Az INRA, francia mezőgazdasági kutató hálózat szakértői 2013 és 2016 között több mint 300 repcetermő területet folyamatosan vizsgálva, egy négyéves kísérletsorozat alapján kimutatták, hogy a repcetermesztésben esetleg nagyobb nyereséget, pontosabban hasznot lehet realizálni a mézből, mint az olajból – írja a bloomberg.com, hírportál.

Franciaország egyébként Európa legnagyobb repcetermesztője és a termést étolajként, takarmányként és biodízel alapanyagként egyaránt hasznosítja. A kutatások eredményeit a Proceedings of the Royal Society folyóiratban publikálták.

méhek

A méhekkel és beporzó rovarokkal teli repcetáblák bruttó árrése legalább 15 százalékkal magasabb volt a növényvédő szerekkel kezelt táblákénál – fotó: Pixabay

A termelőknek tulajdonképpen két lehetőség közül kell választaniuk, nevezetesen nagyobb adagú növényvédő szerekkel növelhetik a repcetermést és ezzel az árbevételüket, vagy pedig – a szerek jelentős költségeit megtakarítva – egy szerényebb árbevételt céloznak meg a méz értékesítéséből.

Az INRA megállapította, hogy a méhekkel és a beporzó rovarokkal teli repcetáblák bruttó árrése legalább 15 százalékkal magasabb volt a növényvédő szerekkel kezelt táblákénál. Ez azt jelenti, hogy a többlettermés nem volt elegendő a növényvédelemre fordított kiadások fedezésére. Ezért nem biztos, hogy a francia termesztők rosszul járnak a neonikotinoidok betiltásával, ami miatt közülük sokan panaszkodnak.

Abszolút pontos költségösszevetést aligha lehet végezni, az azonban bizonyos, hogy a második megoldást választó termelőknek pótlólagos hasznuk származik a hasznos rovarokat (méhek, pillangók) hosszabb távra szóló megkíméléséből és talajaik állapotának megőrzéséből.