Szeptember 21-én késő délután befejeződött a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Mezőhegyesen. A rendezvény középpontjában mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatóknál a szója és a kukorica voltak – a kiállítók egy részéről – a teljesség igénye nélkül – rövid körképet készítettünk.

A mikroparcellás területen hat kiállító mutatkozott be a szakmai közönségnek. Az Agro Bio szántóföldi körülmények között mutatta be a mikrobiológiai termékei hatását a kukoricán és a szóján. Ezek mellett két termék közös kijuttatásának hatását is demonstrálták, illetve új termékeket is prezentáltak. Továbbá igény esetén talajszkennerrel azonnal is elemeztek talajmintákat.

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja Mezőgazdasági Intézete olyan szemes és silókukorica hibrideket mutatott be, amelyek megfelelő biológiai alapot biztosíthatnak a jövedelmező termesztéshez. Ezek között volt olyan, amely kettős hasznosítású, azaz biogáz előállításához is megfelelő alapanyag, olyan is, amely jó szárazság- és hőstressz-tűrő, illetve amely gyengébb agrotechnikai körülmények mellett is jó terméseredményt produkál.

A Syngenta standján a hatékonyságnövelés és a kockázatcsökkentés került a középpontba. A gazdálkodás sikerességét elősegítő állomásokon a kukorica-hibridektől elindulva a teljes repce- és napraforgó technológiákon át, új növényvédőszer-hatóanyagig juthattak el az érdeklődők.

Az Agroinform.hu portál is körbejárta a Syngenta standot és élő videó formájában tudósított a látottakról.

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. a szójafajtákra koncentrált. Náluk többek között megtalálható volt a Pannónia kincse nevű, a gazdálkodók körében kedvelt fajta. Népszerűségének titka az alkalmazkodóképességében és a kimagasló termésében rejlik. Emellett középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő-területeire. A NÉBIH parcellájánál pedig a hivatal munkatársai – többek között – azt mutatták be a cukorrépa, a szója, a cirok és a kukorica fajták hivatalos vizsgálati rendszerét.

A demoparcellánál a KITE Zrt. szakemberei a kukorica-hibrideket ismertették, azokat, amelyek gazdasági értéke kiemelkedő és eredményesen termeszthetők a mai klimatikus viszonyok között is.

Terep- és gépszemle... – fotó: Lévai Zsolt / NAK

A talajjavítók, a növénykultúra-fajták mellett össze lehetett hasonlítani egymással a különböző forgalmazók és gyártók által kínált gépek, gépkapcsolatok munkájának minőségét is. Csütörtökön és pénteken az ekéket, a magágy-készítőket, a trágyaszórókat és permetezőket, a kombájnokat, a lazítókat, a grubereket, a V-tárcsákat és a rövidtárcsákat lehetett áttekinteni.

A mozgó gépbemutatók mellett érdekes csemegékkel szolgáltak az állógépes standok is.

Az AGRO-BÉKÉS Kft. CASE IH gépei közül először láthatta a nagyközönség az új Steiger traktort és az 540 lóerős, fokozatmentes váltóval szerelt Quadtrac nagytraktort is. Lássuk a Quadtrac munkáját most videón is!

Az Sz-Agro standján aktuális munkagépekkel ismerkedtünk, amelyek minden gazdálkodónak hasznosak az aratás után. Érdemes megnézni a videónkat:

Az Agroinform élő közvetítésekkel igyekeztünk kitörni a megszokott kerékvágásból, így KUBOTA kistraktorra pattantunk, hogy lendületes közvetítéssel számoljunk be a japán gyártó háza tájáról.

Következzen a Két-Kata Kft. KUBOTA videója:

Az Agroinform.hu portál szakcikke részletesen beszámol a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó programjáról, a Szántóföldi Gépshow-ról.

Miközben egymást érték a gyakorlati gépbemutatók, sok hasznos előadáson is részt vehettek a gazdálkodók.

A munkavédelem témakörétől egészen a precíziós technológiák tárházáig – a mezőgazdasági ágazatok teljes egészét érintő programokkal várták a szervezők az érdeklődőket.

A második PREGA Start Konferenciát a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Mezőhegyes keretében tekinthették meg az érdeklődők. A programot azzal a céllal rendezte meg az Agroinform.hu portál, hogy a gyakorlatban is hasznosítható segítséget nyújtson a gazdálkodóknak elindulni a precíziós gazdálkodás útján, ismertetve a digitalizáció által nyújtott lehetőségeket és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.

A konferencia ünnepélyes megnyitója után Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója mutatta be a 2018-as PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia összefoglaló kiadványát a Precíziós Gazdálkodás – Megtérülés és Haszon című könyvet, és a PREGA SCIENCE 2018 Tudományos Konferencia angol nyelvű kiadványát is.

Mindeközben az Agroinform.hu standja jó hangulatú szakmai beszélgetéseknek biztosított teret és a gazdálkodók találkozási pontjaként funkcionált.

Az Agroinform csapata aktívan kivette a részét az AroVirtus – azaz az Egyetemi Agrárverseny toborzásában, így élő videóval is felhívtuk az egyetemista gazdászok figyelmét a remek versengési lehetőségre:

 

Az új PREGA könyvet is átlapozhatták a gazdák az Agroinfrom standján – fotó: Agroinform.hu

Az AXIÁL Kft. standja a szántóföldi gépbemutatók után is pezsgett az élettől. Az axiálos bemutatócsapat csatasorba állította az erőgépeket a nézelődők kedvéért – sőt, egy rögtönzött gépmosást is bemutatott az új Berthoud Raptor önjáró permetezőgép kezelője – önmagán.

Az AXIÁL standon tapasztalt jó hangulatról – és a professzionális gépekről is készítettünk videót! Középpontban a Fendt 943 MT gumihevederes nagytraktor!

Életkép az AXIÁL bemutatóterületén – fotó: Agroinform.hu

A változatos programok között, bármelyik gazdász család apraja-nagyja megtalálhatta a kedvére valót – fotó: Agroinform.hu

Hasonló mezőgazdasági rendezvényre már csak 2019 nyaráig kell várni, amikor is Mezőfalva ad helyszínt a harmadik szántóföldi napoknak…

Forrás: nak.hu

Videók, szöveg és kép: Igric Dominika / Agroinform.hu