2-3 héttel korábban megkezdődött az aratás

A hőség és az ország nagy részén uralkodó csapadékhiány a kalászos gabonáink érését jócskán felgyorsította, így az aratás körülbelül két-három héttel korábban kezdődött a szokásosnál. Nemcsak az ősziárpa- és a repcetáblák érték el az aratási érettséget, több helyen az őszi búza betakarítását is megkezdték a múlt héten.

aratás

Az őszi árpa betakarítása lassan a végéhez ér – fotó: Kassa Gergő

Az őszi árpa betakarítása lassan a végéhez ér, és eközben már a búzát is elkezdték aratni. Sajnos a termésátlagok nem alakulnak túl jól, de ez nem is meglepő, tekintettel az elmúlt hetek időjárására.

A kapás növényeink fejlődése és állapota sem ad okot a bizakodásra. A napraforgó kicsi tányérkezdeményekkel kezdett el virágozni, a kukorica pedig még nem nőtt meg, de már hozza a címerét.

kukorica

A vetésfehérítő bogarak még mindig hámozgatják a kukorica leveleit – fotó: Lepres Luca

A kalászosok és a repce már nem, de a kapás növényeink adnak még növényvédelmi tennivalót.

A kukoricamoly rajzása töretlen

A kukoricaállományok országrészenként eltérő képet mutatnak. Az Alföldön és az ország északkeleti részein sajnos sínylődnek. A levelek továbbra is a vízhiány tüneteit mutatják.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) rajzása töretlen, sőt a lárvák is kelnek. A kártételük korai tünete a levéllyuggatás, érdemes a táblákat helyi szinten ellenőrizni, keresve a kárképet.

Délen megkezdődött az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) rajzása. Az imágók még csak érési táplálkozást folytatnak a leveleken. A címerhányás után keresik majd a generatív részeket. A népesség megfigyelését kezdjük meg.

napraforgó

A napraforgó alsó levelei felsültek – fotó: Lepres Luca

Félő, hogy súlyos lesz a kár a napraforgóban

A napraforgó zömében még csillagbimbós, de a hőségben hamar megkezdődik a virágzás. Legyünk nagyon körültekintőek a permetezések megtervezésekor, hiszen a méhek már látogatják a napraforgótáblákat.

Az aszályos területeken a növények alsó levelei felsültek, és mivel a hőmérséklet várhatóan emelkedni fog a héten, félő, hogy súlyos kárt szenvedünk.

Növényvédelmi szempontból a múlt héthez képest nem történt nagy változás. A levéltetvek egyedszáma nem emelkedik, mivel nincs elég nedvesség a növényekben.

A mezei poloskák (Lygus spp.) már korábban megkezdték betelepedésüket a táblákba, de számuk nem emelkedett. Egyelőre tömegük elmarad a kártételi szinttől.

Növénykórtani szempontból sem képes egyik kórokozó sem kiemelkedő fertőzöttséget elérni. Az alternáriás levélfoltosság (Alternaria helianthi) az alsó leveleken már korábban megjelent, lassan terjed. A szár- és levélfoltosságok elleni kezelés még mindig elvégezhető és biztonságot adhat a változó körülmények között.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.