Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztés-technológiánk elemeit és ahol szükséges újítanunk kell.

A kalászosok termesztés technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem, hiszen a fajta, a termőterület és a növénytáplálás mellett az állomány egészségi állapota határozza meg a termés mennyiségét és minőségét és így a termesztés gazdaságosságát is. A kalászosok növényvédelmének nagyon fontos része a gombabetegségek elleni okszerű védelem, ezért a technológia intenzívebbé válása magával vonja a fungicidek intenzívebb használatát.

A hazai téli időjárás változása miatt a kalászosokban nő a korai fertőződés és a járványveszély. Hazai viszonyaink között egy átlagos szezonban és átlagos termelési szinten sokszor két fungicidkezeléssel is megoldható a gombabetegségek kártételének megelőzése.

A három kezelésnek az intenzív technológiákban ma már általánosnak kell lennie – fotó: Pixabay

2014-ben az ismert körülmények miatt berobbant a sárgarozsda, és az eddig megtapasztalt legerősebb járványt okozta. Emiatt 2014-ben és 2015-ben már sok gabonatermelő végzett három fungicid kezelést. Nekik volt igazuk: a nagy infekciós nyomás ellenére meg tudták védeni állományukat. A három kezelésnek az intenzív technológiákban ma már általánosnak kell lennie, hiszen a fajta terméspotenciálját csak így tudjuk maximálisan kiaknázni.

Mikor és mivel kezeljünk?

Eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján leszűrhető, hogy nem szabad 2019-ben sem elhagyni a bokrosodás végén, szárba szökés kezdetén (T1 időszak) az alapozó kezelést. Ehhez a Bayer az átlagos és intenzív technológiában egyaránt a Jubileum Pro csomagban is megtalálható Falcon Pro kezelést javasolja, 0,6-0,75 l/ha dózisban.

Egyes gabonaállományokban a januári fejlettségük alapján akár a még korábbi (amint a talajviszonyok engedik), ún. T0 időszakban való gombaölőszeres kezelés is indokolttá válhat!

A második kezelés a zászlóslevél kiterülése idején, illetve röviddel azt követően indokolt (T2 időszak). Átlagos technológiában ekkor az időjárástól és a betegség nyomástól függően a triazol-kombinációk magasabb dózisa indokolt: a Falcon Pro 0,8-1,0 l/ha dózisa a megfelelő.

Intenzívebb termesztést folytató gazdatársaknak feltétlenül javasoljuk a Zantara bevetését ebben az időszakban 1,25-1,5 l/ha dózisban.

A Bayer Crop Science magyarországi kínálatában 2019-től elérhető lesz egy új kalászos gombaölő készítmény, az Ascra Xpro is, amely búzában, árpában, rozsban és tritikáléban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiában javasolt elsősorban a zászlóslevél kiterülése környékére (T2) időzítve, levélbetegségek ellen és termésfokozásra 1,2 l/ha dózisban.

Ascra Xpro

Ami sehol nem elhagyható, az a virágzás eleje és közepe között végzett kalászvédelem (T3 időszak). Ekkor tudunk védekezni a kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek mellett a késői levélbetegségek ellen is. Erre kiválóan alkalmas a Falcon Pro 1 l/ha dózisa, az intenzív technológiában viszont az 1 l/ha Prosaro kijuttatása indokolt.