Az elmúlt hetek változékony márciusi időjárása után érkezett hidegfront hatására jelentős lehűlés következett be, sőt április elején éjszakai fagyok várhatóak. Jelenleg a talaj az ország nagyrészében jobban feltöltődött nedvességgel, így nehezebben is melegszik. A nedves, hideg körülmények nem kedveznek a kukorica-vetőmag csírázásának, ezért még célszerű egy kicsit várni a vetéssel.

Ami a talajhőmérsékletet illeti, aranyszabály, hogy a kukorica vetését akkor érdemes elkezdeni, amikor a talajhőmérséklet a vetésmélységben reggel mérve eléri a 10 °C-t. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az időjárás időnként drámaian tud változni egyik hétről a másikra, és egy túl korai vetést követő jelentős lehűlés komoly károkat tehet a csírázásnak indult, esetleg kikelt kukoricában.

Ezért a ma már elég pontos időjárás előrejelzéseket nagyon fontos követni.

A talajhőmérséklet a következő napokban még várhatóan 10 °C alatt marad, melyről a corteva.meteoplaza.hu WEB-oldalon, valamint az Agro-Assist applikáción folyamatosan tájékozódni lehet.

Corteva

Mi szól az optimális vetésidő mellett?

1. A tartósan 10 °C feletti talajhőmérséklet gyors, egyenletes kelést, és egyöntetű növényállomány lehetőségét nyújtja, ami a potenciális legnagyobb termés záloga.

2. A gyors kelés eredménye, hogy a vetőmagok nem szenvednek akár hetekig a hideg talajban, így nem kell hiányos és egyenetlen kelésre számítanunk, amellyel már a keléskor jelentős terméscsökkenéssel kellene számolnunk.

3. A gyors és egyenletes kelést követően a növények intenzív növekedésnek indulnak, így kevesebb lehetőségük van a kártevőknek és kórokozóknak a fiatal kukoricát károsítani.

4. A gyors és egyenletes kelés lehetővé teszi a gyomirtás kedvezőbb időzítését és a gyomkonkurencia hatékony kiiktatását: Principal Plus Gold

Mit javaslunk tehát a kukorica optimális vetésidejének eldöntéséhez?

Úgy ítéljük meg, hogy a korai vetésidőből eredő potenciális kár megelőzése érdekében érdemes a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárnunk a vetéssel kapcsolatban. Az optimálisnál korábbi vetésidő alkalmazását tehát nem javasoljuk, csak kivételesen. Ez esetben kérdezzék munkatársainkat, akik segítenek, mely Pioneer hibridek alkalmasak az optimálisnál korábbi vetésre.

A Pioneer vetőmagokért KATTINTSON!

Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience