Dr. Szűcs Péter, a Limagrain Hungária Kft. kukorica és napraforgó termékfejlesztési vezetője Stabilitás a napraforgótermesztéseben – vetőmagkínálat címmel tartott előadást a Napraforgó Agroinform Webináriumon.

Bemutatta, hogy az elmúlt években – kivéve a 2022-es nagyon aszályos évet – stabilan emelkedett a napraforgó vetésterülete és termésátlaga is Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2023-ban az országos termésátlag 2,98 t/ha lett.

Nemcsak a gazdák bíznak ebben a növényben, a kukoricához képest a napraforgó jobban alkalmazkodik az egyre mostohábbá váló időjárási körülményekhez – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a napraforgótermesztés stabilitását növelik a gyomirtási technológiák. "Magyarországon egyértelműen a poszt gyomirtószer-technológia jár az élen. Csupán 4 százaléka a vetésterületnek a hagyományos napraforgó Magyarországon" – mondta.

"Jelenleg a piarcon lévő, legmegbízhatóbb, magas olajsavas hibridek Clearfield® technológiába tartoznak, ezért 65 százalékos a Clearfield® részaránya a Dél-Dunántúlon, ahol a gazdák zöme magas olajsavas napraforgót termeszt. Ez meghatározó hatással bír az összesített magyarországi adatokra is. A környező országokban a Clearfield® technológia sokkal gyorsabb ütemben zsugorodik, mint Magyarországon, és az Express™ és a Clearfield® Plus technológia tör előre. Utóbbi két technológia Magyarországon is növekvő tendenciát mutat" – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, hogy a Limagrain 40 éve foglalkozik napraforgó-nemesítéssel, valamint bemutatta a legújabb, kórokozók és paraziták elleni nemesítéseket, a széles spektrumú szádor rezisztenicával és a széles spektrumú peronoszpóra rezisztenciával bíró napraforgó-vetőmagok tulajdonságait.

"Magyarországon a szádor probléma nem jelentős, csupán a délkeleti országrészt érinti jelentősebb mértékben ez a parazita, viszont a környező országokban – tőlünk főleg délre és keletre fekvő országokban – kiemelt szempont a szádor rezisztencia. Ezekben az országokban a napraforgó állományokban gazdasági károkat okoz a szádor" – részletezte.

"A peronoszpóra lényegesen több helyen fordul elő hazánkban a napraforgó állományokban, mint a szádor. 2020-tól a széles sprektrumú peronoszpóra rezisztenciára fókuszál a Limagrain" – tette hozzá.

Dr. Szűcs Péter előadásában kitért a peronoszpóra kórokozó fejlődésmenetére, a napraforgón megjelenő tüneteire és a védekezési lehetőségekre. Felsorolta a háromféle lehetséges védekezési módot a kórokozóval szemben: a genetikai rezisztenciát, a kémiai védelmet és az agrotechnikai védelmet, majd részletesen taglalta a genetikai rezisztencia és a kémiai védelem jellemzőit.

Kiemelte, hogy a genetikai rezisztencia 100 százalékban védi a napraforgót az összes, Magyarországon előforduló peronoszpóra patotípussal szemben, valamint mind a primer, mind a szekunder fertőzéssel szemben, ráadásul a védelem nem függ az időjárástól.

Bemutatta a közép-korai, linolsavas (LO) LG 50.479 SX napraforgóhibridet is, amelyről elmondta, hogy Magyarország összes napraforgótermesztő körzetében sikerrel termeszthető és magas terméspotenciállal rendelkezik, jó a termésstabilitása és teljeskörű peronoszpóra ellenállósággal rendelkezik. Ezenfelül Express™ 50SX® gyomirtó szerrel és a szélesebb hatásspektrumú, hatékonyabb Evorelle® Express™ gyomirtó szerrel egyaránt kezelhető.

Az Express™ és/vagy az Evorelle® Express™ az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Limagrain vagy leányvállalatai által felhasználható.

Az egyedi Clearfield®, Clearfield® Plus logó és márkanév a BASF bejegyzett védjegye. ©BASF, 2024. Minden jog fenntartva.

További információ: lgseeds.hu

lgseeds.hu