lépés, hogy a BactoFil kannákon szereplő zárjegyek mellé 2016-tól garanciapecsétet is elhelyezünk. Ezzel biztosítjuk a gazdákat, hogy a termékek átadáskor a BactoFil termékcsaládban az a baktériumtörzs állomány és csíraszám található, amely az engedélyokiratban szerepel.

AGRO.bio garancia

A BactoFil garanciapecsétje – fotó: AGRO.bio

Mi nem csak a minőséget garantáljuk – erre legyen garancia az a Magyarországon példa nélküli gyártástechnológia, amelyet a Fermentia Kft. képvisel – hanem vállaljuk, hogy a NÉBIH által is elfogadott bármelyik laboratóriumban bárki bevizsgáltathatja a termékeinket, természetesen közös mintavétel után. Amennyiben a vizsgálati eredmény kedvezőtlen lenne, azonnal kártalanítjuk a termelőt. Ezt, az egyébként teljesen egyedülálló vállalást is azért tesszük, mert egyrészt tisztában vagyunk a termékeink minőségével, másrészt arra buzdítjuk a termelőket, hogy ezt követeljék meg más gyártóktól is!

És végül, de az egyik legfontosabb feladatként a szaktanácsadói, értékesítői csapatunkat is átalakítottuk. A gazdák az AGRO.bio esetében agrármérnökökkel tárgyalhatnak, szakembereink egy-egy kérdés- és problémakörre átfogóan tudnak válaszolni.

- A szabályozás érezhetően fontos sarokpont, azonban ezt a folyamatot jelen pillanatban nem segíti talajbaktérium tematikájú szervezet.

Ez valóban hiány, és fontos lépésnek tartom, hogy az AGRO.bio kezdeményezésére meg fog alakulni a Magyar Talajbaktériumgyártók és – Forgalmazók Szakmai Szervezete, amely a piac megbízható szereplőit tömöríti. Számos feladatot határoztunk meg, de az egyik legfontosabb, hogy a talajbaktériumok új kategóriaként szerepeljenek az engedélyezési eljárásban.

- Úgy tűnik, erőfeszítéseik megfelelő agrár szakpolitikai hátteret is kaptak, mert az AKG-ban a gazdák a baktériumtrágya használatát is választhatják.

Valóban, és mi ennek nagyon örülünk. Ez a döntés megfelelő szabályozói háttérrel egyrészt segíti a piac épülését, másrészt a mozdíthatatlan,valóban nemzeti értékünket a termőföldet is javítja, megóvja az utódaink számára. Éppen ezért bízunk benne, hogy nagyon sok gazda belátja, hogy az AKG keretein belül a baktériumtrágya használata hozhatja gazdaságoknak az egyik legnagyobb eredményt, nemcsak rövid, de hosszútávon is. És ez a lényeg.

Igric Dominika