A Syngenta Contivo™ csapata mintegy 4 éve dolgozik és fejleszti változó tőszámú vetés-technológiáját. 2020-ban Magyarország mellett a délkelet-európai régióban több mint 50 nagyüzemi – 15-150 hektár méretű területen végeztünk változó tőszámú kukorica vetés-kísérleteket.

A Syngenta digitális stratégiájának célja, hogy a precíziós gazdálkodáshoz szükséges technikai háttér megléte mellett a termelőinknek olyan magas szintű szakmai szaktanácsadási szolgáltatást nyújtsunk, mellyel hozzásegítjük partnereinket egy lényegesen hatékonyabb termelési rendszer kialakításához.

Napjainkban, az agráriumban is egyre nagyobb szerepet tölt be a digitalizáció, melynek segítségével még hatékonyabbak lehetünk a precíziós gazdálkodás területén. A világ vezető agrárvállalataként a Syngenta név már évtizedek óta élen jár az innovatív technológiák és professzionális megoldások területén. Kiemelten fontos számunkra, hogy a termelői igényeket legmagasabb szinten szolgálhassuk ki a fokozódó piaci elvárásoknak megfelelve.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy miért is juttatnánk ki ugyanazt a mennyiséget a termelés során inputanyagokból a tábla teljes területén, miközben eltérő hozamokra számíthatunk?

Egyre fejlődő precíziós technológiai lehetőségeinknek köszönhetően az adott táblán belüli változatosságokat ma már tökéletesen meg tudjuk válaszolni a differenciált tőszámú vetés segítségével.

kukorica

Az eltérő termőképességű zónák lehatárolásait több évre visszamenő műholdképekre, hozamtérképekre illetve precíziós talajvizsgálati eredményekre alapozzuk. Az összegyűjtött területi adatok segítségével, illetve a termelő több éves, több évtizedes terület ismeretét, tapasztalatait figyelembe véve készítjük el a zónalehatárolásokat. Ezeket alapul véve saját fejlesztésű szoftvert alkalmazunk a változó dózisú kijuttatási térképek elkészítéséhez, melyekben a gyengébbtől a jó termőhelyi zónákig termőkörzettől, hibridválasztástól függően határozzuk meg az alkalmazni kívánt tőszámokat. Az egyes zónákba randomizált, több ismétléses mezoparcellás tőszámkísérleti blokkokat is elhelyezünk, melyekben még szélesebb sávban tudjuk vizsgálni a kukorica hibrideink válaszreakcióját az eltérő tőszámokra az adott évjárati hatások mellett.

Ezen térképek, illetve szaktanácsadásunk segítségével a termelő képes lesz a precíziós eszközeit a Syngenta precíziós technológiákkal komplex módon alkalmazni.

A sikeres növénytermesztésünk során elengedhetetlen az állományunk, területeink monitorozása, amelyben segítségünkre szolgálnak a drónok és a távérzékelés használata. A folyamatosan fejlődő hardver és szoftver rendszereink innovatív, magas szintű megoldásokat kínálnak számunkra. Magyarországon is egyre több gazdálkodó szeretne pontos adatokat kapni terméseredményeiről, akár egyes táblarészekre vonatkozóan is.

A precíziós gazdálkodás elterjedésével egyre nő azon kombájnok száma, amelyek rendelkeznek hozammérővel, ezek segítségével a betakarítást követően pontos adatokat kaphatunk a hozamtérképek értékelésének köszönhetően. Ezen térképek nem csak az aktuális eredményeink megjelenítésére szolgálnak, akár több évre visszamenőleg is fel tudjuk használni őket a jövőbeni még precízebb zónalehatárolások érdekében.

Referencia-gazdaságainkban folyamatosan vizsgáljuk az új technológiai lehetőségeket, és ezen eredmények segítségével már a legújabb termesztéstechnológiai megoldásokat tudják termelőink alkalmazni, a folyamatosan megújuló kukorica-vetőmag portfóliónkkal, az adott termőhelyi adottságok mellett.

Syngenta

A nagyításhoz kattintson a képre.

Syngenta kukorica vetőmag

A nagyításhoz kattintson a képre.

Célunk, hogy változó tőszámú vetésekhez a Syngenta kukorica hibridjeink mellé magas szintű terméktámogatást, tőszámajánlást adjunk helyspecifikusan a talaj termőképességére alapozottan. Ezen precíziós technológiai elem segítségével termelőink akár 5-15%-os termésnövekedést tudnak realizálni, mindemellett a gyengébb termőhelyi képességű területeken az inputanyag költségeiket tudják csökkenteni, optimalizálni, kihasználva ezzel is a legújabb fejlesztéseinkben rejlő potenciált.

Azért dolgozunk, hogy mi legyünk a magyar termelők meghatározó partnere, mi jussunk legelőször eszükbe, ha szakmai támogatásra van szükségük a még tudatosabb, szakszerű és okszerű döntéshozatalban a digitalizáció és a fenntarthatóság jegyében.

Gyeraj András, Digitális Projektmenedzser, Syngenta Kft.