FELICIANO KWS

A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben megjelenik a repceállományokban. Ezért fontos a rezisztens hibridek termesztése.

repce fómás levélfoltosság

Fómás levélfoltosság – fotó: KWS Magyarország Kft.

A FELICIANO KWS fómás betegséggel szembeni rezisztenciája egy teljesen új rezisztencia génre, az RLMS-re épül. Az RLMS rezisztencia gén a fóma elleni védelem legújabb generációja. Jelenleg ez biztosítja a legmagasabb védelmet a fómás megbetegedéssel szemben. Azon gazdálkodóknak ajánljuk az RLMS gént tartalmazó hibridjeinket, akik biztosra akarnak menni a repce fómás levélfoltosság és szárrák betegséggel szembeni védekezésben.

Az elmúlt években egy másik repcebetegség is nagyobb figyelmet kapott a gazdálkodók körében. Ez a tarlórépa-sárgaságvírus (TuYV). A zöld őszibarack levéltetű közvetlen kártételén túl, vírushordozóként ezt a betegséget is terjesztheti táplálkozása során. Tápnövényköre széles, több száz gazdanövényen képes táplálkozni, köztük a repcén is. A FELICIANO KWS ellenáll a tarlórépa-sárgaságvírusnak. Ez azt jelenti, hogy ha a vírus be is jut a növénybe, nem okoz termésdepressziót, magas terméseredmény várható.

A FELICIANO KWS középérésű modern hibrid. Jól alkalmazkodik különböző termőhelyi adottságokhoz, gyengébb termőhelyen és eltérő talajtípusokon is sikeresen termeszthető, eltérő évjáratokban is stabilan terem. Extenzív technológiai szint mellett is sikeresen termeszthető. Őszi fejlődési erélye kimondottan erős, igaz ez a föld feletti részekre és a gyökérrendszerre is. Ennek köszönhetően szárazságtűrése, télállósága és regenerálódóképessége is kimagasló. Őszi regulátoros kezelése szükséges. Robosztus növény, aminek köszönhetően jobban képes ellenállni a növényi kártevőknek, betegségeknek. Nagy zöldtömeget fejleszt, ez hatékonyabb fotoszintézist tesz lehetővé, kiváló a víz- és tápanyaghasznosító képessége, ami biztosítja a magasabb termés elérését.

A FELICIANO KWS kettős előnnyel rendelkezik: erős betegségekkel szembeni védelem és magas termés. Bárhol termeszthető, ahol fómafertőzéssel kell számolni vagy a betegség komoly problémákat okozott az elmúlt években.

CRISTIANO KWS

A KWS repceportfólió idei másik újdonsága a középkorai érésű CRISTIANO KWS.

Megjelenése, habitusa a klasszikus repcéknek megfelelő. A CRISTIANO KWS fejlődését egyenletesség jellemzi a teljes tenyészidőszak alatt. Őszi fejlődése gyors, kirobbanó, ezért kiválóan alkalmas megkésett vetésre is. Télállósága jó, nem kell kifagyástól tartani. Tavaszi fejlődése kiegyensúlyozott. Rövidebb éréséből adódóan kissé korábban indul meg a virágzása, mint a KWS hibridek nagy részének.

Cristiano KWS repce

CRISTIANO KWS – fotó: KWS Magyarország Kft.

Nagyszámú oldalelágazás fejlesztésére képes, kompenzáló képessége kiváló, ezért, ha valamilyen okból tőszámhiány lép fel, vagy sérülés van az állományban, akkor ez a kedvező tulajdonsága csökkenti tudja a terméskiesést. Betakarításhoz közeledve is stabil marad az állomány, köszönhetően az erős szárának és a betegségekkel szembeni ellenállásának. Könnyen aratható hibrid.

Fómás megbetegedés ellen rezisztenciával rendelkezik. Erről az RLM7 gén gondoskodik. Szklerotíniás megbetegedéssel szemben nagyon jó ellenállóságot mutat.

A CRISTIANO KWS kiemelkedő tulajdonsága a nagyfokú kipergés ellenállása. Ez a repce genetikailag kódolt tulajdonsága, de a szempergést a hőmérséklet is nagyban befolyásolja. A kipergés ellenálló hibridek becőfalai között erősebb kötés van. Felnyílásához nagyobb erőre van szükség, jobban ellenállnak a becőt érő erőhatásoknak.

A CRISTIANO KWS hibriddel a betakarítás ütemezése rugalmassá, könnyebben tervezhetővé válik a gazdálkodóknak. Csökken a betakarításkori termésveszteség, kevesebb lesz az árvakelés és a talajban elfekvő, életképes magvak. Ezáltal is növelni tudjuk a termésbiztonságot.

KWS CYRILL CL

A KWS a Clearfield szegmensben is új hibriddel képviselteti magát. A KWS CYRILL CL Magyarországon államilag elismert hibrid. A tesztelési időszakban mutatott 6%-os terméselőnyével az éréscsoportjának meghatározó tagja.

Mind a mennyiségi, mind a minőségi paraméterek alapján is egy kiváló lehetőség azoknak a termelőknek, akik Clearfield technológiát alkalmaznak. A kimagaslóan jó télállóság és a tavaszi fejlődési erély szintén garancia arra, hogy a vegetációs időszak végén a hagyományos repcékkel azonos termésmennyiséget takarítsunk be.

KWS Cyrill CL repcehibridKWS CYRILL CL – fotó: KWS Magyarország Kft.

A Clearfield technológia lehetővé teszi a repcében nehezen irtható keresztesvirágú gyomok, illetve egyéb kétszikű gyomfajták széles körének irtását. A technológia sikeres, hiszen egy menetben tudunk védekezni a repcében előforduló egy- és kétszikű gyomnövények ellen a repce kelése után, szárazságnak kitett területeken is.

A KWS CYRILL CL termesztésével adott a sikeres és jövedelmező repcetermesztés azoknak a gazdálkodóknak is, akik problémás gyomviszonyú területeken gazdálkodnak.

Megújult repceportfóliónkkal minden termelői igényt ki tudunk szolgálni és a repcét érintő kihívásoknak meg tudunk felelni!


Egyedülálló vetőmagajánlat a piacvezető KWS-től!

Előszezon kedvezmények 2020. július 24-ig!

Részletekért hívja területi képviselőinket!

KWS

KWS Magyarország Kft.
www.kws.hu
www.facebook.com/KWSMagyarorszag