„Egyetlen elem sem mutat olyan feltűnő hajtás- és termésnövelő hatást, mint a nitrogén, és nem okoz olyan kirívó növekedésgátlást, mint a nitrogén hiánya. A feleslege is igen nagy kárt tud okozni a terméscsökkenéssel és a minőségromlással.”

Füleky György időtálló gondolatát annyival egészíteném ki, hogy nem csak a felesleg, hanem a nem megfelelő formátum is nagy károkat tud okozni. Egy 2023 áprilisában megjelent nemzetközi tanulmány (Frontiers in Plant science – Nitrogen use efficiency) szerint a tápanyag-utánpótlás során kijuttatott hagyományos N hatóanyagnak csupán 50%-át használja fel hatékonyan a növény, a többi rész pedig egyéb módon vesz részt a nitrogén körforgásában. Ily módon nem csupán a talajt, a vizet és a levegőt szennyezi, de gazdasági károkat is okoz a kijuttatott, de a növény által fel nem vett nitrogén hatóanyag.

vetés

A biostimulátor komplex egy speciális védőhálóval őrzi meg a benne található ammónium és karbamid hatóanyagot – fotó: Timac Agro Hungária Kft.

A tanulmány egyik szerzője (Dr. Baobao Pan) szerint a szabályozott hatóanyag-leadású műtrágyák 68%-kal csökkentik az NH illékonyságát, ezért a nitrogén-felhasználás hatékonyságának növelése nem csupán agronómiai kérdés, hanem már a műtrágyagyártás során is foglalkozni kell azzal.

Ilyen szabályozott hatóanyag-leadású termékek a TIMAC AGRO által gyártott és forgalmazott N-PROCESS tartalmú SULFAMMO műtrágyák is. A biostimulátor komplex egy speciális védőhálóval őrzi meg a benne található ammónium és karbamid hatóanyagot.

A védőhálóból az ammónium forma méretéből adódóan ki tud szabadulni, azonban a karbamidnak előbb át kell alakulnia ahhoz, hogy kiférjen a hálón. A karbamid hidrolízise a védőburok miatt lassabban megy végbe, így a nitrogén feltáródása is hosszabban tart, ezáltal folyamatos ellátást tud biztosítani a növények számára.

kukorica

A nitrogén feltáródása hosszabban tart, ezáltal folyamatos ellátást tud biztosítani a növények számára – fotó: Timac Agro Hungária Kft.

A biostimulátor komplex indol származékai fokozzák a növény nitrit- és nitrát-reduktáz enzimek szintézisét, melynek köszönhetően gyorsabb lesz a hatóanyag beépülése majd fehérjékké, enzimekké alakulása. A kijuttatott és a talajban megtalálható tápelemek hasznosulását tovább erősíti a termékben található kén és magnézium, melyek amellett, hogy a fehérjeszintézishez nélkülözhetetlenek (kén) a klorofill alkotójaként (magnézium) biztosítják a folyamatos anyagcserét.

Egy 2015 – 2021 között végzett, az INRA által felügyelt kísérletsorozat eredményei azt mutatják, hogy a nitrogénforrás szignifikánsan befolyásolta a kalászszám, a szemtermés és a szem fehérjetartalmának alakulását.

Az N-PROCESS védőhálóval ellátott SULFAMMO 23 N-PROCESS, hatékonyabbnak bizonyult a búza hozamának és minőségének javításában, mint a N-arány növelése.

A további részletekkel kapcsolatban a Timac Agro szaktanácsadó kollégái örömmel állnak rendelkezésre. Kattintson ide!

Timac AGRO Hungária