Amíg a Hajdúságban gazdálkodó Legény Péter átlagban hektáronként 4 tonna napraforgótermésről számolt be, addig Bihar déli részén Polgáriné Kóti Julianna gazdaságában ugyanekkora területről csak 2,5 tonna jött le - olvasható a haon.hu-n.

Vetés után nagyon sokáig maradt a hideg idő, és hiába érte el a talaj hőmérséklete vetéskor a 10 fokot, később visszahűlt. A kelés elhúzódott, 2-3 hetes lemaradásban volt a növény, amit a kifejezetten meleg nyári időszakban sem tudott behozni a napraforgó. Ennek megfelelően az aratás is később kezdődött. A nyári aszály szerencsére Legény Péter napraforgójában nem okozott óriási problémát, úgy tűnik, az eredmények is jók, "erős-átlagos" évnek nevezi az ideit. A napraforgó ára az egekben, a termés pedig körülbelül hektáronként 4 tonna lett.

Délebbre már más a helyzet

A megye délebben fekvő területei az egyik gazdálkodó azt mondta, 2,5 tonnát takarítanak be hektáronként. Ebben a térségben nem a tavaszi hűvös időjárás okozott problémát, hanem a hónapokig tartó aszály, valamint a vadak kártétele.

A két probléma összefügg: a vízhiány eleve nem tesz jót a növény növekedésének, de a vadak a csapadékhiány miatt szomjaznak, ezért is rájárnak a vetésekre. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a megye északi részein sokkal jobb minőségű földek találhatók. Igazán nagy termést a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokon termesztve lehet elérni.

napraforgó betakarítása

A napraforgó betakarítás is megkezdődött – Fotó: Vörösváczki Gellért

A napraforgó jobban bírta az aszályt, mint a kukorica

Az Agroinform.hu fórumában több bejegyzésben is az olvasható, hogy bár voltak olyan helyek, ahol 90 napig nem esett egy csepp eső sem, mégis tudta hozni a 3,6 tonnás hektáronkénti termést a napraforgó. Természetesen vannak, akik a 2 tonna alatti termés miatt panaszkodnak.

Korábban részletesen írtunk arról, hogy a napraforgó termesztése kevésbé függ az időjárástól. A szárazságot jobban tűri, kisebb termésingadozásra lehet számítani a hőmérséklet és a csapadékmennyiség változása miatt.

Bár lehetnek jelentős eltérések a betakarított termés mennyiségére vonatkozóan, az mindenesetre valószínű, hogy az árakra nem lesz panasz. Augusztusban írtunk arról, hogy az ipari napraforgó mag termelői ára 68 %-kal magasabb az egy évvel korábbihoz képest, és a magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együttesen nézve 180,3 ezer forint/tonna ár szerepelt az Agrárközgazdasági Intézet jelentésében.

Az intézet nevében Dr. Potori Norbert adott felvilágosítást a világpiaci helyzetről a Terménypiacok Webináriumon. A szakértő elmondta, hogy az utóbbi 3 évben a fogyasztás meghaladta a termelést a növényi olajok esetében, ilyesmire nem volt példa már évtizedek óta. Ennek oka elsősorban a növényi olajok iránti kereslet kiugró növekedése.