Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése alapján augusztus első hetében minden gabona és olajos mag árak jóval magasabban voltak, mint egy évvel ezelőtt.

Napraforgómag

A napraforgó termelői ára 68 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt – Fotó: pixabay.com

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a termelői árak áfa és szállítási költség nélkül:

 • étkezési búza  67 474 forint/tonna
 • takarmánybúza 66 906 forint/tonna
 • takarmánykukorica 69 909 forint/tonna
 • takarmányárpa 61 155 forint/tonna
 • a repcemag 180,5 ezer forint/tonna
 • ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 180,3 ezer forint/tonna
 • full-fat szója (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 152,7 ezer forint/tonna

Az ipari napraforgó termelői ára 68 százalékkal, a takarmánykukorica 49 százalékkal, a repcemag pedig 43 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. A búza termelői ára 26 százalékot, a takarmánybúzáé pedig 29 százalékot emelkedett 2020. augusztus első hetéhez viszonyítva.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon – Fotó: AKI

Milyen az idei búzatermés?

A USA agrárminisztériumának (USDA) várakozásai szerint a világ búzatermése 777 millió tonna lesz, amely alulmúlja az igényeket és a világ búzakészleteinek szűkülésével számol. Az Európai Unióban a megszokottól eltérően augusztus elején még több országban zajlott a búza betakarítása.

Termésátlagok országonként:

 • Németország 7,6 tonna/hektár
 • Franciaország 7,4 tonna/hektár
 • Bulgária 6,3 tonna/hektár
 • Magyarország 5,9 tonna/hektár
 • Románia 5 tonna/hektár

Az AM augusztus eleji közlése szerint Magyarországon 846 ezer hektárról rekordhozam mellett 5 millió tonna búzát takarítottak be a gazdák az idén.


Milyen lesz a kukoricatermés?

A USDA a globális kukoricatermelést 1186 millió tonnára számolja, amely több, mint a globális felhasználás, így az előrejelzések szerint a világ kukoricakészletei bővülni fognak.

Kukorica

Nagy eltérés lesz a kukoricahozamok között Magyarország egyes területei között – Fotó: pixabay.com

Magyarországon sok gazda igen elkeseredett, mert az aszály tönkretette a kukoricatermést. Az időjárási szélsőségek az Európai Unióban is igen eltérő kukoricahozamokat eredményeznek. Franciaországban, Németországban és Lengyelországban a kukorica szempontjából megfelelő időben és megfelelő mennyiségű csapadék hullott. Ezzel szemben Magyarországon, Romániában és Bulgáriában száraz, aszályos az időjárás. A jelenlegi várakozások alapján az unióban 7,4 tonna/hektár a kukoricahozam.

Az AM tájékoztatása szerint Magyarországon 7,5 tonna/hektár kukorica betakarítására van kilátás 1 millió hektárról.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon – Fotó: AKI

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon – Fotó: AKI

Milyen az olajnövénypiaci helyzet?

Augusztus elejére Magyarországon befejeződött a repcemag betakarítása: 258 ezer hektárról 705 ezer tonna termés jött le. A 2,7 tonna/hektár hozam elmarad a korábbi évek átlagától, azonban a termelői ára rekordokat dönt. Az Európai Unióban Magyarországhoz hasonlóan Csehországban és Szlovákiában is kedvezőtlenebbül alakul a repcetermés és ennek egyik fő oka a kedvezőtlen időjárás.

Szójából az AM tájékoztatása szerint Magyarországon 166,5 ezer tonna, míg napraforgómagból 1,8 millió tonna  betakarítására van kilátás.